Меню


Nevereno vliz

";} ?>

ГЛАВА ІІ. Индианистика, част първа

През 1492г. Христофор Колумб достига Америка.

Малко по-късно първият европеец, който е изхвърлен след корабокрушение на източния бряг на полуостров Yucatan, дн. Мексико е испанецът Gonzalo Guerrero, който е пленен от маите.

Gonzalo Guerrero                     полуостров Yucatan

The image “http://www.billcigliano.com/images/port_portrait/conquistador2.jpg” cannot be displayed, because it contains errors. File:Yucatán Peninsula.png

Вече като пленник на маите Gonzalo Guerrero изоставя религията си, приема обичаите и начин на живот на маите, жени се за момиче от благородна фамилия и по-късно дава военни съвети на новите си сънародници в борбата им с испанците.

През 1517г. испанци, водени от Hernandez de Cordoba,  който по-късно умира от рани, получени в схватки с маите, достигат до бреговете на полуостров Yucatan, дн. Мексико. Всъщност това е първият контакт на европейци с цивилизацията на Америка. Тази цивилизация е създала уникални структури и комплексна социална организация на обществото.

Hernandez de Cordoba

File:Francisco Hernández de Córdoba.jpg

В доколумбова епоха – т.е преди 1492г. маите обитавали обширна територия, заемаща огромна площ в днешно Мексико, цяла Гватемала, Белиз и западните части на Хондурас и Салвадор.

olmecmap

Легендите за нечувани богатства вдъхновявали и други да се опитат да завладеят тези нови земи. Малко по-късно става известно, че златото на маите идва от северозапад, от земя, която индианците наричат “Мексико”.

През 1519г. Hernán Cortés започва завладяването на Мексико

Hernán Cortés

File:Hernan Fernando Cortes.jpg

Преди 300 година BC маите създават йерархична система на управление начело с благородници и крале,    която се развива във високо структурирано кралство през нейния класически период - 300-900 AD.

Йерархична система на устройството на обществото на маите

The image “http://www.rose-hulman.edu/~delacova/maya/maya-society.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

 

The image “http://www.rose-hulman.edu/~delacova/maya/ancient-maya.gif” cannot be displayed, because it contains errors. The image “http://www.rose-hulman.edu/~delacova/maya/ancient-maya-2.gif” cannot be displayed, because it contains errors.

The image “http://www.rose-hulman.edu/~delacova/maya/ancient-maya-3.gif” cannot be displayed, because it contains errors.

Империята на маите включвала градове-държави с величествени ритуални центрове, като Copan в Хондурас, Tikal в Гватемала, Palenque в Мексико, начело на които стояли царе-жреци.

Градовете на маите са били административни и ритуални центрове, които са включвали както градовете, така и прилежащите им земеделски райони.

Най-големите градове на маите са приютявали огромно за тогава население.

В Tikal, например, на площ   от 6 квадратни мили е имало над   10 000 индивидуални постройки  – от храмове–пирамиди   до къщи със сламени покриви.

Tikal

The image “http://www.rose-hulman.edu/~delacova/tikal/tikal-aerial.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

The image “http://www.rose-hulman.edu/~delacova/tikal/tikal-temple1.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Palenque - е един от най-известните градове на маите, в който е открит дворец, построен върху огромна платформа с форма на трапец.

Дворецът в Palenque

 

The image “http://www.singlestravel.com.au/images/Palenque%20The%20Palace.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

В Palenque са открити си бани и инсталации за водоснабдяване. Кулата на двореца вероятно е служела за обсерватория.

Palenque                                                                 Божество  от Copan

The northern group of temples at Palenque.  File:Yax Kuk Mo.jpg

До днес са запазени т.н. общо екземпляри от кодекси или оригинални книги с рисунки. Тези кодекси носят имената на градовете, където те пазят до ден днешен. Това са Мадридският, Дрезденският и Парижки кодекси.

В Мадридския и Дрезденския кодекси има данни от астрономичните наблюдения на маите, резултати от техни изчисления и предсказания.

Парижкият кодекс е посветен на различните ритуали, обичаи, богове.

Маите са имали много големи познания в областта на астрономията и математиката. Те са изчислявали лунните цикли, притежавали са изключителна по своята точност календарна система.

