Акатист на зографските мъченици


Акатист на светите двадесет и шест зографски преподобномъченици[1]

 

Кондак 1

Избраните 26 Божии угодници, преподобно живели в Зографската обител и мъжествено претърпели изгаряне от латинците за правоверието, достойно да възпеем с похвални песни. А вие, които имате дръзновение пред Господа, от всякакви беди ни избавете, за да ви зовем:

         Радвайте се, преподобни страдалци, изобличители на латинското суетно мъдруване.

 

Икос 1

Ангелите на небесата се удивиха, гледайки как в безбожния си устрем латинците изгаряха заради благочестието преподобните, които пожелаха благочестно да умрат, и потъпкаха гордостта на мъчителя, а от нас слушат такива похвали:

Радвайте се, твърдо опълчение на многострадалните; радвайте се, двадесет и шест преподобни страдалци.

Радвайте се, крепки подвижници на вярата и благочестието; радвайте се, мъдри изобличители на нечестието.

Радвайте се, непоколебими стълбове на Православието; радвайте се, твърд камък, съкрушил злословието. Радвайте се, защото отблъсквате ересите от Христовата църква; радвайте се, защото запазихте невредим кораба на православната вяра.

Радвайте се, прославили Света Гора със своето страдание за Православието; радвайте се, развеселили нейните населници със своята смърт за правоверието.

Радвайте се, защото за вас нашата (Зографска) обител радостно тържествува; радвайте се, защото с вас се хвали православна България.

Радвайте се, преподобни страдалци, изобличители на латинското суетно мъдруване.

 

Кондак 2

Преподобният старец, като видя иконата на Божията Майка, чудесно пренесена от неговата уединена келия и поставена над манастирските врати, силно се удиви и разказа на всички това, което му бе известено от тази икона за нашествието на богопротивните римляни. А братята, като чуха това, с радост и въззоваха към Бога: Алилуия.

 

Икос 2

Като узна за бедите, които имаше да се случат с тях, игуменът Тома започна да учи своето стадо да стои непоколебимо в благочестието и да не се бои от временните мъки, за които са приготвени венци на небесата. Затова облажаваме наставника и неговите ученици с такива похвали:

Радвайте се, преподобни отци, единодушно поживели в постничество; радвайте се, възпламенили се от любов към Бога.

Радвайте се, защото не сте се уплашили от вражеското нашествие; радвайте се, защото мъжествено сте се устремили към страдалчески подвиг.

Радвайте се, изкачили се на висотата на кулата; радвайте се, защото сте изобличавали от тази висота.

Радвайте се, защото взехте със себе си иконата на Божията Майка Предвъзвестителка; радвайте се, защото тя чудно остана невредима в огъня.

Радвайте се, мъдри защитници на православния Символ на вярата; радвайте се, защото се подвизавахте до смърт за неговата нерушимост.

Радвайте се, проповедници на Православието.

 

Кондак 3

Укрепени от силата на Всевишния, светиите в огъня, както тримата отроци във Вавилонската пещ, дръзновено изповядаха православната вяра пред мъчителите, и освободили се от тялото, като благовонна жертва се възнесоха към Божия престол, пеейки: Алилуия.

 

Икос 3

Имайки равноангелно житие на земята, всеблаженни отци, вие се окрилихте от Божествено велание и като благовонно миро принесохте своите трудове на Христа, заради което ви възхваляваме така:

Радвайте се, земни ангели и небесни човеци; радвайте се защото поживяхте в плът като безплътни.

Радвайте се, защото умъртвихте страстите с пост и въздържание; радвайте се, защото покорихте плътта на духа.

Радвайте се, защото добре обработихте земята на своето сърце; радвайте се, защото я оплодотворихте с много трудове и смирение.

Радвайте се, защото взехте на себе си благото иго; радвайте се, защото усърдно последвахте Владиката Христа.

Радвайте се, драгоценни бисери, светлоблестящи за нас; радвайте се, защото озарявате монашеското битие със светлината на вашите добродетели.

Радвайте се, чудно украшение на Атонската Гора; радвайте се, слава и благолепие на Зографската обител.

Радвайте се, преподобни страдалци, изобличители на латинското суетно мъдруване.

 

Кондак 4

Избегнали бурите на житейската суета, вие, преподобни отци, добре се подвизавахте в Зографската обител и за твърдото изповядване на Православната вяра се увенчахте с мъченически венци: в нея запазете и нас със своите молитви към Бога, та винаги да Му зовем с вас: Алилуия.

