Нов български университет

ДЕПАРТАМЕНТ „ПРАВО”

МЕДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ 


  право и етика



Мъчителният модел на управление на БНР и БНТ

На 6 юни 2020 г. избраният в началото на 2020 г. генерален директор на БНР Андон Балтаков влезе в конфликт с мнозинството от членовете на Управителния съвет. Трима членове на ръководния орган на Радиото са подали сигнал до специализираната прокуратура срещу генералния директор Андон Балтаков. Причината e сключването на 2 договора за близо 300 000 лева за електроенергия.

Между впрочем, мениджърски конфликт имаше в края на 2003 г., когато част от членовете на Управителния съвет на БНТ научиха, че генералният директор е сключил без санкцията на колективния ръководен орган (посочен от същия генерален директор и одобрен от СЕМ) договор за рекламна дейност на значителна стойност, с което прехвърляше на външна компания („Видеоинтернейшънъл“) рекламната дейност на обществената медия.

Тези периодични турбулентни събития в управлението на БНР и БНТ се дължат на безумния модел на управлението им, въведен в Закона за радиото и телевизията през 1998 г. Като служител на БНТ (юрисконсулт) тогава неведнъж впоследствие през годините, а и след това в периода 2004 – 2010 г. като член на СЕМ съм била свидетел на мъчителни усилия да се прилагат законови норми, които противоречат на логиката на социалното управление.

обратно нагоре