Меню


Nevereno vliz

";} ?>

ГЛАВА ІХ. Потопът

Потопът е легендарно събитие в човешката история, при което целият свят е потопен във вода и е загинал, с изключение на малцина избраници, които различните религиозни и митологични системи наричат по свой собствен начин и им приписват свои особени атрибути.

Потопът - Anoniem - De zondvloed.jpg

File:Anoniem - De zondvloed.jpg World_Destroyed_by_Water

Идеята за всемирен потоп е толкова древна, че повечето изследователи са на мнение, че той засяга предисторическите времена на човечеството. Някои изследователи пък търсят началото на преданието за потопа в реално историческо събитие.

Във всички случаи обаче става дума за гигантски катаклизъм, причинил почти масово унищожение на всичко, съществуващо на земята, а по-късните интерпретации само преразказват историята на този катаклизъм и го свързват с определени исторически събития – например някое голямо наводнение се асоциира пряко към потопа.

Съществуващият преди потопа свят е загинал във водната бездна. Във всички случаи при древните източници потопът е свързан с нарушаването на приетия морал.

Митът е толкова древен, че някои учени го причисляват към първоначалните символи на човешкото мислене. Като се изключи възникването на легендата във всичките ѝ разновидности, общото е, че потопът има определени етични и религиозни последици.

Старият завет

Безспорно най-широко е разпространена библейската версия за световния потоп (Битие 6-9 глава). Поради греховете на човеците, Бог решава да унищожи живота от първоначалното си творение. Като писмени документи вавилонско-шумерската  версия е по-стара от библейската.

Според някои изследователи библейската история е преразказ именно на тази по-стара легенда, според други и двете водят към един общ, още по-древен, най-вероятно незаписан, източник.

Гилгамеш е може би най-старата писана история на света.Идва от древен Шумер и е писана на 12 глинени плочки с клинообразно писмо. Описва се действията на исторически цар на Урук- около 2750 и 2500 BC.

Шумерските градове Cities of Sumer (en).svg              Клинообразно писмо

File:Cities of Sumer (en).svg gilgamesh-tablet by Theriomorph.

 

Гилгамеш е бил петият цар на Урук (първа династия на Урук), управлявайки около 2700-2600 BC, според списъка на шумерските царе.

 

 

http://www.crystalinks.com/ziggurat.html

http://www.crystalinks.com/ziggurat1.gifC:\Documents and Settings\Ivan\Desktop\ziggurat_ur.jpg

Гилгамеш е главната фигура в епоса за Гилгамеш – едно от най- известните произведения на най- ранната литература. Гилгамеш е описван като две трети бог и една трета човек.

http://www.qacps.k12.md.us/mms/george/gilgamesh.htm http://fusionanomaly.net/gilgamesh.jpg

http://www.qacps.k12.md.us/mms/george/gilgameshpicture.jpghttp://fusionanomaly.net/gilgamesh.jpg

 

През това време всяко живо същество, извън тези в „ковчега” на Ной, е загинало. Ковчегът на Ной в крайна сметка засяда при върховете на планината Арарат. Ной, семейството му и двойките животни, намиращи се в ковчега, излизат в света и дават неговото ново начало.

Потопът заема основно място в съвременното християнство, ислям, юдаизъм и индуизъм. За религиозното съзнание потопът е факт, а не мит. При него важно място заемат причините, породили потопа и неговите последици. Що се отнася доколко това е било глобално явление, кога точно се е то случило и изобщо конкретните му измерения – то те са на втори план.

Image:Noah sacrifice.jpg

File:Black Sea map.png

 

Съвременните учени посвещават много сили и в работата си върху платоновата легенда за Атлантида. Интересното в тази версия е, че според учените, свързващи мита за Атлантида с мита за потопа, става дума за наистина глобален катаклизъм, който след това се е предавал през поколенията и едва впоследствие е приемал външната форма на една или друго регионално бедствие.

Християнството допълнително асоциира Ноевия ковчег с църквата, която води към спасение, ислямът в нравствен аспект го тълкува предимно като предупреждение към бъдните поколения.

http://hookedonthebook.com/wp-content/uploads/2012/10/noahs-beaver-problem.jpg

Основният недостатък на тази теория е, че засега тя не разполага с никакви конкретни данни нито за Атлантида, нито с убедителни доказателства за съществуването на такъв глобален катаклизъм.

Някои изследователи на базата на общото между различните предания, приемат потопа почти буквално и се опитат да разгадаят неговата тайна с методите на съвременната археология - разкопки, въздушни и спътникови снимки и т. н.

