Нов български университет

ДЕПАРТАМЕНТ „ПРАВО”

МЕДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ 


  право и етика



<<Върнете се назад

Р Е Ш Е Н И Е № 26 С О Ф И Я, 25.01.2013 по жалбата на г-н Борислав Зюмбюлев срещу сайта „Блиц”

Р Е Ш Е Н И Е

№26

С О Ф И Я, 25.01.2013

по жалбата на г-н Борислав Зюмбюлев, главен редактор на в. „24 часа”,срещу сайта „Блиц” от „Интермедиа” ООД

Комисията за етика в печата на 25.01.2013 г. в състав

Алексей Лазаров

Валерия Велева

Весела Вацева

Генка Маркова

Георги Ганев

Димитър Друмев

Димитър Кадийски

Иван Матанов

Ивайло Диманов

Радомир Чолаков

Петя Миронова

Теодора Петрова

Разгледа жалбата от Борислав Зюмбюлев, главен редактор на в. „24 часа”, срещу публикацията на публикация в сайта „Блиц” от 3 октомври 2012 г. под заглавие „Ислямисти познаха атентатора от Бургас, обявиха го за мъченик”. Жалбата е допустима съгласно правилника за дейността на Комисията за етика в печатните медии.

В жалбата си Борислав Зюмбюлев твърди:

„Aгенция Блиц грубо наруши правата за интелектуална собственост и Етичния кодекс на българските медии, като открадна от вестник “24 часа” ексклузивната новина, че атентаторът от бургаското летище е разпознат от бившия си учител - радикалния салафитски лидер Омар Бакри. Без изобщо да се позове на източника на публикуваната на сайта Блиц информация, агенцията я подписва като авторски редакционен текст. Новината е качена в сайта още в 22 часа на 3 октомври, преди броят на вестник “24 часа” за 4 октомври да бъде разпространен за продажба в страната.

Този акт е грубо погазване на Етичния кодекс на българските медии и по-точно раздел IV, т. 4.1., т. 4.3., 4.5., 4.6. Грубо са погазени принципите за честна конкуренция, за уважение на авторското право и авторско-правните споразумения. Нарушено е и изискването според което са неприемливи всички форми на плагиатство. Нарушена е и т. 4.5., в която се посочва, че "кратки извадки от чужди материали могат да се използват без разрешение, но задължително трябва да се посочва от коя медия са взети", както и т. 4.6., според която "по-дълги откъси или цели материали от други медии могат да се използват само с предварително разрешение и като се посочат авторът и медията".

Тези етични принципи са във връзка със съответните норми в Закона за авторското право, които забраняват използването на чужд интелектуален продукт без изричното писмено съгласие на неговите автори. Агенция Блиц не е спазила принципите на закона и Етичния кодекс,поради което "24 часа" смята, че е грубо окраден. При това този случай не е единствен - многократно е имало случаи на кражба на авторско съдържание без позоваване на източника и без съгласие.

“24 часа” изпраща сигнал за нарушаване на правата на интелектуална собственост за образуване на производство за извършено престъпление по НК. Независимо от това ще заведем гражданско дело за претърпени вреди по Закона за авторското право и по ЗЗД.

Редакцията на в. „24 часа” сезира Етичната комисия на печатните медии в България, за да бъдат приложени санкции към ограбването на труда на екипа на вестника.

“24 часа” се обръща към цялата гилдия с призив да се изработи механизъм за колективна защита на авторското право в интернет, защото всички големи медии, включително радиа и телевизии, са застрашени от интернет пиратството.”

Комисията се запозна с текстовете на публикациите във в. „24 часа” и в сайта „Блиц”– според копие на информацията, изпратено от жалбоподателя, тъй като към настоящия момент на сайта подобна статия вече не се открива. Анализът показва, че текстът в „Блиц” е по-кратък преразказ на текста в „24 часа”.

КОМИСИЯТА ПРИЕМА, ЧЕ ТВЪРДЕНИЯТА ЗА НАРУШЕНИЕ НА ПОСОЧЕНИТЕ В ЖАЛБАТА ТЕКСТОВЕ от чл. 4 от ЕТИЧНИЯ КОДЕКС СА ОСНОВАТЕЛНИ:

4.3. Ние смятаме за неприемливи всички форми на плагиатство.
4.4. Ние уважаваме авторското право и спазваме авторскоправните споразумения.
4.5. Кратки извадки от чужди материали могат да се използват без разрешение, но задължително трябва да се посочва от коя медия са взети.
4.6. По-дълги откъси или цели материали от други медии могат да се използват само с предварително разрешение и като се посочат авторът и медията.

КОМИСИЯТА ЗА ЕТИКА В ПЕЧАТА РЕШИ:

Налице е нарушение на Етичния кодекс на българските медии.

Тъй като сайтът „Блиц” не е подписал Етичния кодекс на българските медии, комисията не може да му наложи някое от наказанията, предвидени в Правилника за работа. За решението на комисията ще бъде уведомен директора на „Интермедиа” ООД Георги Илиев, доколкото на сайта „Блиц” не са посочени други отговорни лица – главен редактор или редактори.

Комисията обаче използва случая, за да отправи препоръка към медиите да се въздържат от зачестилата тенденция да използват чужди текстове, като зачитат авторските права и дори не посочват източника им.

Членовете на комисията са готови да подкрепят приемането на споразумение между медиите, което да регламентира по-подробни правила за зачитането на авторските права в интернет пространството и за обща борба срещу пиратството.

обратно нагоре