Нов български университет

ДЕПАРТАМЕНТ „ПРАВО”

МЕДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ 


  право и етика



Отчет за дейността на Комисията за журналистическа етика

През 2015 г. в секретариата на Фондация “Национален съвет за журналистическа етика” са постъпили 79 бр. жалби и сигнали, във връзка с които са постановени 52 решения в девет редовни заседания. Анализът на практиката по прилагането на отделните правила на Етичния кодекс на българските медии сочи, че в жалбите относно точността на журналистическите материали обичайно се търси и право на отговор. В отделни случаи, тези жалби съдържат и оплакване за уронване на престиж (Първа инвестиционна банка – Решение № 48/15.12.2015 г.). В практиката си по жалби, свързани с “дискриминация”, Комисията установи смесване в тълкуването на нормите, свързани с прякото подбуждане към омраза или насилие, и дискриминирането на основата на расов, религиозен или друг признак, когато същият се упоменава без да има съществено значение за смисъла на информацията. В много от жалбите проличава тенденция на прекомерна чувствителност към отразяването на ромския етнос и желание същият да не попада в негативен контекст. В повечето случаи съдействието на Комисията по журналистическа етика е потърсено пряко от засегнатите лица, като няколко жалби са препратени по компетентност от Съвета за електронни медии.

Статистиката сочи следните данни:

Жалби срещу печатни и онлайн медии – 54.
Жалби срещу радио- и теоператори – 24.
Чл. 1.1. “Точност” – 20 бр. – по отношение на предоставянето на точна и проверена
информация, забраната да се укриват или изопачават факти, както и във връзка с
изискването да се търси мнението на засегнатата страна;
Чл. 1.2. “Поправки” (публикуване на “право на отговор”) – 5 бр., четири от които – в
преса и онлайн издания;
Чл. 2.1. “Идентификация” – 2 бр. – аналогични жалби срещу Нова телевизия (2.1.1.
Ще събираме информация с честни и законни средства, без да скриваме, че сме
журналисти).
Чл. 2.3. “Неприкосновеност на личния живот” – 4 бр., сред които – сигнал от Съвета
за електронни медии след фокусиран мониторинг на предаването “Папараци” на бТВ;
Чл. 2.5. “Дискриминация” – 42 бр., от които:
o Жалби срещу печатни и онлайн медии – 30 бр.;
o Жалби срещу материали в телевизия – 12 бр.
Чл. 2.7. “Благоприличие” – 1 бр.;
Чл. 4. “Взаимоотношения в медиите и между медиите” (с фокус върху задължението да се уважава “авторското право”) – 3 бр. жалби, две от които са срещу телевизионни оператори.
Основен дял в постановените решения имат жалбите, приети за “неоснователни” по отношение на нарушение на Етичния кодекс на българските медии – 32 броя. Като “основателни” са приети 21 жалби. Значителен брой жалби (19) са оставени без разглеждане или производство не е образувано, във връзка неспазване на правилата за разглеждане на жалбите. Най-често пороците са свързани с превишаване на срока по чл. 7, ал. 3, т. 1 от Правилника за дейността на Комисията (не се разглеждат жалби във връзка с публикации/предавания, разпространени преди повече от два месеца от датата на подаване на жалбата). В част от случаите, жалбоподателят не е спазил указанията на изпълнителния директор на Фондацията да допълни жалбата във връзка с регистрирани пропуски и непълноти. Отказ от образуване на производство е постановяван и по правилата на чл. 10, ал. 4 от Правилника – при “явна неоснователност” на жалбата, което не предполага произнасяне по същество.
Тенденцията за превес на жалбите, по които Комисията не е намерила нарушение на етичните правила, е валидна в частност за двете най-масови категории според вида на твърдяното нарушение – “Точност на предоставяната информация” и “Дискриминация”. При жалбите по чл. 1.1. от Етичния кодекс (“Точност”), касаещи представянето на вярна и проверена информация, като основателни са приети само 2 бр. жалби. Най-съществен тук е делът на жалбите, по които Комисията е отказала произнасяне, във връзка с неспазването на правилата за разглеждане на жалбите. При жалбите по повод “дискриминация”, преобладават онези, приети за “неоснователни”, като техният брой е 25.
Отчетът на Фондация "Национален съвет за журналистическа етика" за 2015 г. е достъпен на адрес:http://www.mediaethics-bg.org/docs/306a5ae4e06593c7bef1b243755c8473.pdf

  • обратно нагоре