ISBN 978-954-535-626-1


Златните и зелените ябълки - лекция 15

I.2. Златната ябълка и зелените ябълки

I.2.1. Зелените ябълки като балкански символ

В района на Балканите (Сърбия, Черна гора, Северна Албания) зелените ябълки се използват по време на погребението на деца или рано починали млади хора.

Марион Дурхам прави този извод след ред свои наблюдения в тези части на Балканите: ”Златните ябълки принадлежат на сватбата, а зелените – на погребението, смъртта и скръбта.” [Дурхам, 1979, с.221]

Друга авторка, Гейл Клигман, ни осигурява ключ към декодирането на символа на ябълката в Румъния в края на ХХ в. от следната оплаквателна песен:

Когато напуснеш двора.

Остави своите сбогувания там за мене.

Тъй едно ябълково дърво може да израсне.

Малкото дърво ще роди плодове.

Тъй че ние да не те забравим.

Ябълките са символ на любовта. Плодовитостта на ябълковото дърво придава приликата с регенериращия цикъл между смъртта и живота и символично отрича смъртта на починалия, на когото е посветено това дърво. Без паметни предмети следите на покойника ще се изтрият от културната памет. В интерес на живите е да пазят представа за умрелия и по този начин и себе си вечно живи” [Клигман, 1988, с. 196]

Цитираното от Клигман и като песенен материал, и като коментар не се нуждае от други разсъждения.

Коментарът на Клигман съдържа няколко ключови думи за семантиката на зеления цвят – ’вечно’, ’жив’, ’плодовитост’, ’репродуктивност’, ’регенериращия цикъл между смъртта и живота’, ’любов’, ’културна памет’.

Макар и обвързан със смъртта зеленият цвят на Балканския символ на зелената ябълка съхранява универсалните значения на зеленото, към които спадат и посочените ключови значения на зеленото от Клигман.

I.3. Златната ябълка. „Златната ябълка” е символ на сватбата и любовта. Този символ има Старогръцки корени и се среща не само сред гърците, но и в славянските традиционни култури на Балканските. До средата на ХХ в. това е много популярен символ и практика сред християните на Балканите. До този период се наблюдава широка употреба на „златната ябълка” и като социален символ – цената на булката, плащана от младоженика. „Златната ябълка” представлява една ябълка, окичена със златни монети и поставяни на върха на сватбеното знаме. Модерни иновации са ябълката да бъде заменяна с портокал, накичен със златни монети, вж.  [Иванова, 1984; 1992], [Сандерс, 1962, 170-171], [Лодж, 1941, с. 195], [Дурхам, 1979] и много други.