 

Икос 4

Слушайки за вашите подвизи, препододбни Зографски отци, ние се удивляваме на вашето мъжество и търпение като ревнители за благочестието и прогонители за злословието. Затова ви приветстваме така:

Радвайте се, подвизавали се с добрия подвиг; радвайте се, богоугодно завършили течението на временния живот.

Радвайте се, наставници на мъжество и търпение; радвайте се, верни изпълнители на монашеските обети.

Радвайте се, много пострадали заради Божията любов; радвайте се, възприели от него венци на славата.

Радвайте се, мъдри изяснители на догматите; радвайте се крепки защитници на Православната вяра.

Радвайте се, потъпкали папската гордост посред огъня; радвайте се, нарекли глава на Църквата единия Христос.

Радвайте се, помощници на живеещите в пустинята; радвайте се, спасяващи и намиращите се в света.

Радвайте се, преподобни страдалци, изобличители на латинското суетно мъдруване.

 

Кондак 5

Богосветли звезди се показахте, преславни Тома и Варсануфие, с чудния Партений и другите двадесет и трима страдалци. Молим ви, о, честни личе, запазете от различни напасти вашата обител и всички, които ви почитат, за да зовем благодарно с вас към Спасителя Бога: Алилуия.

 

Икос 5

Виждаме ви, богомъдри отци, добре опазили всички Божии заповеди, усърдни в духовния подвиг и очистени от огъня като злато в горнило. Затова всерадостно ви зовем:

Радвайте се, усърдни ревнители за благочестието; радвайте се, избягали от прелестта на света, както Лот от Содом.

Радвайте се, умно видели славата Божия на Атонската Гора, както Илия в Хорив.

Радвайте се, разделени по тяло; радвайте се, духовно съединени от братолюбието.

Радвайте се, преминали през огъня; радвайте се, влезли в покоя на своя Господ.

Радвайте се, причастници на брака на Агнеца, заклан за света; радвайте се, участници в безсмъртната Христова трапеза.

Радвайте се, защото голяма е наградата ви на небесата; радвайте се, защото вашата слава е вечна в светлостта на светиите.

Радвайте се, преподобни страдалци, изобличители на латинското суетно мъдруване.

 

Кондак 6

Проповедници на равночестието на Пресвета Троица се явихте, всеблажени, когато латиномъдърстващите еретици говореха суетно, че Дух Свети изхожда от Отца и от Сина – а вие явно затворихте техните хулни уста с премъдрото изясняване на Свещените Писания, в които ясно се вижда предвечното изхождане на Светия Дух. Затова и ние, изповядвайки го православно, пеем: Алилуия.

 

Икос 6

Възсия като светлина вашата правда, досточудни отци, когато дръзновено изобличихте вашите мъчители за тяхното жертвоприношение с пресен хляб и за подстригването на косите на свещениците – защото това не са апостолски правила, нито предания на светите отци. Затова, като се удивляваме на вашето дръзновение, ви пеем така:

Радвайте се, богоозарени светилници, водещи ни по пътя към спасението; радвайте се, благи и мъдри наставници, привеждащи заблудените към изправяне.

Радвайте се, строители на благочестието; радвайте се, прогонители на нечестието.

Радвайте се, мъдри учители на това, че Дух Свети изхожда само от Отца; радвайте се, верни служители на Пресвета Троица.

Радвайте се, дръзновено проповядвали Триипостасното Слово; радвайте се, органи на Светия Дух, възглавяващи Божието величие.

Радвайте се, защото чрез вас бе изобличена духоборната ерес; радвайте се, защото чрез вас бе отхвърлена латинската жертва с пресен хляб.

Радвайте се, защото чрез вас бе оголена прелестта на зловерието; радвайте се, защото чрез вас се утвърди истинността на апостолските и отеческите предания.

Радвайте се, преподобни страдалци, изобличители на латинското суетно мъдруване.

 

Кондак 7

Като искаха да обърнат папските служители от прелестта, доблестният Тома и дружината му ги поучаваха да оставят пагубната ерес и да пристъпят към благочестието. А те не само не се обърнаха, но като люти зверове се устремиха към тях и запалиха светата обител отвсякъде. А светиите, стоейки в пламъка, предаваха душите си в Божиите ръце, пеейки: Алилуия.

