Нов български университет

ДЕПАРТАМЕНТ „ПРАВО”

МЕДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ 


  право и етика



Злоупотреба с по-силна позиция при договаряне за разпространение на програмите на „БТВ Медиа Груп” ЕАД

На 28.02.2017 г. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) постанови решение, с което установи извършени нарушения по чл. 37А от Закона за защита на конкуренцията (злоупотреба с по-силна позиция при договаряне) от страна на „БТВ Медиа Груп” ЕАД и наложи имуществени санкции на дружеството общо в размер на 2915514 лв. Законът забранява всяко действие или бездействие на предприятие с по-силна позиция при договаряне, което е в противоречие с добросъвестната търговска практика и уврежда или може да увреди интересите на по-слабата страна при договарянето и на потребителите. Недобросъвестни са действия или бездействия, които нямат обективно икономическо основание, като необоснован отказ да се доставят или закупят стоки или услуги, налагане на необосновано тежки или дискриминационни условия, или неоснователно прекратяване на търговски отношения. Наличието на по-силна позиция при договаряне се определя с оглед характеристиките на структурата на съответния пазар и конкретното правоотношение между засегнатите предприятия, като се отчита степента на зависимост между тях, характерът на дейността им и разликата в нейния мащаб, вероятността за намиране на алтернативен търговски партньор, включително съществуването на алтернативни източници на снабдяване, канали за разпространение и/или клиенти.

Производството е образувано по искане на „Вирджиния-Ер Ен” ЕООД, гр. Бургас, „Вайтъл-И” ЕООД, гр. Сандански, „Цифрова кабелна телевизия” ООД, гр. Пловдив и „Кабел Сат-Запад” ООД, гр. Благоевград, с твърдения за извършени нарушения по чл. 37А от страна на „БТВ Медиа Груп” EАД и „Нова Броудкастинг Груп“ АД. В хода на проучването по преписката е установено, чеопределени клаузи в Общите условия на „БТВ Медиа Груп“ ЕАД за предоставяне на право на разпространение по безжичен път в спътникови (DHT) електронни съобщителни мрежи и в кабелни и IPTV електронни съобщителни мрежи на телевизионните програми на „БТВ Медиа Груп ЕАД“ представляват злоупотребява с по-силната позиция на предприятието. Разгледаните Общи условия се прилагат по отношение на кабелните (платформени) оператори, които се явяват клиенти на медията и получават права за излъчване на нейните телевизионни програми.

На първо място КЗК установи, че с посочените Общи условия „БТВ Медиа Груп“ ЕАД, като предприятие с по-силна позиция на договаряне в правоотношенията си с кабелните оператори „Вайтъл-И” ЕООД, гр. Сандански, „Цифрова кабелна телевизия” ООД, гр. Пловдив и „Кабел Сат-Запад” ООД, гр. Благоевград формира възнаграждението, което тези оператори й дължат, на база минимално гарантиран брой абонати, който не може да бъде намаляван, включително и при установен реален брой абонати, който е по-нисък от уговорения минимално гарантиран брой.

На следващо място в производството са събрани данни, че „БТВ“ не ползва ясен и единен критерий, въз основа на който да определя реалния брой абонати на всеки от операторите, а ползва различни източници на информация и различни способи към всеки един от тях.

Чрез горепосочените действия ответното дружество налага необосновано тежки условия спрямо кабелните оператори „Вайтъл-И” ЕООД, гр. Сандански, „Цифрова кабелна телевизия” ООД, гр. Пловдив и „Кабел Сат-Запад” ООД, гр. Благоевград, с което извършва злоупотреба с по-силна позиция на договаряне по смисъла на чл. 37А от Закона за защита на конкуренцията. С решението Комисията е наложила три отделни санкции от 971838 лв. за всяко правоотношение на „БТВ“ с всеки един от кабелните оператори и постановява прекратяване на нарушението, което подлежи на незабавно изпълнение. По отношение на „Нова Броудкастинг Груп“ АД Комисиятаtext-align: justify; line-height: normal; text-indent: 35.4pt;">

Източник: http://reg.cpc.bg/Decision.aspx?DecID=300048110

обратно нагоре