СЪДЪРЖАНИЕ >
АВТОРИ >


Съставител и редактор
доц. д-р Ирена Бокова
ISBN 978-619-233-130-6
Годишник на департамент "Антропология", том 4, 2010

Историческо наследство и визуални образи (Ловеч и Битоля)
Людмил Христов (НБУ)

 

Урбанизацията е глобален процес, феномен на индустриалното общество и една от най-важните характеристики на съвременната цивилизация. Тя се изразява в нарастването на броя и големината на градовете, броя и дела на градското население, появата на нови селищни форми и повсеместното разпространение на градския начин на живот.

Върху развитието на урбанизацията оказват силно влияние промените в стопанската дейност на човека, внедряването на нова техника и нови технологии. Те водят до качествени изменения в териториалното развитие и в техните функции.

Главни фактори за нарастването на градското население са миграциите от селата към градовете и естественият му прираст. По-малко значение имат появата на нови градове, имиграцията и т.н. Високите темпове на нарастване на градското население и особено на това на големите градове дава основание да се говори за "урбанизационна революция". "Урбанизационната революция" протича твърде неравномерно във времето и пространството. Очертават се четири основни типа урбанизация: европейски тип, преселнически тип, източноевропейски тип и урбанизация в развиващите се страни.

Източноевропейският тип урбанизация е характерна за страните от бившия СССР и за страните от Източна Европа. Урбанизационните процеси се развиват ускорено във връзка с т. нар. социалистическа индустриализация и колективизация на селското стопанство.

Градовете, които са обект на презентацията - Ловеч и Битоля, са преживели в различнна степен миграционните процеси съответно в България и Македония. Преминали са през "социалистическата урбанизация", която е оставила бетонни блокове тип "общежития" или "спални", но и са запазили, възстановили или изградили наново сгради от началото на 20-ти век до Втората световна война. Всяка от тези сгради има собствен стил и облик, отговарящ от една страна на вкусовете на собственика, но от друга, подчинени на общи архитектурни идеи.

Историческото наследство като архитектура, като значими места за града и жителите му играят важна роля и в Ловеч, и в Битоля. Как населението на всеки един от градовете обаче живее в местата на историческото наследство, как протича животът всекидневно, по време на празници или в различни часове от денонощието? Фотообективът филтрира начините на живеене, съответно общуване на места като централната улица, обикновено пешеходна зона, "историческия център", "старите къщи" и др. Освен престижните места на града са уловени и местата на съседството - пейката пред блока, кварталното кафене и др. Целта на презентацията е да покаже общото и характерното за двата града на Балканите във възприемането на историческите градски места като част от местата на срещи и общуване или на "затваряне" и експониране "на открито". Така визуалните образи на града разказват за хората и разнообразието от живеене на едно и също място.

Снимки Македония

Снимки Габрово


2010 y Нов български университет. Информацията е защитена от Закона за авторското право и сродните му права. Разпространяването й под каквато и да е форма, с каквато и да е цел и в каквато и да е медия, носител или компютърна среда може да стане само със съгласието на Нов български университет.