Nevereno vliz

";} ?>
Проект на студенти, магистри “Управление на масовите комуникации и връзките с общественноста”, курс “Мениджмънт на арт проекти”

Изкуства и нови технологии

 

Това е проект на студенти, магистри в НБУ, “Управление на масовите комуникации и връзките с общественноста”, по курс “Мениджмънт на арт проекти”. Те са разделени на пет предавания: театър, литература, кино, музика и изобразително изкуство, като студентите избират за тема да ги свържат с новите технологии. Изборът на гостите, текстовете, въпросите, воденето е дело на магистрите и изразява техните възгледи и предпочитания. Пространството, в което са реализирани дискусиите, е галерия УниАрт на НБУ, а заснемането е осъществено от студенти от “Кино и телевизия” на НБУ. В Годишник 2013 прилагаме една от дискусии, тази за театър. Тази за литература може да се види в сайта на портал “Култура” (www.kultura.bg)

 

В галерия УниАрт на НБУ се проведе дискусионно студио на тема “Театър и нови технологии“. Бяха поканени следните гости: Възкресия Вихърова – режисьор, Росен Михайлов- танцьор, Георги Златарев- актьор, Александър Георгиев- актьор, Венелин Шурелов- визуален артист, Албена Тагарева – театровед, водеща Николина Мирчева, студенти ПР - Гергана Божинова, Биляна Младенова и Лилия Загурска.

 

За начало гостите дискутираха темата: Под каква форма за първи път се използват новите технологии в театъра, например мултимедията? Всяко едно представление е мултимедийно, можем да кажем, че класическият концерт се представя от една медия. Смята се, че първите опити за нови медии в театъра са правени средата на 60-те години.

Всичко произлиза от въздействието на сенките, потапянето в пространството на въображението. Идеята за мултимедията излиза от този жанр на съвременното изкуство оформило се през средата на 20-ти век на новите медии. С появата на киното театърът започва да се оглежда за нови изразни средства - първото внедряване на киноезика в театъра е по времето на футуризма.

Българският театър успява ли да достигне световно ниво? Да и всички нови технологии помагат. Те са като декора или сценографията. Всяка една технология е кутия с инструменти - колкото повече са те, толкова по-голям избор бихме имали. Хубаво е обаче да можем да познаваме функциите им. Нашето отношение трябва да е на осъзната необходимост към технологиите. 



кликнете за да стартирате/спрете видеото:

 

 

обратно нагоре