Нов български университет

ДЕПАРТАМЕНТ „ПРАВО”

МЕДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ 


  право и етика



<<Върнете се назад

Р Е Ш Е Н И Е № 14 София, 14.09.2007 По жалбата на Николай Георгиев Цонев, срещу в. “СЕГА”

Р Е Ш Е Н И Е
№ 14
София, 14.09.2007

По жалбата на Николай Георгиев Цонев,
срещу в. “СЕГА”

Комисията за етика в печатните медии в свое заседание на четиринадесети септември две хиляди и седма година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Петя Миронова

ЧЛЕНОВЕ:Димитрана Александрова
Димитър Кадийски
Радомир Чолаков
Светлана Джамджиева
Алексения Димитрова
Милко Петров
Велизар Соколов
Весела Вацева
Светослав Терзиев

ДОКЛАДЧИК:Светлана Джамджиева

Изслуша доклада на Светлана Джамджиева по ЖАЛБА ВХ. № 43 /21.08.2007 г. както и становища на членове на комисията и констатира следното:

1. ПО ДОПУСТИМОСТ
Жалбата е подадена от засегнато физическо лице срещу издание, чийто издател е подписал Етичния кодекс на българските медии. Жалбата отговаря на изискванията за допустимост по чл. 7 и чл. 8 от Правилника за дейността на Комисията за етика в печата и Комисията за етика в електронните медии.
Жалбата е допустима.

2. ПО ПРОЦЕДУРА
Жалбата е постъпила в Комисията за етика в печатните медии и е предоставена на членовете на комисията в съответствие с чл.12, ал.1 от правилника за дейността на комисиите. Жалбата е разпределена на докладчик – Светлана Джамджиева.

Копие от жалбата е изпратено на редакцията на вестника за становище. Становището на в-к “СЕГА” е постъпило в Комисията на 28.08.2007 г. и е предоставено на докладчика и членовете на комисията.

Поради изричното настояване на жалбоподателя не е инициирана процедура по медиация.

На основание горното Комисията пристъпи към разглеждане на жалбата и произнасяне по същество.


3. ПО СЪЩЕСТВО

ЖАЛБА
Жалбоподателят Николай Цонев твърди, че вестникот 22.06.2007 г. и „Близнаков започна проверка на армейското хранене” от 16.07.2007г., но изтъква че през последната година вестник „СЕГА” и журналистът Диян Николов 16 пъти са публикували материали, в които се споменава името му и се свързва с „предполагаеми корупционни действия”.

Според жалбоподателя в публикацията “ВКР – службата, която проспива скандалите в Армията” от 22.06.2007 г. вестник “СЕГА” е допуснал нарушение на т. 1.1.1 от Етичния кодекс на българските медии. В нея се съдържат две твърдения, които не отговарят на истината, а именно, че е „собственик” на фирма „Нилана” и че е „офицер от ВКР”. Г-н Цонев подчертава, че е „съдружник” в търговското дружество, а не негов собственик, както и че този факт следва да е известен на редакцията и на автора на статията, тъй като в предишни публикации във вестника е наричан „съсобственик”. Относно второто твърдение г-н Цонев заявява, че никога не е бил офицер от ВКР.

СТАНОВИЩЕ НА ОТВЕТНАТА СТРАНА
В отговора на главния редактор се казва, че „воден от обществения интерес, вестникът не случайно е отделил в толкова материали внимание на факта, че директор на изпълнителна агенция в Министерството на отбраната съчетава функциите си с бизнеса на своя фирма-доставчик за армията”. По конкретните твърдения на г-н Цонев за публикуване на невярна информация, редакцията посочва, че в други публикации „много пъти е изтъквано”, че жалбоподателят е „съсобственик на фирмата, заедно с още двама съдружници” и че г-н Цонев е могъл да поиска право на отговор относно твърдението, че е офицер от ВКР.
В становището на вестника се изразява готовност да се публикуват и други мнения и опровержения по повдигнатите въпроси, ако те са обосновани и се придържат към добрия тон, характерен за вестника.

МОТИВИ

Комисията намира, че е налице формално нарушение на чл.1.1.1 ще се отнася до твърдението, че г-н Цонев е „собственик” на фирма „Нилана”. Комисията отчита факта, че в предишни публикации жалбоподателят коректно е наричан „съсобственик”, но счита, че всяка публикация следва да се разглежда самостоятелно и да отговаря на принципите, залегнали в Етичния кодекс.

Що се отнася до твърдението на вестника, че г-н Цонев е бил офицер от ВКР, Комисията не разглежда този въпрос и не може да се произнесе по верността на твърденията на двете страни, тъй като не би могла да събере необходимата информация.

Комисията намира, че не е налице нарушение на чл. 1.1.2, 1.1.4, 1.3.1. и 1.3.2 от Етичния кодекс на българските медии.

С оглед на изложените аргументи и на базата на направените тълкувания на Кодекса Комисията за етика в печатните медии

Р Е Ш И:

Налице е нарушение на чл. 1.1.1. от Етичния кодекс на българските медии. Препоръчва на вестник „СЕГА” да публикува уточнение относно повдигнатите от жалбоподателя Николай Цонев възражения срещу неверни данни в двете публикации, предмет на жалбата, като в уточнението бъде посочено, че Цонев е съсобственик в дружество „Нилана”, а също оспорва твърдението на вестника, че е бил офицер от ВКР.


ПРЕДСЕДАТЕЛ:
Петя Миронова

Изпълнителен директор:
Доротея Гаргова

обратно нагоре