НЕАПОЛ – В МИНАЛОТО И СЕГА
ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ПРЕПОДАВАТЕЛИ И СТУДЕНТИ
ОТ БП „ИСТОРИЯ“

Резултати от пътуващ семинар на тема:
НЕАПОЛ: ОТ АНТИЧНИЯ ПОЛИС, ПРЕЗ СРЕДНОВЕКОВИЕТО, ДО МОДЕРНИЯ МЕГАПОЛИС
март 2014 г.

Вместо предговор
Instead of introduction

Марияна Стоянова
Maryana Stoianova

Вместо предговор

Мечтите трябва да са толкова големи,

че да можем да растем в тях

Джоузи Бисет

Настоящата електронна публикация е резултат от реализиран проектза пътуващ семинар на тема: „НЕАПОЛ: От античния полис, през Средновековието, до модерния мегаполис“, проведен през м. март 2014 г. с частична финансова подкрепа на Фонда за стратегическо развитие на НБУ.

Идеята за пътуващия семинар до гр. Неапол е студентска инициатива, родена по време на лекция по средновековна европейска история в програма „История“. Впечатлени от лекцията на проф. Цв. Чолова, съпроводена с богат илюстративен материал, студентите в края на часа обсъдили с нея желанието си за един пътуващ семинар до гр. Неапол. Тази идея е посрещната с подкрепа от преподавателския екип на департамент „История“ и прераства в проект с изследователски теми, предложени от доц. д-р Зарко Ждраков и проф. д-р Цв. Чолова. Така проектът, освен практическото обучение (in situ) си поставя за цел и разработване на слабо проучени и неизследвани теми, свързани с късно-античната, средновековната, новата и съвременна история на Италия. Такива са включените в настоящата публикация теми, като „Есхатологични визии от апостолските времена в изкуството на Херкулан и Помпей“,„Християнските мъченици по времето на тетрархията Сан Дженаро (Св. Януарий), покровителят на Неапол“ и „Неапол в българската литература: стихосбирката Иван Вазов „Италия“ (1884 г). В публикацията са включени и три реферата на студенти от БП „История“, участници в изследователския екип на проекта.

D:PROEKTIuchebni praktiki_12_13Neapolizdaniefoto_galeriaPompeiDSC00702.JPG

Историческият център на град Неапол, с близо 3-хилядолетната си история, съхранил в себе си наследство на различни цивилизации, които му придават уникална стойност без еквивалент, нареждайки го в списъка на световното културно наследство на Юнеско е вече една сбъдната мечта на студентите от програма „История“.

В рамките на 3-дневния семинар беше реализирана програма максимум с посещения на Националния археологически музей, археологическите градове Помпей и Херкулан, Везувий, Катакомбите на Св. Дженаро, Националната галерия в Палацо ди Каподимонте, Катедралата Сан Дженаро, Палацо Реале, Галерия Умберто Първи, Кастел Нуово, Кастел дел Oво, Чертози ди Сан Мартино, Театър Сан Карло, Кастел сен Елмо и др.

Част от семинарната група успя да се наслади и на о-в Капри, един природен феномен, едно вълшебно място, съчетало в себе си не само екзотични и природни чудеса, но и впечатляващо със съхранени многобройни и различни археологически съкровища, руини настари римски пътища, множество римски вили, оставили следите на императори като Цезар, Август,Тиберий и др.

Капри - разкош сред скалите

D:PROEKTIuchebni praktiki_12_13Neapolizdaniefoto_galeriaPompeiDSC00735.JPGНастоящата електронна публикация, която включва и богата фото галерия, цели да представи впечатленията и вдъхновенията на преподаватели и студенти от пътуващия семинар и да остави скромен принос в културно-историческата съкровищница на този забележителен с уникалната си история град. Градът, който все още пази тайната на познатата ни фраза „Виж Неапол и умри!“, въпреки, че има различни обяснения и тълкования за нея. И ние не само видяхме, но и написахме, защото смятаме, че това е моралното задължение на всеки, който обича и цени историята, а и какво по-хубаво от това, когато една сбъдната мечта ти е помогнала да пораснеш.

Марияна Стоянова