Нов български университет

ДЕПАРТАМЕНТ „ПРАВО”

МЕДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ 


  право и етика



<<Върнете се назад

РЕШЕНИЕ N 2 София, 27.07.2006 по жалбата на Зелена партия в България срещу вестник „Дневен труд”

РЕШЕНИЕ
N 2
София, 27.07.2006

по жалбата на
Зелена партия в България
срещу
вестник „Дневен труд”

Комисията за етика в печатните медии, в свое заседание на двадесет и седми
юли две хиляди и шеста година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Димитрана Александрова
ЧЛЕНОВЕ :Петя Миронова
Радомир Чолаков
Велизар Соколов
Димитър Кадийски
проф. Милко Петров
Светлана Джамджиева
ДОКЛАДЧИК:Димитър Кадийски

Изслуша доклада на Димитър Кадийски по ЖАЛБА ВХ.N ПМ-7/ 05.07.06г. и страните Петко Джуджев - представител на Зелената партия, и представителя на вестник "Труд" Георги Шарапов, и

констатира следното:

Процедура

1. Жалбата, подадена от г-н Александър Каракачанов в качеството му на председател на Зелената партия в България, е изпратена до членовете на Комисията за етика в печатните медии от изпълнителния директор на Фондация "Национален съвет за журналистическа етика" в съответствие с чл.12, ал.1 от Правилника за дейността на Комисията за етика в печата и Комисията за етика в електронните медии. Жалбата е подадена срещу вестник "Труд" по повод две публикации "Йошка Фишер приема наши екоорганизации" от 08.05.2006г. и "Евродепутатка даде Чомаков на прокурор" от 12.05.2006г.

2. Жалбата на Зелената партия в България е допустима по смисъла на Правилника за дейността на Комисията за етика в печатните медии и Комисията за етика в електронните медии.

3. Копие от жалбата и искане за предоставяне на становище от страна на медията е изпратено до в. "Труд" на 10.07.2006 г.

4. На 18.07.06 г. в комисията е постъпило писмено становище от в. "Труд" чрез главния редактор Тошо Тошев, което е предоставено на вниманието на членовете на комисията.

Жалба

В жалбата се твърди, че двете публикации:
1) съдържат лъжлива и невярна информация, а именно, че "някой си господин Бухларски представлява българските зелени в Европейската зелена партия".
2) дезинформират българската общественост "по отношение на реалните позиции на Зелената партия като единствен представител в Европейската зелена партия", тъй като с публикациите това представителство е "присвоено" от г-н Бухларски.
3) накърняват доброто име на председателя на Европейската зелена партия - г-н Хуан Беренд, като му вменяват позиция, която той не застъпва – че подкрепя Бухларски.

В жалбата е посочено, че до редакцията на вестника е изпратено искане да помести на право на отговор и поправка, но те не са публикувани.

НОРМИ ОТ ЕТИЧНИЯ КОДЕКС НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ, ЧИЕТО НАРУШАВАНЕ СЕ ТВЪРДИ:

1.1.2 Няма да публикуваме информация, за която знаем, че е невярна.
1.2.1 Ще публикуваме ясна и достатъчно забележима поправка, щом бъде доказано, че е публикувана неточна или подвеждаща информация, и ще се извиним, ако е необходимо.
1.2.2 При отразяване на спорове ще се стремим да дадем възможност на засегнатите страни да изразят своята позиция.
1.3.1 Ще се стремим да проверяваме информацията преди нейното публикуване, като търсим и използваме различни източници, и доколкото е възможно ще посочваме нейния произход.
1.3.4 Винаги ще посочваме, когато информацията не е потвърдена.

СТАНОВИЩА НА СТРАНИТЕ

Според жалбоподателя публикациите съдържат лъжлива информация, която не само подвежда обществеността, но и накърнява авторитета на Зелената партия в България. Зелената партия е член на Европейската зелена партия, а не организацията, представлявана от г-н Бухларски, както и че всякакви неправителствени организации, включително Български зелен кръст, могат да бъдат единствено гости, но не и делегати на конгреса на Европейската зелена партия. Според жалбоподателя манипулативната информация в публикацията от 12.05.2006 г. създава директно впечатление, че "г-н Хуан Беренд подкрепя шефа на Българския зелен кръст - Димитър Бухларски за някакво явяване на изборите като партия".

Според "Труд" в нито една от горепосочените публикации не се твърди, че г-н Димитър Бухларски представлява българските зелени в Европейската зелена партия. В публикациите е изрично упоменато, че г-н Бухларски е председател на Българския зелен кръст. Никъде не се твърди, че Българският зелен кръст е член на Европейската зелената партия. Необходимостта от обединение на зелени организации в България не е твърдение на вестника, а цитат на г-н Бухларски.

Комисията приема, че твърденията за нарушение на текстове от Етичния кодекс
на българските медии са неоснователни.

Мотиви:

1. Във връзка с твърдението на жалбоподателя, че публикациите съдържат невярна информация, а именно, че "някой си господин Бухларски представлява българските зелени в Европейската зелена партия", комисията смята, че в публикациите не се съдържа такова твърдение. В информацията се съобщава, че Бухларски е бил на мероприятие на Европейската зелена партия, но не се твърди, че е представлявал други организации освен своята.

2. Не са основателни твърденията на жалбоподателя, че публикациите дезинформират българската общественост по отношение на реалните позиции на Зелената партия. В нито една от публикациите по никакъв начин не се споменава Зелената партия и не се коментират нейните позиции. От публикуваната информация не могат да се направят каквито и да е изводи за позициите на Зелената партия.

3. По повод твърдението, че публикациите накърняват доброто име на председателя на Европейската зелена партия - г-н Хуан Беренд, тъй като внушават, че той подкрепя Бухларски, комисията смята, че такова твърдение в публикациите не се съдържа.


Комисията за етика в печатните медии:

РЕШИ:

Намира жалбата за неоснователна по същество. Не е налице нарушение на Етичния кодекс на българските медии.

Съгласно чл.18, ал.4 от Правилника за дейността на Комисията за етика в печатните и Комисията за етика в електронните медии решението, заедно с мотивите към него, следва да се изпрати на заинтересованите страни.

Съгласно Правилника за дейността на Комисията за етика в печатните и Комисията за етика в електронните медии настоящото решение не подлежи на обжалване.


ПРЕДСЕДАТЕЛ: Димитрана Александрова

ЧЛЕНОВЕ: Велизар Соколов
Димитър Кадийски
Милко Петров
Петя Миронова


* Решението е взето без участието на членовете на комисията Светлана Джамджиева и Радомир Чолаков, които си направиха отвод на основание чл. 13, ал.1 от Правилника за дейността на Комисията за етика в печатните и Комисията за етика в електронните медии.

обратно нагоре