 

Икос 7

Ново учение искаха да донесат папските служители на Светата Атонска Гора  и да обърнат всички монаси към своята пагубна ерес. Но по застъпничеството на Пречистата Божия Майка и с крепка съпротива преподобните страдалци разрушиха тяхното зло начинание. Затова облажаваме Христовите изповедници с такива похвали:

Радвайте се, поражавали на светите седмочисленици в защита на Православието; радвайте се, подобно на тях претърпели много беди от латинците.

Радвайте се, подобни на двете хиляди мъченици, изгорени в Никомидия; радвайте се, всеблажени наследници на Небесното царство заедно с тях.

Радвайте се, утвърдили стените на Църквата чрез изгарянето на вашите тела като пепел; радвайте се, осветили земята със своята кръв.

Радвайте се, защото частици от вашите мощи са се запазили невредими в пламъка; радвайте се, защото чрез тях давате изцеление на нашите недъзи.

Радвайте се, духовни дървета в градината на Небесната Царица; радвайте се, кринове, разцъфнали в рая.

Радвайте се, всички преподобни страдалци, пострадали от латинците по всички места на Светата Гора; радвайте се, защото чрез вашите страдания сте потъпкали невидимия враг и неговите слуги.

Радвайте се, преподобни страдалци, изобличители на латинското суетно мъдруване.

 

 

Кондак 8

Странно и преславно чудо се извърши в тази Зографска обител: когато светиите загиваха в пламъка – Божията сила избави от огъня един страдалец, за да разкаже на скрилите се братя как страдалците изобличиха заблуждението на латинците, и се чу глас от небето, призоваващ ги във вечния покой и обещаващ голяма награда на тях, които пееха: Алилуия.

 

Икос 8

Цялата Атонска Гора и всички православни, и най-вече едноплеменните славянски народи ви възхваляват, преподобнострадални отци, защото вие изобличихте нечестивото римско нововъведение и утвърдихте древното благочестие. Затова с удивление ви зовем:

Радвайте се, всечестни отци, умножили великия събор на Атонските преподобни; радвайте се, причислени към чудното войнство на Небесната Царица.

Радвайте се, прославени от Бога във вашето страдание; радвайте се, призовани от небесен глас във вечния покой.

Радвайте се, издигнали се към небето от висотата на кулата като стълба; радвайте се, излетели чрез огненото изгаряне като лек облак в небесните обители.

Радвайте се, прерадостно влезли в неръкотворните храмове; радвайте се, застанали пред Божия престол в лика на мъчениците и изповедниците.

Радвайте се, добропобедни страдалци, увенчани от Христовата десница; радвайте се, всеславни венценосци, винаги веселящи се в Небесното Царство.

Радвайте се, преподобни страдалци, изобличители на латинското суетно мъдруване.

 

Кондак 9

Всички ангели възхвалиха Бога, дарувал ви такова мъжество, преподобнострадални отци, защото стоейки в пламъка, вие не престанахте да изповядвате православната вяра и да се молите на Господа да запази  Своята Църква от хищните вълци и да съхрани невредим жребия на Своята Пречиста Майка, която ликовете монашески денонощно възпяват: Алилуия.

Икос 9

Нашите речи, макар и да не могат достойно да ви възхваляват, преподобни отци, но ние, надявайки се на вашата благодатна помощ, дръзваме, като чеда към бащите, смирено да зовем:

Радвайте се, велики Божии угодници; радвайте се, верни Божии раби и служители.

Радвайте се, съчетали в себе си преподобието и мъченичеството; радвайте се, добре угодили на Бога и в двете.

Радвайте се, облечени в преподобие като драгоценна дреха; радвайте се, украсени с мъченичество като честна багреница.

Радвайте се, съкрушили главата на прегордия велиар; радвайте се, потъпкали неговата сила и крепкост.

Радвайте се, усърдно подвизавали се против греховните пожелания; радвайте се, трудили се да насадите и вкорените в себе си всички добродетели.

Радвайте се, прославили Господа чрез изгарянето на вашите тела; радвайте се, принесли Му в жертва сами себе си.

Радвайте се, преподобни страдалци, изобличители на латинското суетно мъдруване.

 

Кондак 10

Бъдете помощници и защитници на нас, желаещите да се спасим, о, преподобни страдалци Христови! И със своите молитви запазете от всяко зло вашата света обител и всички, призоваващи ви с вяра и пеещи на Бога: Алилуия.

 

Икос 10

Твърда опора на Православието сте вие, о преподобни страдалци! Затова запазете и нас от нищета, напасти, недъзи и различни скърби, за да ви зовем:

Радвайте се, крепки защитници в беда; радвайте се, твърди застъпници за ония, които ви почитат.

