Нов български университет

ДЕПАРТАМЕНТ „ПРАВО”

МЕДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ 


  право и етика



<<Върнете се назад

Р Е Ш Е Н И Е № 5 София, 03.10.2006 По жалбата на Лора и Поля Търколеви срещу в. “Позвънете Новини”

Р Е Ш Е Н И Е
№ 5
София, 03.10.2006

По жалбата на
Лора и Поля Търколеви
срещу в. “Позвънете Новини”

Комисията за етика в печатните медии, в свое заседание на трети октомври две хиляди и шеста година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Димитрана Александрова

ЧЛЕНОВЕ:
Радомир Чолаков
Велизар Соколов
проф. Милко Петров
Светлана Джамджиева
Светослав Терзиев
Алексения Димитрова
ДОКЛАДЧИК:Светослав Терзиев

Изслуша доклада на Светослав Терзиев по ЖАЛБА ВХ. № ПМ – 12A/ 28.08.06г. към ВХ. № ПМ – 12/ 19.08.060г

СТРАНИТЕ:
Лора Станчева Търколева и Поля Станчева Търколева от Варна
и
представителят на вестник "Позвънете Новини” Пламен Енев, зам.-главен редактор дадоха писмено своите становища, които бяха разгледани от комисията.

Комисията констатира следното:

ПРОЦЕДУРА

1. Жалбата на Лора и Поля Търколеви от 19./28.08.2006 г. до членовете на Комисията за етика в печатните медии е в съответствие с чл.12, ал.1 от Правилника за дейността на Комисията за етика в печата и Комисията за етика в електронните медии. Жалбата е подадена срещу вестник „Позвънете Новини” по повод публикуването на снимка с текст в бр. 144 от 19.06.2006 г. Автор е фоторепортерката на вестника Маргарита Златева.

2. Жалбата на Лора и Поля Търколеви е допустима по смисъла на Правилника за дейността на Комисията за етика в печатните медии и Комисията за етика в електронните медии.

3. Копие от жалбата и искане за предоставяне на становище от страна на медията е изпратено до в. "Позвънете Новини" на 07.09.2006 г.

4. На 13.09.06 г. в комисията е постъпило писмено становище на в. „Позвънете Новини” от зам.-главния редактор г-н Пламен Енев, което е предоставено на вниманието на членовете на комисията. Г-н Енев изразява позицията, че не са нарушени с каквото и да е принципите на журналистическата етика и аргументирано отговаря на отделните обвинения, съдържащи се в жалбата.


ЖАЛБА
В жалбата се казва следното:
“На 18.06.2006 г. бе извършено убийство на нашата баба в собствения й дом. Убийството е извършено по особено жесток за жертвата начин по данни на началника на служба “Полиция” Тодор Иванчев. След като полицията запечата къщата, се появи фоторепортерката на в “Позвънете” Маргарита Златева и независимо от недвусмисленото обяснение на Поля Търколева, че това е частна собственост и че и се забранява да снима, последва отговор, че снимката ще бъде направена от улицата, която била обществено място. На следващия ден се появи не само снимката, а и абсурдният коментар под нея (“76-годишна жена е била убита в къщата си във варненския квартал “Аспарухово”. Сигналът за мъртвата жена е подаден от дъщеря й около 10 часа вчера сутринта. Няма данни за обир или насилие върху жертвата.” – СТ). Твърдим, че убийството само по себе си е насилие във висша форма.

НОРМИ ОТ ЕТИЧНИЯ КОДЕКС НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ, ЧИЕТО НАРУШАВАНЕ СЕ ТВЪРДИ:

Авторките на жалбата смятат, че са нарушени следните точки от Етичния кодекс на българските мадии, които гласят:
т. 2.3.2. Ще избягваме публикуването на снимки и записи, направени извън обществените места, ако засегнатите лица не са съгласни.
т. 2.1.1. Ще събираме информация с честни и законни средства, без да скриваме, че сме журналисти.
т. 2.3.4. Ще уважаваме желанието на хората да не бъдат безпокоени в скръбта си.”

