Меню


Nevereno vliz

";} ?>

ГЛАВА ІІІ. Индианистика, част втора

Ацтеки

Ацтеките са коренните жители на Америка, които според техните собствени легенди произхождат от място наречено Aztlan, някъде в северозападно Мексико.

File:Aztec Empire 1519 map-fr.svg

В края на 12 век ацтеките заемат господстващо положение там до времето на испанското нашествие, ръководено от Hernan Cortes в началото на 16 век.

Империята на ацтеките преди испанското нахлуване

http://faculty.umf.maine.edu/walter.sargent/public.www/web%20103/map%20aztec-mayan.jpg

Началото на испанската конкиста

В началото на 1519 г.Hernando Cortez начело на 600 мъже и 20 коня достига крайбрежието на днешно Мексико и основава град Veracruz .

За да покаже на войниците си, че вече няма обратен път Cortez нарежда да се изгорят корабите, с изключение на един, който е трябвало да занесе известие на испанския крал.

Hernando Cortes открил процъфтяващи градове и цивилизовани индиански племена, организирани в една империя, управлявана от aцтеките.

По всяка вероятност това е най-големият град в пре-колумбова Америка е град Teotihuacan, чието население е достигало 150 000 – 200 000 души.

Teotihuacan

File:Piramide de la Luna 072006.jpg

File:Classic sites 1.png

Teotihuacan

File:View from Pyramide de la luna.jpg

Teotihuacan

http://jhwty42.blog.bg/photos/125197/original/teotihuacan2.jpg

Политическата и социална организация при ацтеките се крепяла на три касти: благородничество, жреци и военни и търговци.

УНИЩОЖАВАНЕТО  НА  ЦИВИЛИЗАЦИИТЕ  НА НОВИЯ СВЯТ

С помощта на племена васали, стремящи се към освобождаване от ацтеките, Hernаn Cortes превзел столицата на ацтеките, Tenochtitlan (сега Мексико Сити), пленил император Монтесума и разрушил неговата империя.

Съюзниците на испанците

File:Spanish Colonization of Mexico.jpg

Воини от васални племена водят испански войници при нахлуването им в Мексико

File:LienzodeTlaxcalaLamina5.jpg

Moctezuma II е господар на Tenochtitlan, който управлявал от 1502г. до 1520г. При Moctezuma II става първият контакт между населението на мезоамериканските цивилизации и европейските нашественици.

През 1519г. Cortez влиза в ацтекската столица Tenochtitlan, след като император Montezumzь II не е бил в състояние да организира съпротива. Cortes и La Malinche се срещат Moctezuma в Tenochtitlan през есента на 1519г.

File:Cortez & La Malinche.jpg

Cortez  и завладяването на Мексико 1519-1521г.

Файл:Conquest of Mexico 1519-1521.svg

Ацтеките   намират  убежище в малките острови на езерото Texcoco, където през 1325 г., те основават града Tenochtitlan (днешният Mexico City).

 

обратно нагоре