СЪДЪРЖАНИЕ >
АВТОРИ >


Съставител и редактор
доц. д-р Ирена Бокова
ISBN 978-619-233-130-6
Годишник на департамент "Антропология", том 4, 2010

Конференции, кръгли маси, семинари, теренни изследвания

 
Публични прояви на департамент „Антропология”
(септември 2009 – август 2010)
  • Семинар за представяне на резултатите от проект "Гражданско участие в сферата на културата: Културата - ресурс за местно развитие"
    18.09.2009 г., Регионален етнографски музей, гр.Пловдив
    Реализира се с финансовата подкрепа на Тръста за гражданско общество в Източна Европа, София

На семинара в гр. Пловдив се отчетоха резултатите от проекта – изложбите, осъществени от регионалните музеи в Пловдив, Смолян, Стара Загора и Русе, семинарите в градовете с участието на преподаватели от НБУ, и се обсъди създаването на Национална асоциация от клубове за постигане на трайни резултати от проекта.


  • Научна конференция „ Градът: социални трансформации и културни практики”, Ивайловград, 12-14 февруари 2010 г.
    Организирана от департамент „Антропология, община Ивайловград и Музея на НБУ. Реализира със съдействието на Централния фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ

Конференцията се проведе в рамките на празника на града. Участниците представиха свои наблюдения и участваха в дискусии в три панела, осъществиха наблюдение на празника на града, както и на празника с маски „Бей” (подробна информация виж в настоящия годишник).


  • Кръгла маса „Историческо наследство и градски пейзажи” (15 април)
    Седмо Международно туристическо изложение „Културен  туризъм”
    Велико Търново,  14-17 април 2010
    Организирана от НБУ, БХРА и  Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов”. Реализира се с финансовата подкрепа на Фонд „Учебни програми” към БФ и на Общинската агенция по туризъм.

Водещи доц. д-р Ирена Бокова и доц. д-р Соня Алексиева (НБУ)

Международното изложение „Културен туризъм”, организирано от община Велико Търново и БХРА, под патронажа на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма , се проведе в град Велико Търново за пореден седми път, от 13 април до 16 април 2010 г. В борсата участваха представители на повече от 15 държави, надхвърлящи традиционните участнички от Балканския полуостров и европейски държави. НБУ участва традиционно в организирането на кръгла маса по проблемите на културния туризъм, неговото развитие и управление. Тази година тема на дискусията беше „Историческо наследство и градски пейзажи”. Акцентът е поставен върху преосмислянето на връзката с миналото и неговото адекватно въвеждане в съвременната култура. За първи път в кръглата маса участваха студенти от НБУ, програма „Антропология”, модул „Антропология на местното развитие”, с представяне на градовете Русе, Тутракан и Ивайловград като туристически дестинации и с разкриване на локални и регионални културни наследства (природа и култура). Презентациите са резултат от теренната работа на студентите в Лятната школа по антропология през 2009 г. и в проект, финансиран от Фонд „Учебни програми” на БФ.

Кръглата маса предизвика вниманието и породи дискусия сред участниците. Тя е принос към утвърждаване образа на НБУ като среда за развитие на образование и обучение по туризъм и с акцент към местното развитие и културния туризъм.


  • Участие с доклади в международна конференция(ESSHC)"
    Реализира със съдействието на Централния фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ

Участие на доц. д-р Магдалена Елчинова, доц. д-р Цвете Лазова и докторанта със стипендия на НБУ Велислава Ботова с доклади в международна конференция European Social Study History Conference (ESSHC), 13-16.04.2010 г. в гр. Гент, Белгия. Изнесени са три доклада: доц. Елчинова , “Imagining the ‘Homeland’: Memory and History in the Construction of a Transnational Community (The Case of the Macedonian Americans)”; доц. д-р Цвете Лазова, “Uses of History Knowledge: Construction of New Identities и Велислава Ботова, Family Models of Turks in Bulgaria


  • "Краткосрочен групов обмен на студенти по антропология с Университета в Неймейхен, Холандия"
    Реализира със съдействието на Централния фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ

