Nevereno vliz

";} ?>

Принципите на журналистиката в епохата на новия медиен и ПР потребител

Цанка Донкова, студентка

 „Новият медиен и ПР потребител”

Светът, в който живеем днес, се променя с всяка изминала минута. Сградите са различни, колите са различни, технологиите са различни. Все пак прогресът има за основа знанията и уменията, които имаме от преди. Но дали в новата дигитална революция ще съумеем да съхраним основите на журналистиката (принципите) при положение, че всичко се променя или те ще останат един красив спомен?

Ако трябва да направим прогноза как ще изглеждат медиите в бъдеще, то би трябвало да направим сравнение между това, как изглеждат нещата днес и какви ще са утре. Ще се спра на няколко принципа, които съм взела от книгата на доц. Ангелов – „Журналистическа етика”. Те за мен имат най-голяма тежест в журналистиката.

На първо място поставям принципа Истинност, честност, точност на информацията”. В момента е ясно, че щом нещо се появи в медиите, то е проверено и достоверно. Журналистите носят отговорност пред източниците си и аудиторията за точността на информацията, която поднасят. Много рядко се допускат грешки и объркване. Какво обаче ще се случи в новата епоха, когато всеки би могъл да бъде и източник и журналист, а ние всички заедно ще сме потребители. Кой ще носи отговорността за информацията и по-важния въпрос - на кое ще може да вярва новият потребител и на кое не?

Не по различно стои въпросът и с принцип № 2 „Свободен достъп до всички източници на информация и борба срещу цензурата”. Днес основно задължение за журналистите е да поднасят значима информация на обществото. Но в бъдеще, когато всички ще сме „журналисти” и се заливаме един друг с новини, как ще определим важното от маловажното и това няма ли да бъде един нов вид цензура – когато същественото се прикрие с пренасищане от маловажното.

№ 3 „Забрана за дискриминация във всичките й форми”.  В последно време един от най-наболелите въпроси в обществото е дискриминацията – кога я има и кога не? Опитваме се да не прекрачваме границите, но докога ще е това?! Например, ако продължи тенденцията за анонимност в интернет и всеки  може да пише каквото иска, без да носи отговорност. Това няма ли да доведе до разделение на хората. А какво ли ще се случи, ако и  медиите се разделят? Как ще изглежда светът, ако се появят вестници „за” и „против” робството? Нова война ли трябва да очакваме, подтикната от медиите?! Прекалено много въпроси, а отговорите все още са неизвестни.

№ 4 „Проверка на фактите и източниците, за да не се допусне клевета и недоказани обвинени”. Едно от първите неща, което научаваме като журналисти е винаги да проверяваме информацията си най-малко от 2-ма независими един от друг източници. Това не е само от страх да не ни съдят нас самите, а за да не заблудим аудиторията си. Ще успеем ли да изпълняваме тази задача и в новата епоха? Кой ще проверява достоверна ли е информацията, когато всички ще сме потребители или ще се върнем към познатата поговорка: „три пъти изречена лъжа - става истина”?

№ 5 „Разграничаване на факти от мнения и заключения и забрана за изопачаване на фактите”. Може би това е принципът, който пръв ще загуби своето значение. Факт е, че хората разбират нещата и ги интерпретират по свой начин. Дори днес това се усеща в различните медии. Така че, дали тази тенденция няма да се превърне в нещо много по-сериозно в бъдеще можем само да гадаем.

№ 6 „Отговорност на журналиста за всичко поднесено от него”.

Тук бъдещето на този принцип може да се разгледа в две направления. Първо, ако журналистиката стане анонимна и няма да е възможно да се разбере, кой трябва да се подведе под отговорност и второ, ако изчезне професията журналист като строго фиксирана – или ако използваме метафора - няма как да упрекнем архитекта, че не е ушил добре палтото.

            № 7 „Специално внимание при отразяването на престъпления, катастрофи и т.н.”. Ако в момента е трудно дa определим границата, къде започва личният живот на човек от обществения интерес, то занапред това ще става още по трудно. Независимо дали става въпрос за престъпление или бедствие, всеки, който е имал пряк контакт с него, има нужда да разкаже преживяното и да сподели мнението си. Досега медиите успяват да представят по един по приемлив начин тези събития, но в новата епоха потребителите ще получават информацията от първа ръка – необработена, с всичките плюсове и минуси.

            Има още много принципи, които градят основите на журналистиката като цяло. Ако разгледаме всеки един от тях поотделно, ще открием, че неговото бъдеще в новата ера е двузначно. Така че, полза или вреда носят новите технологии? И в каква насока ще се промени светът? Нека не допускаме принципите, върху които се гради професията журналистика, да избледнеят и да станат ненужни. Нека в новата епоха да вземем частица и от старата – по-добрата частица. За да можем гордо да се наречем нов медиен и ПР потребител.