Нов български университет

ДЕПАРТАМЕНТ „ПРАВО”

МЕДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ 


  право и етика



<<Върнете се назад

Р Е Ш Е Н И Е № 19 С О Ф И Я, 14.08.2012 по жалбата на Г-Н КОНСТАНТИН ПЕНЧЕВ ОМБУДСМАН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ СРЕЩУ В. „НОВИНАР”

Р Е Ш Е Н И Е

№19

С О Ф И Я, 14.08.2012

по жалбата на Г-Н КОНСТАНТИН ПЕНЧЕВ ОМБУДСМАН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

СРЕЩУ В. „НОВИНАР”

Комисията за етика в печата на свои заседания от 22.06. 2012 г. и на 14.08.2012 г. в състав:

Петя Миронова - докладчик

Алексей Лазаров

Весела Вацева

Ивайло Диманов

Генка Маркова

Валерия Велева

Радомир Чолаков

Георги Ганев

Доц. Теодора Пеева

Изслуша окончателния доклад на Петя Миронова относно авторски коментар на журналиста Калин Руменов, публикуван на 8 февруари 2012 г. в електронното издание на вестник „Новинар”и на 9 февруари2012 г. в печатното издание, под заглавие „Неблагодарни цигански расисти” и относно жалбата на омбудсмана г-н Константин Пенчев по повод на тази публикация.

ПРОЦЕДУРА

1.Жалбата на омбудсмана г-н Константин Пенчев бе предоставена на членовете на Комисията за етика в печата в съответствие с чл.12 ал.1 от правилника.

2.Жалбата е допустима съгласно правилника за дейността на комисията за етика в печата.

3.Копие от жалбата и искане за предоставяне на становище от страна на медията ще бъде изпратено до в. „Новинар”.

ЖАЛБА

Жалбата е срещу авторски коментар на журналиста Калин Руменов, публикуван във в.”Новинар” на 09.02.2012 г., който нарушава Етичния кодекс на българските медии. В цитираната публикация се съдържат злостни коментари срещу ромската общност в България

Г-н Пенчев настоява Комисията по етика в печата да задължи редакцията на в. „Новинар”да публикува извинение към читателите заради расистките внушения, направени в публикацията.

НОРМИ ОТ ЕТИЧНИЯ КОДЕКС НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ, ЗА КОИТО СЕ ТВЪРДИ, ЧЕ СА НАРУШЕНИ.

Авторът на жалбата пише:

„Цитираната информация представлява дискриминация на ромската малцинствена общност, извършена с недопустими изразни средства, като „професионални просяци”, „неблагодарни млади цигани”, „форми на живот, търгуващи с неродените си деца”,” безродници”.

Всичко това представлява нарушение на Раздел.2.5,т.2.5.1. т.2.5.2. от Етичния кодекс на българските медии.

„Бих желал да припомня, че съгласно Препоръката № R(97)20 на Комитета на министрите на Съвета на Европа, понятието „реч на омразата” трябва да се разбира като термин, който обхваща всички изразни форми, разпространяващи, подбуждащи към, улесняващи или оправдаващи расовата ненавист, ксенофобията и антисемитизма или други форми на ненавист, основани на нетолерантност, афиширана като агресивен национализъм и етноцентризъм, дискриминация и враждебност срещу малцинства, преселници и хора с имигрантски произход”.

КОМИСИЯТА ПРИЕМА, ЧЕ ТВЪРДЕНИЯТА ЗА НАРУШЕНИЕ НА ПОСОЧЕНИТЕ В ЖАЛБАТА ТЕКСТОВЕ НА ЕТИЧНИЯ КОДЕКС СА ОСНОВАТЕЛНИ

МОТИВИ

Жалбата е срещу коментар, публикуван във в.”Новинар”, а посочените като нарушени текстове от Етичния кодекс се отнасят изцяло до проблема с дискриминацията на ромското малцинство в България и вестникът не е направил необходимото, за да предодврати това нарушение.

Комисията по етика в печатните медии преценява, че действително е нарушена Препоръка №R(97)20 на Комитета на министрите на Съвета на Европа относно „речта на омразата” в печатните средства за масова информация. В публикациите на в.”Новинар” визираните изрази на автора Калин Руменов действително противоречат на добрите журналистически практики

Кодексът на Комисията за печатните медии е в унисон с препоръките на ЕС и също не приема проявите на дискриминация. Това са и цитираните по-горе точки.

Раздел.2.5.т.2.5.1. от Етичния кодекс на българските медии се отнася до дискриминацията тълкува всички прояви на това недопустимо за нормалните отношения в днешното наше многонационално общество. Когато Комисията обръща внимание на този проблем, тя предпазва обществото от нежелани прояви и изпълнява обществено полезното си предназначение. Употребените в публикациите изрази заслужават именно това внимание на комисията, за да бъдат избягвани конфликтите, породени от расовата ненавист, ксенофобията и други форми на нетолерантност и на начините и пътищата за тяхното преодоляване, както и за решаването им вевропейските специализирани съдилища.

Т.2.5.2.от Етичния кодекс на българските медии не допуска използването или посочването на расовата, религиозната, етническата принадлежност, сексуалната ориентациа, умственото или физическото състояние тогава, когато те се превръщат в дадена публикация в символи на междучовешката ненавист. Такъв е и случаят с публикациите на Калин Руменов, в които са използвани изрази като”неблагодарни млади цигани”, „професионални просяци”, „те се наричат борци за човешки права, но всъщност получават заплата, за да серат по останалите българи при всеки възможен случай” и т.н.

КОМИСИЯТА ЗА ЕТИКА В ПЕЧАТА РЕШИ:

Налице е нарушение на Етичния кодекс на българските медии.

Нарушението е от много сериозните, поради което комисията налага на в. „Новинар” наказанието порицание.



обратно нагоре