През март и април 2010 г. беше осъществен краткосрочен обмен на студенти по антропология между НБУ и университета „Радбоунд” в Неймейхен, Холандия. Обменът имаше експериментален характер и беше насочен към трениране на студенти от началните курсове на обучението им в теренно антропологическо изследване на непознато общество. Наблегна се на придобиване на умения за преодоляване на първоначалния културен шок, на саморефлексия при теренното изследване, за комуникация с хора от различна социална и културна среда, за работа в екип. Общо 28 студенти взеха участие в инициативата, която се реализира в две едноседмични гостувания, съответно в София (през март) и Неймейхен (през април). Пътуването на българските студенти в Холандия се осъществи с финансовата подкрепа на Централния фонд за стратегическо развитие на НБУ. Работните програми на двете визити дават представя за събитията в рамките на обмена.  Добавените студентски мнения и впечатления допълват информацията за характера и полезността на инициативата.
В хода на реализирането на обмена беше сключен и рамков договор за сътрудничество между двата университета.


  • Кръгла маса „Градските пейзажи: градските маршрути като туристически продукт”
    (организира се от департамент „Антропология”, НБУ)

  • Шесто изложение „Уикенд туризъм” 2010 и Трети фестивал на туристическите забавления и анимации
    Организира се от община Русе със съдействието на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и БХРА
    Реализира се с  финансовата подкрепа на организаторите

В рамките на изложението се провежда за трети път кръгла маса, организирана от НБУ по покана на организаторите – община Русе. е с модератор доц. д-р Ирена Бокова, Нов Български университет (департамент „Антропология”)

Проблемът е актуален, защото насочва вниманието към града като туристическа дестинация, като място със своя история и емблематични топоси. В дискусията участваха доц. д-р Соня Алексиева, НБУ (ръководител на секция «Туризъм», департамент «Икономика и бизнес администрация»); Кремена Цветкова, Европейски институт по туризъм. Беше представен за първи път и обсъден филмът: “Русенски маршрути. Крепостите”, производство на „Арена Медиа” с продуцент община Русе. Сред участниците, които се включиха в дискусията с мнения и въпроси, бяха преподаватели от Професионалната гимназия по туризъм в гр. Русе и ученици, представители на туристическия бизнес – туристически агенции и агенции за анимация, журналисти. Разговорите продължиха и след приключване на кръглата маса.


  • Участие в международна кръгла маса „Дунавската стратегия на ЕС: къде е туризмът” под председателството на на Н.Пр. Бриджит Чарнота, главен преговарящ за приемането на България в ЕС
    Реализира се с  финансовата подкрепа на организаторите

В рамките на Шестото изложение „Уикенд туризъм” 2010 и Трети фестивал на туристическите забавления и анимации, организирано от община Русе със съдействието на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и БХРА, се състоя дискусия във връзка с регионалното развитие на туризма. Основните въпроси засягат регион „Долен Дунав” и са насочени към трансгранични контакти и изработване на платформи за съвместна работа. Модератор на дискусията беше Цвета Ненова, „Европейски пространства 21” (нестопанска организация). Основен докладчик на кръглата маса бе д-р Барбара Пейдж, консултант по проблемите на туристическото развитие. В обсъждането се включиха представители на МИЕТ, представители на държавната и местната власти, неправителствени организации. Сред участниците, поканени за изказване на мнение, бяха доц. д-р Ирена Бокова (НБУ) и доц. д-р Соня Алексиева (НБУ).Събитието беше отразено от национални и регионални  медии от България и Румъния.


Съвместна изследователска работа на студенти и преподаватели


  • Теренна работа в община Ивайловград

В рамките на проект „Хетеротопия и природни ресурси”, с ръководител проф Иван Маразов, д. н., финансиран от МОНМ, се включиха и студенти по антропология.  В началото на месец юни бе проведено обучение на студенти от  магистърска програма по антропология в теренно изследване. Избраният регион е община Ивайловград, където се съчетават природни и културни ресурси.

Обучението включваше наблюдение на честването на паметни събития за населението от общината – бежанските вълни след Междусъюзническата война  и създаването на нова мемориална дата в памет на загиналите деца на бежанците от Егейска Тракия – първата събота на  месец юни в местността „Илиева нива”. Събитието има кратка история, но се вписва в процеса на създаване на наследства след 90-те години с изграждането на параклис, паметник и организирането на събор на тракийци от цялата страна.

Студентите се запознаха и с важни места на паметта за региона – религиозни храмове  (гр. Ивайловград, с. долно Луково и др.) и архитектурни забележителности (каменните къщи; бубарските къщи и др.). Те имаха възможност да наблюдават и културни практики, чрез които жителите в общината пресъздават своята културна специфика (с. Свирачи) пред гости от побратимен град в Северна Франция.

