Нов български университет

ДЕПАРТАМЕНТ „ПРАВО”

МЕДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ 


  право и етика



<<Върнете се назад

РЕШЕНИЕ № 9 София, 05.12.2006 г. По жалбата на г-н Николай Начев Колев, гр. Стара Загора Срещу публикации на в. “Старозагорски новини”

РЕШЕНИЕ № 9
София, 05.12.2006 г.

По жалбата на г-н Николай Начев Колев, гр. Стара Загора
Срещу публикации на в. “Старозагорски новини”

Комисията за етика в печатните медии на свое заседание на 5.12.2006 г.
в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Димитрана Александрова
ЧЛЕНОВЕ: Петя Миронова
Светослав Терзиев
Велизар Соколов
Алексения Димитрова
Светлана Джамджиева
Радомир Чолаков
Димитър Друмев
Димитър Кадийски
Милко Петров

Докладчик: Светлана Джамджиева

Изслуша доклада на Светлана Джамджиева по жалба вх.N.9/07.06.2006 год. и се запозна със становищата на страните.

ПРОЦЕДУРА:
Жалбата, подадена от г-н Николай Начев Колев е допустима по смисъла на Правилника за дейността на комисията за етика в печата.
“Старозагорски новини” г-жа Йовка Николова, която е отговорила с писмо до председателя на Комисията по етика в печатните медии.

ЖАЛБА
В жалбата се твърди, че в публикациите са изнесени неверни данни по адрес на жалбоподателя и че му е отказано право на отговор. Жалбоподателят решил да отвори работилница за ремонт на електроуреди, събрал е необходимите документи, но РДНСК в Стара Загора му отказала разрешение, защото той не бил дал подкуп. Материалите във вестника били писани под диктовката на РДНСК. Жалбоподателят поискал право на отговор, но той му бил отказан. Тъй като в жалбата не става ясно кои изнесени за него факти са неверени, докладчикът разговаря с жалбоподателя. От разговора стана ясно, че възраженията му са срещу РДНСК, твърденията и действията на нейни представители, които вестникът е отразил. Жалбоподателят поиска член на комисията да разследва на място законността на неговата работилница и дейността на РДНСК.

СТАНОВИЩЕ НА ОТВЕТНАТА СТРАНА:
В отговора си до комисията по етика в печата управителят на в. “Старозагорски новини” г-жа Йовка Николова посочва, че решението за РДНСК- Стара Загора за затваряне на незаконната работилница е потвърдено от Националната дирекция за строителен контрол и вестникът е отразил акцията по затварянето. Тя потвърждава, че жалбоподателят е поискал право на отговор, но отказал да си го напише сам. Той поискал и редакцията да публикува твърдение, че шефката на РДНСК е поискала рушвет от него, но не могъл да посочи никакви доказателства за тази информация и вестникът отказал публикуването й.

МОТИВИ:
Комисията смята, че жалбата на г-н Николай Начев Колев е неоснователна.
Твърденията, че работилницата му е незаконна, са потвърдени от две институции, независимо от неговото несъгласие с тях. Журналистите са цитирали точно решенията на институциите и мотивите им. Не може да се смята за отказ на право на отговор изискването то да бъде написано от засегнатата страна, а не от журналист.

РЕШЕНИЕ:
Комисията намира жалбата за неоснователна. Съгласно чл.18, ал.4 от Правилника за дейността на Комисията за етика в печатните и електронните медии, заедно с мотивите към него следва да се изпратят на заинтересованите страни. Съгласно правилника, решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Димитрана Александрова

ЧЛЕНОВЕ: Петя Миронова
Алексения Димитрова
Светослав Терзиев
Велизар Соколов
Милко Петров
Светлана Джамджиева
Радомир Чолаков
Димитър Друмев
Димитър Кадийски

обратно нагоре