Нов български университет

ДЕПАРТАМЕНТ „ПРАВО”

МЕДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ 


  право и етика



Нов състав на Комисията за журналистическа етика

Дванадесет нови членове на националната Комисия по журналистическа етика започнаха работа на 21 януари 2015 г., когато избраха за свой председател юристът Александър Кашъмов.

Членовете на комисията са избрани от Съвета на учредителите на фондация “Национален съвет по журналистическа етика”, в която влизат представители на едни от най-влиятелните медийни организации в България – Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори - АБРО, Съюзът на издателите в България, Съюзът на българските журналисти, Центърът за развитие на медиите.

Фондацията е създадена през 2005 г. идосега работеха две комисии – по етика в печатните и по етика в електронните медии. След като анализира досегашната практика в саморегулацията, взе предвид развитието на медийната среда през изминалите 9 години и проведе консултации с представители на журналистическата гилдия и медийни експерти, Съветът на учредителите реши, че занапред по-ефективно ще бъде всички жалби да се разглеждат от една комисия с широка медийна и професионална представителност.

Покана да номинират членове на комисията беше изпратена до повече от 500 медии, медийни организации и журналистически дружества.

Във фондация “Национален съвет за журналистическа етика” са убедени, че работата в единна Етична комисия и с доказани експерти, каквито са избраните членове, отговаря по най-добрия начин на изискванията на мултиплатформената медийна среда.

Новоизбраната национална Етична комисия се явява най-авторитетната и подходяща платформа за прилагане на стандартите в електронни, печатни и интернет медии.

Членове на саморегулаторния орган са Александър Кашъмов, д-р Бойко Василев, Весислава Антонова, Гена Трайкова, Даниела Тренчева, Ивайло Цветков, Иван Бедров, Илия Вълков, Невена Праматарова, проф. д. п. н. Нели Огнянова, Петя Миронова, доц. д-р Райна Николова.



обратно нагоре