Йероглифното писмо на маите не е цялостно разчетено и до днес.

Календар на маите

The image “http://www.calendariomaya.com/images/Tzolkin.gif” cannot be displayed, because it contains errors.

Азбуката на маите                      Цифрова система  на маите

The image “http://www.mnsu.edu/emuseum/prehistory/latinamerica/images/maya_hieroglyphs.gif” cannot be displayed, because it contains errors. numbers

Маите използвали двадесетична бройна система, въвели знака "нула" много столетия преди Европа, те оперирали с безкрайно големи величини.

В градовете  Tical, Copán, Palenque, Chichen Itza, както и в други градове маите провеждали астрономически наблюдения от каменните си обсерватории.

Календарът на маите, независимо от древния си произход, бил изключително точен. По съвременни изчисления, годината има 365,2422 дни. Според маите е имала 365,2420 дни. Разликата е две десетохилядни! При това изчислението е направено преди хиляди години, без съвременни уреди.

Според хронологията на маите, съвременната епоха е започнала на 12 август 3114 г. пр. Хр. и  завършва на 21 декември 2012 г. и тогава трябва да настъпи следващия цикъл он време.

Това, което е сигурно, че след 900 г.   много от церемониалните центрове и градове на маите са изоставени и постепенно са погълнати от джунглата. През този период  маите от южната част на техните земи напускат градовете си.

Tikal

File:Acropolis1111.jpg

Според последните изследвания обаче, основна причина за това е била сушата,    предизвиката по всяка вероятност  от изсичането на горите    и превръщането им   в земеделски земи.

След 900 г. приключва класическият период в историята на маите заедно с колапс на южните градове.Градовете на маите в северната част на Yucatán продължават да съществуват.

Интересното е, че цивилизацията на маите в продължение на 6 века създава храмове и пирамиди, изключителни по своята точност календари, йероглифно писмо, математика, сложен политически и социален ред, след което изчезва. 

Те не били само перфектни строители, но обладавали също така и изумителни познания в областта на математиката и астрономията, далече преди другите, високоразвити цивилизации.

Без да притежават мощни съвременни уреди, можели да изчислят изключително точно движението на планетите и звездите.

Така например, древните строители използвали при построяването на всяка постройка особен акустичен ефект, усилващ и най-тихите звуци.

Двама души, единият от които е застанал в Северния храм, а другият - в Южния, намиращ се на 150 метра от него, могат да беседват съвсем спокойно, без да напрягат глас.

При това никой друг, освен ако не е застанал до тях, не може да чуе разговора им.

И до днес обаче, твърде много моменти от историята на този удивителен народ, изградил в дълбока древност смайваща цивилизация, остават неразгадани. Когато Европа била още дива и тънела в мрак, маите вече строели величествените си градове.

Градовете на маите на полуостров Юкатан

File:ReliefMapMayanSites.JPG

Главна забележителност на един от градовете на маите Chichen-Itza, е пирамидата Kukulka с височина 25 метра. Към храма на върха й водят четири широки стълби, всяка с 91 стъпала. Общият брой на стъпалата плюс платформата на на върха е 365 - т.е. броя на дните в годината. Това не е случайно съвпадение.

Chichen-Itza,  Kukulkan  

http://img208.imageshack.us/img208/492/chichenitzapiramidiyx8.jpg http://www.egitimogretimci.com/resim/2012/03/meksika_chichen_itza_piramidi.jpg

Пирамидата е строго ориентирана спрямо четирите посоки на света. В резултат на тази изключителна точност на ориентация и особената й форма, два пъти в годината тайнствено явление смайва света.

В дните на пролетното и есенното равноденствие, в определен час, засечен сякаш с хрономентър, на стъпалата на северната стълба се появява изображение на гигантската "Свещенна Змия", образувано от триъгълни светлини и сенки, което започва да пълзи бавно към основите на пирамидата.

Това изумително зрелища продължава 3 часа и 22 минути. Ако пирамидата била обърната само на един градус в страни, тази удивителна игра на светлина и сенки, не би се появила никога. А това показва какви топографски и астрономически знания са притежавали маите.

 

обратно нагоре