Нов български университет

ДЕПАРТАМЕНТ „ПРАВО”

МЕДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ 


  право и етика



Частен съдебен изпълнител нахлу в ТВ7

Опит да се спре разпространението на телевизия ТВ7

На 29.04.2015 г. по искане на синдиците на „Корпоративна търговска банка” АД (КТБ)представители на частен съдебен изпълнител и на КТБ влизат в сградата на ТВ7, придружени първоначално от 3 полицаи, за да изземат техника на медията, заложена по необслужван банков кредит към фалиралата КТБ. Малко по-късно сградата е изпълнена от 85 полицаи.

При описа на предназначените за изземване вещи възниква спор, защото се прави опит да се изземе първо сървърът, чрез който се излъчват програмите. Журналистите правят жива верига пред сградата и организират протест срещу случилото се. Подкрепя ги Съюзът на българските журналисти.

Проблемът достига кулминацията си, когато полицаи влизат в новинарското студио и възпрепятстват излъчването навреме на следобедната емисия новини. Така се стига до личната намеса на премиера Бойко Борисов и на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова.

В края на деня синдиците на КТБ решават да дадат 7 дни отсрочка на ТВ7 за уреждане на необслужвания заем. Двама полицейски началници, отговорни за операцията в ТВ7, са подали оставки поради приложените "превишени мерки, които са създали напрежение".

обратно нагоре