Екипът от студенти под ръководството на доц. д-р Ирена Бокова проведе интервюта с представители на местната власт, с представители на културни институти, както и с жители на града. Бяха документирани прояви, свързани с празниците на града, както и с моменти от всекидневието. Събрана е богата фото документация, както и видеоматериал.

Проведен е първоначален анализ на материал на семинара през месец юни в рамките на магистърския курс „Антропология на наследството”. Студентите работят по обработването и интерпретирането на теренния материал и неговото представяне на проекта на Интернет страницата на музея на НБУ.


  • Теренно изследване в регион Еврос, Гърция?

В рамките на проект „Хетеротопия и природни ресурси”, с ръководител проф Иван Маразов, д. н., финансиран от МОНМ, се включиха и студенти от НБУ от програми „Антропология”, „Култура и изкуство” и Науки за земята”. Обучението в теренно изследване се осъществи под научното ръководство на доц. Ирена Бокова, НБУ (департамент „Антропология”), Ирко Петров, археолог, РИМ, гр. Хасково  и с участието на Атанасиос Гуридис (археолог, община Суфли, Гърция).

Екипът проведе обучение по теренно проучване в регион Еврос, Гърция. Беше осъществен интердисциплинарен подход в изследването с акцент върху историческото наследство и местните култури (начини на живот и тяхното експониране като традиция). Историческото наследство беше представено чрез култови места (долмени, места с петроглифи, църкви), както и обекти от Средновековието (крепости, обществени сгради от различни исторически епохи). Местните култури бяха изследвани чрез тяхното експониране – етнографски музеи и сбирки (публични и частни), художествени галерии (Димотика), индустриално наследство – музеи на бубарството и коприната в гр. Суфли (частни и публични). Интерес предизвикаха разговорите с жители на села в регион Еврос (християни и мюсюлмани), включването в празника на хетеродоксни мюсюлмани от Родопския масив в региона и др.

Екипът документира множество обекти на културно наследство и проведе редица интервюта, свързани с местното развитие в сферата на културата. Предстои обработка на събрания материал и неговото представяне на семинар през ноември 2010 г.


Семинари


  • Семинар “Антропологични четения”
“Да се влюбиш във вълната”(антропологичен филм): антропология на промяната
Водещи: доц. д-р Ирена Бокова, проф. Людмил Христов, 22.10.2009 г., НБУ
  • Семинар „Животът на студентите в НБУ и СУ”
Лектор: доц. Иван Евтимов, 05.11.2009 г. НБУ
  • Семинар "Обучение в гражданско поведение (представяне на резултати от проект)"
Водещ: доц. д-р Ирена Бокова, 19.11.2009 г., НБУ
  • Семинар „Семейството в условията на миграция – теренно антропологично изследване в гр. Кърджали”
Лектор: Велислава Ботова, 26.11.2009 г., НБУ
  • Семинар "Антропология на развитието"
Водещ: доц. д-р Васил Гарнизов, 03.12.2009 г., НБУ
  • Семинар „Джендър представи и практики на градските семейства в постсоциалистическа България”
Водещ: ас. д-р Невена Димова, 17.12.2009 г., НБУ
  • Прожекция и дискусия на филма “Гьоч – да прекрачиш границата”
Документален филм на Ирина Недева, Даниела Горчева и Андрей Гетов, 51 мин., 2009 година.
Автор: Ирина Недева, журналист от Българско Национално Радио, 21.01.2010 г. НБУ
  • Семинар "Фолклорният модел на света"
Лектор: проф. Георг Краев, 7.01.2010 г., НБУ
  • Антропология на бавното хранене: хлябът в културни центрове/читалища и църкви като елемент в културните политики за социално развитие в България и Бразилия
Лектор: Надежда Савова, докторант по Антропология в Университета Принстън, САЩ, 4.03.2010 г., НБУ
  • Пътеводител в българското общество (A Guide to the Bulgarian Society)
Лектори: доц. д-р Магдалена Елчинова, доц. Иван Евтимов, доц. д-р Цвете Лазова, ст. ас. д-р Росица Генчева, 18.03.2010 г., НБУ
  • Гражданско участие в сферата на културата (представяне на филм „Приятели на музеите”)
Лектор: доц. д-р Ирена Бокова, 01.04.2010 г., НБУ
  • Връзки от разстояние: децата и миграцията в съвременна България
Лектор: ст. ас. д-р Росица Генчева, 22.04.2010 г., НБУ
  • Представяне на проект ”Изселници и мигранти от двете страни на българо-турската граница: наследство, идентичност, интеркултурни взаимодействия”
Лектор: доц. д-р Магдалена Елчинова, 20.05.2010 г., НБУ
  • Употреби на историческото знание: конструиране на идентичности
Лектор: доц. д-р Цвете Лазова, 27.05.2010 г., НБУ
  • семинар "На изток от София"

