Нов български университет

ДЕПАРТАМЕНТ „ПРАВО”

МЕДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ 


  право и етика



<<Върнете се назад

РЕШЕНИЕ № 6 София, 02.03. 2007 година по жалбата на д-р Емил Паскалев срещу bTV

РЕШЕНИЕ

№ 6
София, 02.03. 2007 година
по жалбата на

д-р Емил Паскалев срещу bTV

Комисията за етика в електронните медии, в свое заседание на втори март 2007 , в състав:
Председател - Ася Кавръкова
Членове: Александър Кашъмов
Емилия Иванова
Иво Драганов
Иво Инджев
Лили Маринкова
Нина Венова
Светла Петрова (направен отвод, поради конфликт на интереси при разглеждания казус)
и
Докладчик –Весела Табакова

изслуша доклада на Весела Табакова по жалба вх. N- Ел.М -19/10.12.06 г. и констатира следното:

ПРОЦЕДУРА
1.Жалбата, подадена от д-р Емил Паскалев, е изпратена до членовете на Комисията за етика в електронните медии от Изпълнителния директор на Фондация “Национален съвет за журналистическа етика” в съответствие с чл. 12 от Правилника за дейността на Комисията за етика в печата и Комисията за етика в електронните медии. Жалбата е подадена срещу бТV по повод репортаж на Даниела Сеизова, излъчен в емисията „Новини” на 24.11.2006 г.
2.Жалбата на д-р Емил Паскалев е допустима по смисъла на Правилника за дейността на Комисията за етика в печата и Комисията за етика в електронните медии.
3.г.
4.Становището на bТV е представено в писмо с изх. № 19 от 23.02.07г. до Комисията за етика в електронните медии. В него bTV изразява мнение, че не е допуснато нарушение на принципите, заложени в Етичния кодекс на българските медии. В писмото са цитирани и някои обяснения на репортерката Даниела Сеизова. В отговора се посочва, че телевизията не желае провеждане на медиация. (подч. докл.)
5.Страните бяха поканени от Комисията за етика в електронните медии за изслушване поотделно на 2 март 2007 г. Съгласно установената процедура първо беше изслушан жалбоподателят д-р Емил Паскалев, а след това бяха изслушани представителите на бТВ Даниела Сеизова и Жанет Захариева. Страните отговориха на въпроси, поставени им от членовете на Комисията.

ЖАЛБА
В жалбата, подадена до Комисията по етика в електронните медии доц. д-р Емил Паскалев твърди, че на– пише жалбоподателят – не можах да постигна никакъв резултат, тъй като всяко мое обяснение бе прекъсвано с все по-повишаващ се тон и определено не бях изслушан именно от задаващата въпроси”. Както обяснява жалбоподателят, в тази ситуация той е попитал придружителката „Защо се държите като малоумна”.
В жалбата си д-р Емил Паскалев пише, че както според него, така и според четирима негови колеги, присъствали на прегледа, придружителката преднамерено предизвиква скандал с нескончаеми, неграмотни, объркани и нелогични въпроси. Той подчертава, че става дума за „тенденциозно подбрани отговори в подкрепа на предварително избраната позиция от страна на журналистката Даниела Сеизова”.
В заключение жалбоподателят настоява за подобаващо обяснение от страна на медиата, „излъчила клевети” по негов адрес, като подчертава, че това няма да заличи моралните щети, нанесени на него и неговите колеги. В допълнителната уточняваща молба той настоява за „писмено извинение от посочената телевизия, респ. от автора на репортажа” /подч. докл./

Жалбата е представена в срок и е допустима. Д-р Паскалев не посочва конкретни текстове от Етичния кодекс на българските медии, които според него са нарушени. Комисията за етика в електронните медии се придържа към възприетата от нея практика за цялостен преглед на материалите/ репортажите, обект на жалбите и на тяхното съответствие с правилата на Етичния кодекс.

СТАНОВИЩА НА СТРАНИТЕ
Жалбоподателят д-р Паскалев подчертава както в писмената си жалба, така и в изслушването пред комисията, че става дума за преднамерено и напълно неоправдано създадена нервна обстановка в кабинета му.случва. Впоследствие от направения със скрита камера запис е извадено необходимото.

В писмото, подписано от Жанет Захариева, главен юрисконсулт на бТВ /Болкан Нюз Корпорейшън, се твърди, че не е налице нарушение на етичния кодекс на българските медии. „Репортажът е направен отчасти със скрита камера, след като са изчерпани всички възможности информацията да бъде събрана по друг начин”. Както юрисконсултът, така и авторката на репортажа подчертават, че репортажът е мотивиран от наличието на обществен интерес – защита на здравето на хората.

РЕШЕНИЕ
Комисията за етика в електронните медии реши:
Намира жалбата на д-р Емил Паскалев за неоснователна.


МОТИВИ

етичният кодекс на българските медии включва и „защитата на здравето”( 5.5.3).

излъчен в новинарската емисия на бТВ на 24.11.2006 г.
1.1.1 Ще предоставяме на обществото точна и проверена информация и няма преднамерено да скриваме или изопачаваме факти.
1.1.3 Няма да подвеждаме обществото и ясно ще посочваме къде са използвани манипулирани текстове, документи, образи и звуци.
2.1.2. Ако използваме уловки, скрити камери и микрофони и друга специална техника, както и прикриване на професионалната си идентичност, това ще става, само ако няма друг начин да осигурим изключително важна за обществения интерес информация, ще посочваме в информацията, че са използвани такива методи.
Внимателният анализ показва, че споменатите текстове от етичния кодекс са нарушени чрезв) липса на задължителната за зрителя предшестваща репортажа информация, че е снимано със скрита камера, а също и на обяснение какво е наложило използването на този похват.

Съгласно Eтичния кодекс на българските медии „нарушаването на условията на този кодекс може да бъде оправдано, само ако се докаже недвусмислено, че е било в обществен интерес”( чл.5.1). Комисията счита, че наличието на обществен интерес оправдава нарушаването на споменатите етични правила.

винаги крие сериозни рискове.

Съгласно чл. 18, ал. 4 от Правилника за дейността на Комисията за етика в електронните медии решението, заедно с мотивите към него следва да се изпрати на заинтересованите страни.
Съгласно Правилника за дейността на комисията за етика в електронните медии и Комисията за етика в печата настоящето решение не подлежи на обжалване.

Ася Кавръкова

Председател на Комисията за етика
в електронните медии


Доротея Гаргова

Изп. директор Фондация
Национален съвет за журналистическа етика

обратно нагоре