Нов български университет

ДЕПАРТАМЕНТ „ПРАВО”

МЕДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ 


  право и етика



<<Върнете се назад

Решение № 15 София, 20 май 2008 г. По жалбата на инж. Стефан Райнов, СРЕЩУ: Публикация на в. “Стандарт” от 10 Октомври 2007 г.

Решение № 15

София, 20 май 2008 г.

По жалбата на инж. Стефан Райнов
От София 1407, ул. “Беломорски проход” № 60,
Бл. 2, Вх. В, Ет. 2, Ап. 28

СРЕЩУ: Публикация на в. “Стандарт” от 10 Октомври 2007 г.

Председател: Петя Миронова
Членове:

Алексения Димитрова
Велизар Соколов
Весела Вацева
Димитрана Александрова
Проф. Милко Петров
Радомир Чолаков
Светлана Джамджиева
ветослав Терзиев

Изслуша доклада на Алексения Димитрова по жалба Вх. № 46/13.11.2007 г., както и становища на членовете на комисията и констатира следното:

1.По допустимост

Жалбата е подадена от физическо лице и е насочена срещу оздание, чиито издател е подписал Етичния кодекс на българските медии и се е съгласил с процедурните правила.
Жалбата е допустима.

2.По процедура

Жалбата е постъпила в Комисията за етика в печатните медии и е предоставена на членовете на комисията в съответствие чл. 12, ал. 1, от Правилника за дейността на комисията. Жалбата е разпределена на докладчик г-жа Алексения Димитрова.

Копие от жалбата е изпратено в в редакцията на вестника за становище, но такова не е получено.

На основание на горното Комисията пристъпва към разглеждане на жалбата и произнасяне по същество.

3.По същество

Жалбоподателят твърди, че с публикацията “Фасадите са щарени като цигански черги” от 10.10.2007 г. в “Стандарт” е допуснал нарушение на 6 разпоредби от Етичния кодекс.
Чл. 1.1.1 Точност
Чл. 1.2.1 Публикуване на поправки
Чл. 1.5.1 Дискриминация
Чл. 2.7.1 Благоприличие
Чл. 4.4 Уважаване на авторски права
Чл. 5.3 Обществен интерес

4.Мотиви

Комисията намира, че няма нарушение на нито един от посочените текстове в Етичния кодекс. Текстът, предоставен на редакцията е читателско мнение, изразено в писмо и не е поръчван на г-н Райнов.
В този смисъл право на редакцията е да публикува или не този текст, както и каква част от него да бъде публикувана. Видно от публикацията текстът е публикуван в рубриката “Писма”.
Обичайна практика по света е читателските мнения да са публикуват със съкращения и заглавия по преценка на редакцията, както и да не бъдат хонорувани.
Преценка на различните медии е да упоменат или не, че публикуват читателските мнения със съкращения, както и са посочат ограниченията в размера на читателските мнения, които се публикуват.
Всеки професионален журналист знае, че динамиката на редакционната работа непрекъснато налага съкращаване и редактиране на текстове. Очевидно такъв е случаят с текста на г-н Райнов. В този случай комисията не се наема да бъде арбитър дали е имало устна договорка с г-н Райнов относно вида на публикацията и каква е била тя. Но дори подобна договорка да е съществувала, тя не обвързва редакцията при динамично променящите се условия на създаването на вестника като макетиране на страници, наложителни съкращения и редактиране.
Предоставайки своето лично мнение на редакцията, г-н Райнов е трябвало да очаква то да бъде редактирано и съкратено, ако условията по производството на вестника наложат това, както очевидно е станало в случая.
Колкото до сбърканото име на г-н Райнов, комисията прие, че става въпрос за техническа грешка, а не за умишлено действие.

С оглед на изложените аргументи и на базата на направените тълкувания на кодекса

Комисията за етика в печатните медии

РЕШИ:

1.Приема, че с горепосочената публикация не е нарушен Етичния кодекс на българските медии.
2.За да се избегнат в бъдеще подобни недоразумения при работа с читателски мнения, препоръчва на медиите, подписали Етичният кодекс, да посочат ясно на своите страници, че публикуват читателски мнения с определен обем, като и, че си запазват правото на редактиране и съкращения.

Съгласно Чл. 18, ал. 4 от Правилника за дейността на Комисията решението заедно с мотивите към него следва да се изпрати на заинтересованите страни.

Съгласно правилника за дейността на Комисията нястоящето решение не подлежи на обжалване.

Предсадател: Петя Миронова
Изпълнителен директор: Веселина Паскова

обратно нагоре