Награда за хуманитаристика “Богдан Богданов”Статут на награда за хуманитаристика „Богдан Богданов“ в памет на проф. Богдан Богданов, дфн.

Наградата за хуманитаристика „Богдан Богданов“ е учредена на 5 декември 2016 г. от Настоятелството на Нов български университет в памет на професор Богдан Богданов - създател на НБУ, класически филолог, учен в областта на науките за човека и обществото, писател, преподавател, обществена фигура в областта на изкуството и културата и университетски мениджър.

Наградата се връчва ежегодно на 2 ноември, рождената дата на проф. Богдан Богданов.

Наградата е за постижения в сферата на хуманитаристиката и се присъжда на лица, които пресъздават и популяризират идеите, споделяни от проф. Богдан Богданов. Тя е национална награда и е за постижения в български контекст.

Наградата се определя на конкурсен принцип и се връчва на тържествена церемония в НБУ. Кандидатите могат да подадат лично документи или да бъдат номинирани (с изрично тяхно съгласие) от други лица, комитети или организации.

Наградата представлява плакет, диплом и парична сума от 10 000 лв. Журито може да присъди и поощрителна награда от 4 000 лв.

Статутът, съставът на журито, процедурата за кандидатстване, сроковете, формулярът за кандидатстване, номинираните и лауреатите се посочват в официалния сайт на НБУ.

Наградата се определя от Журито и се връчва от Председателя на Настоятелството на НБУ.

Съставът и председателят на журито се определят от Председателския съвет на НБУ. Членовете на журито не могат да бъдат номинирани.

Журито взима решение с квалифицирано мнозинство и при обявяване на наградата оповестява мотивите си.

*Състав на журито

доц. д-р Веселин Методиев

д-р Георги Текев

Иван Богданов

Мария Арсениева

проф. д-р Пламен Бочков

проф. Христо Тодоров, д.н. – председател на журито

Христо Чукурлиев

Лауреати


На церемония в Аулата на НБУ, на 2 ноември 2017 г., рожденият ден на професор Богдан Богданов беше връчена първата Награда за хуманитаристика на поета Борис Христов.

Мoтивите на журито са следните:

Като героя си от стихотворението „Следобедно кафе“, Борис Христов стои усамотено там някъде в полите на Родопите, защото иска едновременно да бъде и да не бъде в този наш свят. Вероятно няма по-трудно поприще от това да искаш с цялото си същество да те няма, да не си в устата на хората, в суетата на живота и в пустотата му, но в същото време да искаш светът да става по-добър, по-човечен и по-смислен.

„...Ще трябва сам градината да прекопавам и сам вода да мъкна към изпръхналата суша. А как бих искал с някого да разговарям, кафе да му варя и в болките му да се вслушвам.“ (последна строфа от „Следобедно кафе“, от стихосбирката „Вечерен тромпет“, 2004 г.)

Борис Христов успява да се съпротивлява на пошлостта в света и живота ни вече повече от 40 години. Целеустремено и жертвоготовно, с впечатляваща упоритост той не остъпва от принципите си и „проповядва“ човещина и светлина. Съмишленик и приятел на проф. Богдан Богданов, Борис Христов е избран единодушно от журито на Наградата за хуманитаристика за пръв неин носител. Сходствата между делото на двамата са много. Скромността им ги превърна в митологични образи за демократична България. Отдадени на словото и силата му, и двамата постигат, макар и бавно, макар и трудно, онова, което са вярвали, че трябва да се случи в България след тоталитарния режим.

Отпечатък от делото на Борис Христов има на много повече места и върху много повече неща от видимото. За българската среда и култура, той е като онзи исов глас, който крепи с упоритостта и твърдостта си цялата й конструкция. За колегите си в НБУ, такъв беше и създателят на университета проф. Богдан Богданов. Парадоксално, но и напълно естествено, онзи, който е най-суров и строг със себеподобните си, всъщност най-силно ги обича и милее за тях. Като баща Христов се сърди и не показва одобрение, трудно приема почести, страни от похвали, но заедно с това дава пример и се вписва в подсъзнателния ни по-добър и по-хуманен живот. Поезията му прониква дълбоко в българския свят, но изгражда въздействието си с тухлите на общочовешките ценности и качества. Иманентната доброта и човеколюбие във всичко, което създава Борис Христов, е основанието журито на Наградата за хуманитаристика да връчи отличието за 2017 година на поета.

Номинации за Наградата за хуманитаристика за 2017-⁠та година

1. доц. д-⁠р Орлин Тодоров
2. Георги Велев
3. проф. Мария Попова, д.н.
4. Борис Христов
5. д-⁠р Веселина Василева
6. проф. д-⁠р Лидия Денкова
7. доц. д-⁠р Невена Панова

Наградата за хуманитаристика за 2016-⁠та година

На 2 ноември 2016 г., в Аулата на Нов български университет се проведе тържествена церемония по случай Деня на народните будители. Ден след празника бяха връчени дипломите на завършилите студенти – бакалаври и магистри от различни програми. Официалното събитие бе посветено на създателя на Университета - проф. Богдан Богданов, д. н.

Проф. д-р Христо Тодоров, член на Настоятелството на НБУ, произнесе слово за делото и значимия принос на проф. Богданов, посветил се на учредяването и непрекъснатото развитие на първия в България частен университет. Безграничната му всеотдайност и нестихващ стремеж към съвършенство са в основата на учредяването на Награда за хуманитаристика на негово име. Председателят на Настоятелството проф. Антони Славински обяви нейното създаване. Наградата е учредена от Настоятелството на НБУ и ще се дава ежегодно на 2. ноември, рождената дата на проф. Богданов. За първи път ще бъде връчена през 2017 г.

Наградата се определя на конкурсен принцип и се връчва на изтъкнати учени и творци, реализиращи идеи, сходни с идеите на проф. Богданов.

*Срокове и полезна информация

• До 30-ти септември на текущата година можете да подадете своите документи за кандидастване за Наградата за хуманитаристика на името на проф. Богдан Богданов, д.н.

• Подаването на документите става лично или по пощата до: НБУ, гр. София, ул.Монтевидео 21, 1618, до: Христо Чукурлиев, Корпус 2, ет. 2. стая 218.

• Документите съдържат: попълнената формата за кандидастване, препоръки и мнения на трети лица и/или организации, доказателства в полза на кандидатурата.

За повече информация:

Христо Чукурлиев корпус 2, офис 209

02/8110 379, в. 22092 hchukurliev@nbu.bg

*Контакти

НБУ
Христо Чукурлиев
корпус 2, офис 209
ул. Монтевидео 21
ж. к. Овча купел
София 1618

02/8110 379, в. 22092 hchukurliev@nbu.bg