ISBN 978-954-535-626-1


Шишенцето за парфюм - лекция 12

III.

След тези предварителни данни, има три възможности за цветовете на шишенцето за парфюм (снимки № 1, 2 и 3):

III.1. Цвят сандалово дърво

Ако приемем, че цветното петно на черно-белите реклами е цвят сандалово дърво (червеникаво-оранжева охра) цялата парадигма от високи мотивации и семантизации, типични за доктрината на ислямските мистици, се актуализират и стават действащи.

III.2. Злато – по-мощно от бялото

В литературата е прието, че бялото е хроматичен представител на златото по линия на семантичната им синонимия – ’чистота’, ’неизцапаност’. В юдейския мистицизъм само веднъж е направено предположение, че златото е по-високо от бялото и това е в историята за   Деня на изкуплението:

“Това понятие за бяло, като цвят на чистотата съответства също на описанието, направено в Мишна (част от Талмуда - бел. авт., М.А.) на ритуала за Деня на изкуплението по времето на Втория храм. Свещеникът трябва често да сменя дрехите си, които трябва да се богато орнаментирани с цветове. Когато той влиза, един път годишно, в Светая Светих, той трябва да е облечен в чисто бяло, в ленена дреха, без никакви орнаменти (Sifrah върху Левит 16:4 (Husiatyn, 1908), p. 340; tract. Rosh ha-Shanah 26a; Jerusalem Talmud Yobah VII, 8. In De somnis I, SS 214-218). Филон Александрийски интерпретира цветовете на орнаментите по дрехите на свещениците като стъпка напред в познанието за Бог, където бялото, в което е облечен първосвещеника, когато влиза в Светая Светих, символизира най-високото равнище в познанието за Бога.” [Шолем, 1979, p. 96]

III.3. Жълто.

Ако използваме нормативни асоциации на жълтото, може да видим значенията за нецвят.

Нормативни асоциации на дума стимул жълт

център: слънце, слънчев, слънчоглед, огън, топло, топлина, горещо, светлина, пясък, есен, грозде, луд, лудост, цвете, пате, красив, новак, жълтък, жълтеница, злато, златен.

ядро: крещящо, ярко, яркост, сладост, ярък, яркост, омраза, злоба, мразя, лъжа, отрова, болест, отвратително, любимо, откачено, искра, огън, опасен, пламък, плъзгав, раздяла, тонус, мразя, жажда, повяхнал, тъга, весело, веселие, скука, изгрев, приятно, неприятно, живот, жизненост, жизнерадост, коварство, меланхолия, усмивка, настроения, чувство, простор, талант, бодро, бодрост, провал, унес.

Значението ’злато’ е в списъка на отговорите, т.е. значенията за нецвят, на червено. Нещо повече, този отговор е в ядрената част на нормата за червено. Като отговор на дума стимул жълт, ’злато’ и ’златен’  са в центъра  на нормата. Ясно е, че често жълтото е хроматичен представител на златото, но не е невъзможно и червеното да има тази функция. Връзката между хроматичните представители и златото е по външна прилика, а не толкова по семантичен признак, както бе при бялото (’чист’, ’чистота’, ’неизцапаност’).

Ако най-обичайният хроматичен представител на златото е жълтото, може да приемем, че Лъжата и Манипулацията в рекламите, доминирани от черно-бяло минава през даването на потенциалния клиент на скритото злато на мистиците чрез жълтото.

Отговорите от нормата ни казват, че може да видим значения на жълтото като ’злато’, ’весело’, 'веселие', ’живот’, ’топло’, ’приятно’, ’любимо’.

Ако някой не се чувства добре с този парфюмериен продукт той / тя има възможност да семантизира с негативните значения на жълто в нормата за словесни асоциации.