Така за юдаизма потопът е важен като началото на „сключването” на „завет” между Бога и човека.

Християнството допълнително асоциира Ноевия ковчег с църквата, която води към спасение, ислямът в нравствен аспект го тълкува предимно като предупреждение към бъдните поколения.

В Библията се споменава за огромен потоп, който продължил 40 дни и 40 нощи, предизвиквайки огромни катаклизми и избивайки всички живи същества. В Библията се споменава за огромен потоп, който продължил 40 дни и 40 нощи, предизвиквайки огромни катаклизми и избивайки всички живи същества. Успели да се спасят само Ной, семейството му и по една двойка от всички видове животни и птици.

Nuremberg chronicles f 11r 1.png, http://www.mountararattrek.com/turkeytours.htm

File:Nuremberg chronicles f 11r 1.png http://www.dailyprimenews.com/sitemanager/news_images/1355308962noah.jpg

Бог избира измежду всички хора Ной, поръчва му да приготви ковчег (кораб), в който да спаси себе си, семейството си, и избрани двойки от всички животински видове. През това време всяко живо същество, извън тези в „ковчега” на Ной, е загинало. Ковчегът на Ной в крайна сметка засяда при върховете на планината Арарат

Mount Ararat 1999 - Courtesy Rob Michelson, Mount Ararat 1999 - Courtesy Rob Michelson

 

Mount Ararat 1999 http://www.keyway.ca/gif/ararat2.gif

 

 

 

Според тези, които искат непременно да ги видят – това са следите от ковчега на Ной на планината Арарат...

http://www.arkdiscovery.com/Ark-End-wide-crop.jpg

Ной, семейството му и двойките животни, намиращи се в ковчега, излизат в света и дават неговото ново начало.

thewordout.net

http://216.150.3.251/uploads/noahs-ark-zoom.jpg

Потопът и съвременната наука

Интересна е теорията, която свързва преданията за потопа с образуването на днешното Черно море.

Преди около 7600 години природен катаклизъм разрушава естествените земни прегради на Черно море и го свързва със Средиземно море.

http://holylandarchive.com/section_images/223_BosphorusMap031211.jpg

Някои изследователи на базата на общото между различните предания, приемат потопа почти буквално и се опитат да разгадаят неговата тайна с методите на съвременната археология - разкопки, въздушни и спътникови снимки и т. н.

Учените никога не са намирали, нито вероятно някога ще намерят доказателства дали Ноевия потоп в действителност е съществувал.

Все още няма доказателства за масово наводнение, което да е било причината за Ноевия разказ.

През 1993г. William Ryan и Walter Pitman от Columbia Universitys LamonDoherty Earth Observatory вземат проби от седиментни скали от дъното на Черно море.

Според Ryan и Pitman сегашният външен ръб на Черно море някога е бил суша и морето е заемало две трети от сегашният си размер

На картата:Съвременната брегова линия на Черно море-светло синя.Тъмно синя- 5600 BC според хипотезата на Ryan и Pitman.

File:Black-Sea-NASA.jpg

 

Освен това по цялото морско дъно има тънък еднороден пласт от утаечни скали, който може да се наслага само по време на потоп. Стратиграфията на дъното представлява пласт утаечни скали с останки от сладководни мекотели, а над него пласт от утаечни скали със соленоводни мекотели и черупки.

Пробите от най-долния, а следователно и най-ранен пласт са изследвани в лаборатория и датирани със С14. Взети са проби от вътрешностите на седиментните скали, чиито резултати съвпадат. Датировката е от преди 7 500 години  (с допустимо отклонение 100 години) или около 5 600г.пр.Хр.

Мекотелите показват смяната от сладководно езеро в соленоводно и сходството в датите от двете проби показват, че това е станало за относително кратко време

Според W. Ryan и W. Pitman нещата са станали по следният начин:

Всичко е започнало около 12 500г.пр.Хр. в края на ледниковия период топящата се вода от отдръпващите се ледове се е изливала южно от черноморския басейн. Създало се е гигантско сладководно езеро, което се изливало в Егейско море през долината на Sakarya river, източно от Босфора, който тогава бил суша.

 

Sakaryarivermapfinal.jpg

File:Sakaryarivermapfinal.jpg

Босфорът и връзката между Черно, Мраморно и Средиземно море

Deluge-nasa.jpg

File:Deluge-nasa.jpg

Теорията на  Ryana-Pitmana от 1996г. Според тази хипотеза около ареала около Черно море е бил залят. Преди този катакл

 

обратно нагоре