Радвайте се, силни помощници в борбата ни с враговете на на нашето спасение; радвайте се, защитаващи ни от меча на Божия гняв. Радвайте се, росоносни облаци, прохлаждащи зноя на нашите страсти; радвайте се, помощници на човеците в беди и скърби.

Радвайте се, пазители на светата Атонска Гора от вражески нашествия; радвайте се, вие, които спасявате вашата обител от зли нападения.

Радвайте се, бързи помощници във време на безпомощност; радвайте се, молитвеници пред Бога за сродния ви български народ; радвайте се, защото не допускате да падне в ереси и разколи.

Радвайте се, преподобни страдалци, изобличители на латинското суетно мъдруване.

 

Кондак 11

Пение всеумилно ви принасяме, всеблажени отци, положили душите си за правото изповядване на вярата: помогнете ни с вашите благоприятни молитви към Бога да завършим земното поприще в правоверие и покаяние, зовейки към Бога: Алилуия.

 

Икос 11

Светли лъчи озаряват днес Зографската обител, имаща ви за свои застъпници и покровители, защото вие, като пресветли звезди в слънцевиден кръг, се явихте някога в нощта над обителта, преди освещаването на вашия паметник. А ние, като спомняме това, радосто зовем:

Радвайте се, преподобни наши отци и наставници; радвайте се, наши грижовници в житейските нужди.

Радвайте се, духовни звезди, явили се видимо над вашата обител; радвайте се, увенчали с пресветли венци мястото на вашето страдание.

Радвайте се, явили вашата святост в огнен стълб; радвайте се, показали вашата небесна слава в благодатна светлина.

Радвайте се, просвещаващи и нас със същата светлина; радвайте се, почетени от Бога с дар на чудотворство.

Радвайте се, получили от Бога благодат на изцеление; радвайте се, топли наши молитвеници пред Христа Бога.

Радвайте се, могъщи наши застъпници;

Радвайте се, преподобни страдалци, изобличители на латинското суетно мъдруване.

 

 

Кондак 12

Измолете за нас благодат и милост от Господа, преподобнострадални отци, и заедно с великия страстотерпец Георги и преподобните Козма и Пимен непрестанно се молете за нас да се избавим от внезапна смърт и да получим мирен християнски край, и безпрепятствено  да преминем изпитанието на въздушните митарства, пеейки победна песен: Алилуия.

 

Икос 12

Възпявайки вашите монашески подвизи, преподобни отци, ние почитаме вашата страдалческа смърт в пламъка, възнасяйки ви поименни похвали:

Радвайте се, Тома, Варсануфие, началници на този Божествен лик; радвайте се, Кириле и Михее, честни подвижници и изповедници.

Радвайте се, Симоне и Иларионе, избрани Христови раби; радвайте се, Иакове и Иове, изрядни служители на Пресвета Троица.

Радвайте се, Киприане и Саво, чудни защитници на Православието; радвайте се, Иакове и Мартиниане, дръзновени изобличители на нечестието.

Радвайте се, Козма и Сергие, мъдри последователи на светотеческите предания;радвайте се, Мина и Йосифе, славни победители на латиномъдрите начинания.

Радвайте се, Иоаникие и Павле, получили от Господа мъченически венци; радвайте се, Антоние и Евтимие, приели наследието на вечните блага.

Радвайте се, Дометиане и Партение, светло ликуващи в небесните обители; радвайте се, две двоици страдалци, чиито имена, неизвестни за нас, са записани на небесата в книгата на вечния живот.

Радвайте се, преподобни страдалци, изобличители на латинското суетно мъдруване.

 

Кондак 13

О, всеблажени преподобни старци! Вие, от голяма любов към Бога и ближните, изгаряни в пламъка, не преставахте да се молите за Православната Църква, за жребия на Божията Майка и за живеещите в него. Затова и сега, предстоейки пред престола на царя на славата, молете се за нашето спасение, за да се сподобим с вас вечно да възпяваме в Царството небесно: Алилуия.

 

 

 

 

[1] Акатистът е написан на 9 октомври, 1919 г. от монах Панарет. Текстът се печата по изданието

„АКАТИСТ И ЖИТИЕ НА СВЕТИТЕ ДВАДЕСЕТ И ШЕСТ ЗОГРАФСКИ ПРЕПОДОБНОМЪЧЕНИЦИ И ДРУГИ СЛОВА”на Славянобългарски манастир „Св. Вмчк Георги Зограф” Света Гора, Атон, 2005 г.