'; for ($i=1;$i<=count($x);$i++) $content.=' '.$i.'  '; $content.='
'; ?> Сурва 2006 (град Батановци, община Перник)
СЪДЪРЖАНИЕ >
АВТОРИ >


Съставител и редактор
доц. д-р Ирена Бокова
ISBN 978-619-233-130-6
Годишник на департамент "Антропология", том 4, 2010

Сурва 2006 (град Батановци, община Перник)
Ласка Димитрова (програма "Визуални изкуства")

 

Сурва в Батановци, 13-14 януари 2006 г.

Фотосите от празника Сурва в гр. Батановци, община Перник, предават настроението на празника и проследяват неговото развитие. Началните кадри отразяват събирането на групата на маскираните. В миналото мястото, къщата, където се събирали и се подготвяли за празника, имала свое име - мечкарница. Вероятно по името на маскираните в този край -" мечкарье". За последните две десетилетия средствата за масова комуникация успяха да уеднаквят регионалните и локалните названия на играещите с маски и ги "кръстиха" кукери. Затова често се чува "ние сме кукери, но по нашия край казваме сурвискарье…", или ще чуете друго название !

Днес кметството е предоставило етаж от общинска сграда, ползвана от банка. Последният етаж не само приютява маските за празника - големите ликове, които се носят от двама или трима и които се показват на фестивала на маскарадните игри, но е място и за разговор, за показване на снимки от празниците от преди 40-50 години. Маскираните излизат от своята "мечкарница" и се насочват към площада на градчето, там, където ги чакат много хопа - жителите на града, завърналите се от други региони в страната, гости и приятели. Вечерта, а зиме тя настъпва рано, е време за показване на умения за играене с маски, за посрещане на гости от съседни селища, за хора с "жива музика"… А след 21 ч. всички тръгват по околните селища, за да видят и другите. Селищата се събират по предварителна уговорка, разменят групи, уточняват часовете за срещи и за обхождане, за да могат повече хора да ги посетят и да видят играта…

В Батановци играят по къщите и в блоковете на 14 февруари сутринта. Обективът на Ласка Димитрова, студентка в НБУ, програма "Визуални изкуства", е уловил различни моменти от сутрешната игра. Има веселие и възбуда от "тръгването", има закачката със стопаните, има подредбата на групата след излизане от двора на къща, има умора от края на обиколката, и най-вече радостта от играта…

Снимките са направени в рамките на съвместен проект на департаменти "Антропология" и "Кино, реклама и шоу бизнес" през учебната 2005/06 г. Проектът е съвместна изследователска дейност на студенти и преподаватели от двата департамента. В резултат от проекта се появи и филмът "Сурва", който получи награда на Борсата за културен туризъм във Велико Търново през 2006 г. Режисьори на филма са Мария Иванова и Ласка Димитрова, по това време студентки в НБУ.


2010 y Нов български университет. Информацията е защитена от Закона за авторското право и сродните му права. Разпространяването й под каквато и да е форма, с каквато и да е цел и в каквато и да е медия, носител или компютърна среда може да стане само със съгласието на Нов български университет.