Нов български университет

ДЕПАРТАМЕНТ „ПРАВО”

МЕДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ 


  право и етика



Обновяване на състава на СЕМ

На заседание на Комисията по култура и медии са обсъдени подадените кандидатури за членове на Съвета за електронни медии от квотата на Народното събрание. Кандидатурата на Васил Чобанов е представена от вносителите Методи Андреев и Явор Хайтов. Васил Чобанов е юрист и дългогодишен журналист в Българското национално радио, радио „Свободна Европа”, участвал е в правни издания като „Общество и право”, „Правен свят”, „Ди факто лигъл”. Заемал поста директор на програма „Хоризонт” на Българското национално радио от май 2014 г. до 2015 г. Има телевизионен опит в ТВ „Европа” и в БНТ. Носител е на многобройни награди и отличия. Той е и сред носителите на годишната награда „Златен ключ” на програмата „Достъп до информация”. Внесената от Найден Зеленогорски, Валери Симеонов и група народни представители кандидатура на Иво Драганов беше представена от Найден Зеленогорски.
Доц. Иван Драганов, известен в обществото като Иво Драганов, от 2004 г. до момента преподава в Нов български университет, департамент „Телекомуникации” и от 1996 г. в НАТФИЗ „Кръстю Сарафов”. Доктор по кинознание, киноизкуство и телевизия. С професионален опит на всички нива в киното и телевизията, бил е заместник-директор на „Филмопроизводство” и програмен директор на „Канал 1” в БНТ. Бил е член на Националния съвет за радио и телевизия; главен директор, отговорен редактор на телевизия „Европа”; главен мениджър на ББТ ТВ; заместник-директор на Българската национална филмотека; редактор и сценарист в Студия за научно-популярни и документални филми „Време”; програматор на специализираните кина „Култура” и разпространение на филми; организатор и директор на продукция в Студия за игрални филми. Иво Драганов е първият представител на Българската национална телевизия в Програмния комитет на Европейския съюз за радио и телевизия. Представител е на България в Европейската асоциация на регулаторните органи, член на първата Комисия по етика в електронните медии. Член е на Съюза на българските филмови дейци, на Българската филмова академия и на Дружеството на хабилитираните преподаватели по екранните изкуства „Академика 21”.
Кандидатурата на Кин Стояновбил е редактор в сп. „Смяна”; заместник-главен редактор на сп. „Български журналист”; заместник-главен редактор на в. „Демокрация”; главен редактор и основател на в. „Щастливец”, заедно с Радой Ралин и Борис Димовски; бил е главен редактор на издателство „Отечество”. От 2000 г. до 2002 г. е член на Програмния съвет на Българската национална телевизия. От 2005 г. до 2008 г. е сценарист на авторската рубрика „Политическата сатира люти чушки” в предаването „Отзвук” по ТВ 7. От 2006 до 2009 г. в същата телевизия е сценарист и продуцент на предаването „Нашите 15 минути”. От 2007 г. до 2014 г. заедно с екип „Инфохолици” създава цяла линия авторски предавания в програмата на Българското национално радио, радио „София”.
Кандидатурата на Любомир Халачев, предложена от Кирил Цочев и група народни представители, е представена от Петър Кадиев. Проф. Любомир Халачев е режисьор, сценарист и продуцент. Завършил е Института по кино в Москва в 1972 г. От 1975 до 1989 г. работи в студия „Време” като оператор и режисьор на документални филми. През 2001 г. става професор в НАТФИЗ „Кръстю Сарафов”, а през 2006 г. е доктор на изкуствознанието. От 2011 до 2015 г. е ректор на НАТФИЗ „Кръстю Сарафов”. Журналистическата си дейност започва през 1965 г. във в. „Средношколско знаме”, по-късно работи за изданията на БТА „Паралели” и ЛИК. Пише статии във в. „Стандарт”, „Сега” и „Култура”. Професор Любомир Халачев има седем книги в областта на киното и телевизията. През периода 1992-1994 г. е директор на филмовата студия „Спектър 92”. През 2004-2005 г. е гост-професор в Института по медии и кино в университета „Ни Ан”, Сингапур. Член е на Обществения съвет на БНТ, на Съюза на българските журналисти, на Съюза на българските филмови дейци и на Съюза на българските писатели.
Кандидатурата на Розита Еленова, предложена от Красимира Ковачка и група народни представители, е представена от Росен Петров. Розита Еленова е завършила висше образование в НАТФИЗ, актьорско майсторство. Завършила е и журналистика в Софийския университет. Пет години е била водещ на телевизионно ежедневно културно предаване в телевизия „7 дни”. Притежава опит в работа в държавната администрация като пресаташе на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията. В момента е пресаташе на най-голямото държавно предприятие работодател в България – Национална компания „Железопътна инфраструктура”. Има три награди от Българското дружество за връзки с обществеността. Член е на Съюза на журналистите, Съюза на артистите и на Европейската асоциация на комуникационните директори.
Кандидатурата на София Владимирова, предложена от Цветан Цветанов и група народни представители, е представена от Ирена Соколова. София Владимирова e с образователно-квалификационна степен магистър „журналистика“ от Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Факултет по журналистика и масова комуникация, профил „Телевизионна журналистика”. В Техническия университет в Дрезден получава допълнителна подготовка в специалност по немски език. Професионалният й опит започва още като студент, работейки като стажант-репортер в програма „Христо Ботев” на БНР. След това работи в отдел „Култура” на в. „Новинар”. Има опит като репортер, сценарист в независима продуцентска компания. Участва в изготвяне на телевизионни програми, за които е разработвала сценарии и е участвала в творческите процеси по създаването им. В периода 2010-2013 г. е била член на Съвета за електронни медии. В същия период участва и в работата на Европейската платформа на регулаторните органи по съдържанието, като е представяла позицията на Съвета за електронни медии по разискваните от организацията въпроси, свързани с медийното регулиране. След напускането на Съвета за електронни медии София Владимирова за кратко работи като експерт връзки с обществеността.

На 27.04.2016 г. Народното събрание избра Розита Михайлова-Еленова и София Владимирова за членове на Съвета за електронни медии (СЕМ). Те получиха най-много гласове от шестимата кандидати, които бяха предложени за избор от парламента.

Съобщението е достъпно на адрес: http://parliament.bg/mobile/index.php?page=news-details&id=3634.

обратно нагоре