Меню


Nevereno vliz

";} ?>

ГЛАВА VІ. „Загадката Наска”

Най-загадъчната от всичките тайни, оставена ни от инките и техните малко познати предшественици, е тази на хората наречени Наска. Те обитавали крайбрежните долини, където водата е оскъдна, а слънчевите лъчи са много силни. Подобно на инките  Наска почитали  боговете на природните сили.

В пустинята те конструирали линии  и символи, които ни озадачават и днес. Преди около 2000 години една  от слабо изучените южноамерикански цивилизации е оставила след себе си едни от най-озадачаващите изображения върху повърхността на Земята.

Платото Наска

http://www.newfresh.name/img/00099/00197/43651181.jpg

 

Платото Наска в Южно Перу е пустинно място, сухо и отблъскващо, голо и безполезно. Nazca Lines са изображения и линии в пустинята Наска в южната част на Перу .  През 1994г. те са включения в UNESCO World Heritage Site през 1994 г.

“Загадката Наска” се намира върху високо сухо плато, което се простира на повече от 80 км, на около 400 км южно от столицата Лима

 

Файл:Vorkolumbische Kulturen.png

Благодарение на сухия и стабилен микро климат на платото и неговата изолация от хората, по-голямата част линии са запазени. Едва в последните години, след появата ва все повече и повече хора в района, състоянието на запазеност изображенията се влошава. Причината- нарушаване на условията на микро климата в района .

Противно на общоприетото схващане, че линиите и изображенията могат да се виждат само от въздуха, част от тях виждат от околните възвишения.

Nazca monkey.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3b/Nazca_monkey.jpg

“Феноменът Наска” е открит от перуанския археолог Toribio Mejia Xesspe, който ги забеляза 1927г. Едва през 20. години на 20 век пилоти на самолети споменават за странни изображения в пустинята.

През 1939г.  откритието е докладвано на конференция в столицата Лима.Не след дълго вече съществували толкова теории, колкото и броят на линиите.

Като цяло, феноменът Наска обхваща близо 500 кв. км, както най-големите фигури достигат близо 270 метра.

Има много теории за тези  дълги километри линии от това, че са били използвани за календар до това, че са били пътеводители на космически пътешественици.. ..

По всяко вероятност ние никога няма да узнаем тяхното истинско приложение. Всичко останало от Наска са гигантските рисунки и изображения, които се простират на обща дължина от 150 км. Теории за това кой и защо е направил линиите в пустинята Наска са много. При самото им откриване през 30-те години на 20-ти век, те са наблюдавани само от земята и се е предполагало, че са някаква древна система за напояване.

Всички изображения в пустинята Наска са правени по един и същи начин: чрез остъргване на дребния чакъл от повърхността на пустинята, докато отдолу се открива бледожълта скала

Колибри © Latin American StudiesHummingbird, Nazca Lines

Това явно е било извършвано на ръка (или поне няма доказателства, че са използвани животни), и то по такъв начин, че независимо от формите всяко изображение е направено от една-единствена непрекъсната линия.

http://thewondersexpedition.com/TWE/wp-content/uploads/2012/03/Nazca-Lines-Mirador-24.jpg

 

Рисунките се разделят на два основни типа: фигури и линии, като вторите вървят успоредно, подобно на трамвайни релси, или са замислени като геометрични шарки. И тъй като на много места линиите минават върху фигурите, очевидно исунките са били издълбани първи.

При измерванията е установено, че големината на фигурите е съответно: колибра - 93 метра; кондор - 134 метра; паяк 47 метра; маймуна - 93 метра

Nazca-lineas-arana-c01.jpg

File:Nazca-lineas-arana-c01.jpg

Нещо повече, макар да изглежда противно на нормалните закони на техническия прогрес, по-ранната фаза е по-развита.

Мотиви от рисунките на Nazca Lines. Image © Joe Nickell

http://www.sacred-destinations.com/peru/images/nazca/nazca-drawings-nc-joenickell-350.jpg

Изображенията са на  колибри, паяци, маймуни, риби, акули, косатки и гущери, птици, риби, лами, ягуар, дървета, цветя и човешки фигури.

Птици Lignes de Nazca oiseau.jpgFile:Lignes de Nazca oiseau.jpg

Плато Наска, Перу

Изпълнението на зооморфните фигури изисква далеч по-високо равнище на технически възможности от прокарването на прави линии.

Мистериите на Наска

Самите линии са толкова прави, че е логично да се предположи, чете са прекарвани с помощта на колове, подредени на око в права линия.  Дори и да е било така, все пак си остава загадка как създателите са успявали да се придържат към замисъла при тези разстояния, тъй като някои линии са дълги над 8 км.

Pol Kosok, историк от Лонг Айлънд университет, е първият учен, който сериозно проучва линиите на Наска.

Pol

 

обратно нагоре