СТАНОВИЩЕ НА ОТВЕТНАТА СТРАНА

От името на в. “Позвънете Новини” заместник-главният редактор Пламен Енев възразява, че посочените три точки от етичния кодекс са нарушени, като съображенията му са следните:
“Снимката публикувана в бр.144 на вестник “Позвънете Новини” изобразява улица, част от ограда и врата към жилищен имот. Тъй като уличната мрежа е публична общинска собственост, не смятаме, че фотографирайки и публикувайки части от нея сме нарушили разпоредбата на т. 2.3.2.
По отношение на обвинението, че сме нарушили т. 2.1.1, от жалбата става ясно, че фоторепортерът на “Позвенете Новини” се е легитимирал. Именно легитимацията му е принудила жалбоподателите да помолят да не се снима в тяхната собственост без тяхно разрешение.
Точка 2.3.4 звучи така “Ще уважаваме желанието на хората да не бъдат безпокоени в скръбта си.” В жалбата се казва, че Поля Търколева недвусмислено е обяснила на фоторепортера Маргарита Златева, че й се забранява да снима в частна собственост. В текста на жалбоподателите се цитира и отговорът на Златева, а именно, че снимката ще бъде направена от улицата. Тоест Маргарита Златева категорично е изпълнила ултимативната молба на Петя Търколева и е направила снимка, на която се вижда част от ограда и врата към жилищен имот. Длъжни сме да уточним, че на фотографията не се вижда човек, бил той от близките на загиналата, самата жертва или случаен минувач.
Не сме съгласни и с обвинението, че под снимката е публикуван коментар. Под снимката има текст, който отразява фактическата обстановка. Под “няма данни за насилие” се има предвид сексуално насилие.”


Комисията приема, че твърденията за нарушение на посочениия текст от Етичния кодекс на българските медии са неоснователни.

МОТИВИ

Трагичността на инцидента и реакцията на близките показва колко правилно етичният кодекс е препоръчал норми на поведение на журналистите в подобни ситуации. Целта е те да изпълняват обществената си роля, без да накърняват лични чувства и достойнство. Убийството на възрастен човек, при това с особена жестокост и без ясни мотиви, не може да остане само семейна трагедия. То повдига въпрос за сигурността на обществото и отправя укор към него за търпимостта му към вилнеещата престъпност. Осветяването на подобни факти насърчава обществения натиск върху властите да изпълняват ролята си на пазители на обществената сигурност и спокойствие. Премълчаването им би служило на престъпниците и на техните евентуални покровители в правозащитните органи. В същото време общественият интерес не бива да се защитава за сметка на правата на личността. Става дума за конкуриращи се права, при които трябва да се търси разумно равновесие. Фактите не бива да се излагат по начин, който осквернява паметта на жертвите и засилва болката на близките.
Публикацията на в. “Позвънете Новини” представлява снимка с текст под нея. Снимката е направена на публично място, където не би трябвало да има забрани. Фоторепортерката не е скрила, че е журналист. Тя не представя шокиращи елементи и не злепоставя когото и да било. Основното възражение на жалбоподателите е, че въобще е публикувана снимка, защото смятат, че така са обезпокоени в скръбта си. В етичния кодекс обаче няма забрана фактите да се подкрепят с фотоинформация. Снимката дава приблизителна представа къде се е разиграла трагедията, което допринася за документалната точност и за избягване на прекомерната абстрактност на съобщението. Нищо в нея не води до мисълта за злоупотреба с човешка трагедия заради сензация. Текстът към снимката е сдържан и пояснението на г-н Пламен Енев, че под думите “насилие” се има предвид “сексуално насилие” (каквото нерядко се случва при подобни престъпления над възрастни жени), показва, че редакцията не е търсила друг ефект освен точно запознаване със събитие, заслужаващо обществено внимание. Тъжителките не са искали публикуване на поправка или опровержение въпреки недостатъчно ясната употреба на думата “насилие”.

Комисията за етика в печатните медии

РЕШИ:
Няма нарушение на Етичния кодекс на българските медии.

Комисията се присъединява към скръбта на тъжителките и им благодари за тяхната взискателност към медиите да спазват етичния си кодекс.

Съгласно чл.18, ал.4 от Правилника за дейността на Комисията за етика в печатните и Комисията за етика в електронните медии решението, заедно с мотивите към него, следва да се изпрати на заинтересованите страни.

Съгласно Правилника за дейността на Комисията за етика в печатните и Комисията за етика в електронните медии настоящото решение не подлежи на обжалване.


ПРЕДСЕДАТЕЛ: Димитрана Александрова

ЧЛЕНОВЕ:
Радомир Чолаков
Велизар Соколов
проф. Милко Петров
Светлана Джамджиева
Светослав Терзиев
Алексения Димитрова

обратно нагоре