Юбилей на квадрат

(Вместо уводни думи)

В  офиса на департамент „Масови комуникации”, чийто пореден годишник четете, има стена, покрита със снимки. На тях са запечатани дипломантите, защитили бакалавърски,  магистърски или докторски степени от първия випуск до наши дни. Шеговито я наричаме „Стената на историята“. Инициаторът на този „Групов портрет на успеха“ често споменава, че ще се оттегли от активна преподавателска и организационна дейност тогава, когато види, че на стената няма място за повече  снимки.  Засега там има още място... Но думата ми е за една специална снимка, която се намира в центъра и е в „златна” рамка.

Това е снимката на първия випуск бакалаври, дипломирал се точно преди двадесет  години. В негова чест през същата година е издаден и първият годишник на департамента. Ето как се оказва, че през 2015 г. нашият департамент има двадесетгодишен  юбилей на квадрат – първи дипломиран випуск и първи годишник. Да са ни честити!

Заслужава да отбележа, че първият випуск в много отношения е знаменателен за историческата съдба на департамента. Вижте само кои са на снимката. В средата се е разположила първата влюбила се по време на следването и заклела се в съпружеска вярност двойка – Михаела Сиракова и Виктор Сарафов (е, тук Михаела е вече бременна и  това ще е първото бебе на департамента). До тях – двама днешни доценти и дай Боже скоро професори Десислава Бошнакова (бивш зам. ректор на НБУ) и Росен Стоянов (бивш декан на Магистърски факултет на НБУ).  Следват Цветелина Атанасова, репортер в "По света и у нас" на БНТ оттогава та чак досега, Мирела Мирчева, дългогодишен секретар на департамента, Димитър Паскалев,  музикален продуцент на "Авеню" и "Орфей мюзик", Александър Варадинов, режисьор  в БНТ, Борис Антонов, ръководител на ПТС-9 в БНТ, Борис Павлов, утвърден търговец на произведения на изкуствата... Съвсем накрая вдясно прав е тогавашния доц. Владимир Михайлов, днес почетен професор на НБУ.

За първия годишник няма какво да говоря. Щом сега издаваме двадесетия вече негов събрат, явно е проправил добре пътя.

Проф. д-р Михаил Мелтев,

ръководител на департамент „Масови комуникации”