Nevereno vliz

";} ?>
Михаил Мелтев, „Кино и електронни медии“

 

 

 

      Изд.на Нов български университет

 

Книгата „Кино и електронни медии“ на проф. д-р Михаил Мелтев обхваща проблематиката на киното, телевизията и радиото като творчески индустрии. Изследването продължава и развива на ново, по-високо ниво проучванията и публикациите на проф. Мелтев – „Телевизионен продуцент“ (1999) и „Телевизията – културна индустрия“ (2007).

Томът е разделен на две части. В първата авторът подробно обяснява всеки елемент и стадий на филмовата продукция. Тази част от труда може да бъде полезна и за студенти по кинорежисура и всички други филмови спе­циалности. Систематизиран е пътят на един (игрален) филм от замисъла до разпростране­нието. За разлика от повечето публикации, свързани с кинопроизводството, проф. Мелтев не прене­брегва сферата на разпространението, в която филмовият продукт намира своята реализация. Това е кулминацията и смисълът на предходните етапи.

Във втората част на труда е представено управлението на радио- или телевизионна станция. Акцентът върху мениджърските пробле­ми е обясним, доколкото в основата на този раздел е курсът на проф. Мелтев “Организация, уп­равление и програмиране” в магистърската програма “Масови комуникации” на Нов български университет.

Книгата е с много висока информационна стойност, защото дава на читателя си множество факти за организацията на творческите индустрии по света и най-важното – в България.

Смятам, че книгата на проф. д-р Михаил Мелтев ще бъде много полезна за студенти и за професионалисти в областта на киното, радиото и телевизията. Тя  е написана на достъпен език и е приведена и систематизирана огромна правна и организационна фактология. Едно от основните й дос­тоинства е, че здраво е стъпила в българските реалности. И това прави знанието, заложено в нея, приложимо на практика.

 

     Проф. доктор на изкуствознанието Александър Янакиев

 

 

обратно нагоре