  • Семинар "Чили и чилийското общество днес"
Съорганизатори: департамент “Антропология” и Център за социални практики
Лектор: Петър Атанасов, бивш посланик Република България в Сантяго де Чили и член-кореспондент на Обществото за история и география на на Чили
Член на Ротъри клуб на Сантяго
Водещи: проф. д-р Евгений Дайнов, доц. д-р Васил Гарнизов
10.12.2009 г., НБУ
  • Японската храна – глобална и локална култура
Лектор: д-р Искра Велинова
Водещи: проф. д-р Евгений Дайнов, доц. д-р Васил Гарнизов
28.04.2010 г., НБУ
  • Студентски семинар
Шеста лятна школа по антропология (изследване на града): обучение в теренно изследване
Организатори:
НБУ (департамент “Антропология”), София, и Регионален исторически музей, гр. Русе
Ръководители: доц. д-р Ирена Бокова (департамент „Антропология”) и доц. д-р Николай Ненов (директор на Регионален исторически музей, гр. Русе)
Лектори: доц. д-р Магдалена Елчинова (департамент „Антропология”), проф. Франсоа Рюег (Университет Фрибур, Швейцария), доц. д-р Ирена Бокова (департамент „Антропология”) и доц. д-р Николай Ненов (директор на Регионален исторически музей, гр. Русе).
Беше осъществено наблюдение и бяха направени интервюта в градовете Русе и Тутракан по конкретни проблеми, свързани с темата на школата. Студентите участваха и в семинари за представяне и обсъждане на теренната работа
Участници: Студенти от бакалавърска степен по социални науки – антропология
гр. Русе, 07-12.09.2009 г.
  • "Обучението по антропология в Италия (програма Еразъм)"
Водещ: доц. д-р Ирена Бокова
Представя: Златина Толева
Семинарът запозна студентите с възможностите на студентския обмен по програма „Еразъм” и с програмите по антропология в партниращите университети. Златина Толева представи резултати от обучението си по антропология в Университета Рим-1 Ла Сапиенца.
18.11.2009 г., НБУ
  • "Антропология на града (теренно изследване)"
Водещ: доц. д-р Ирена Бокова
Участници: студенти от програма "Антропология"
Участниците в лятната школа по антропология представиха резултатите от изследването в градовете Русе и Тутракан по екипи. Дискусията беше концентрирана върху проблема за видяното и „написаното”.
09.12.2009 г., НБУ
  • Студентски семинар "Представяне на резултати от обмена със студенти антрополози от Холандия"
Водещ: доц. д-р Магдалена Елчинова
Участници: Студенти от програма "Антропология"
Студентите представиха своите наблюдения и преживявания по време на съвместните среши със студентите от Холандия в рамките на срещите в двете страни.
Дискутираха се проблеми на „среща с другата култура”.
13.05.2010 г., НБУ
  • Представяне на проект “Обучение в толерантност на ученици в 9, 10 и 11 клас”
Представяне на проект “Толерантност”- курс предназначен за учениците от 9,10 и 11 клас, изготвен от студентите в департамент "Антропология".
Дискусията беше насочена към целите и задачите на проекта и тяхното адекватно представяне пред учениците, както и върху първоначалните наблюдения от работата с учениците.
Водещ: доц. д-р Магдалена Елчинова
Участват: Студенти от програма “Антропология”
03.06.2010 г., НБУ

2010 y Нов български университет. Информацията е защитена от Закона за авторското право и сродните му права. Разпространяването й под каквато и да е форма, с каквато и да е цел и в каквато и да е медия, носител или компютърна среда може да стане само със съгласието на Нов български университет.