Нов български университет

ДЕПАРТАМЕНТ „ПРАВО”

МЕДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ 


  право и етика



<<Върнете се назад

РЕШЕНИЕ № 3 София, 12.10.2006 По жалбата на Маргарита Серафимова Илиева срещу Българската национална телевизия (БНТ)


РЕШЕНИЕ

№ 3
София, 12.10.2006

По жалбата на
Маргарита Серафимова Илиева срещу
Българската национална телевизия (БНТ)

Комисията за етика в електронните медии, в свое заседание на дванадесети октомври две хиляди и шеста година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:АСЯ КАВРЪКОВА
ЧЛЕНОВЕ:

Докладчик:ВЕСЕЛА ТАБАКОВА
ИВО ИНДЖЕВ
КИРИЛ ВЪЛЧЕВ
ЛИЛИ МАРИНКОВА
НИНА ВЕНОВА
ПРОЛЕТ ВЕЛКОВА
СВЕТЛА ПЕТРОВА

КИРИЛ ВЪЛЧЕВ

Изслуша доклада на Кирил Вълчев по ЖАЛБА Вх.№ ЕлМ-7/10.07.2006 г. и представителите на БНТ – Асен Григоров /водещ на предаването „Денят започва” на БНТ/ и Емил Милдов /главен редактор на „Новини”/. Жалбоподателят Маргарита Серафимова Илиева, редовно поканена, не се яви пред комисията.

Констатира следното:

Процедура

1.Жалбата, подадена от г-жа Маргарита Серафимова Илиева е изпратена до членовете на Комисията за етика в електронните медии от изпълнителния директор на Фондация "Национален съвет за журналистическа етика" в съответствие с чл.12, ал.1 от Правилника за дейността на Комисията за етика в печата и Комисията за етика в електронните медии. Жалбата е подадена срещу БНТ по повод предаването “Денят започва” от 27.06.2006 год.

2.Жалбата на г-жа Маргарита Серафимова Илиева е допустима по смисъла на Правилника за дейността на Комисията за етика в печата и Комисията за етика в електронните медии.

3.Копие от жалбата и искане за предоставяне на становище от страна на медията е изпратено до БНТ на 17.07.2006 г.

4.В комисията е постъпило писмено становище от БНТ с изх. № 448 от 21.07.2006 г. и допълнително становище на 28.09.2006год.

5.Процедура по медиация не е проведена.

6.Страните бяха поканени за изслушване на 12.10.006 г. поотделно от Комисията за етика в електронните медии (Комисията). Жалбоподателят г-жа Маргарита Серафимова Илиева не се яви. Представителите на ответната страна Асен Григоров и Емил Милдов бяха изслушани от Комисията и отговориха на въпроси, зададени от отделни членове на Комисията.

7.Г-жа Емилия Иванова си направи отвод на основание на чл. 13, ал. 2 от Правилника за дейността на Комисията за етика в печата и на Комисията за етика в електронните медии поради обстоятелството, че в разглеждания казус е засегната медиа, с която тя има правна връзка. Комисията единодушно прие отвода и казуса беше разгледан без участието на г-жа Емилия Иванова.

Жалба

В жалбата се твърди, че в предаването “Денят започва” по БНТ от 27.06.2006 год. жалбоподателят г-жа Маргарита Серафимова Илиева участвала в качеството си на правозащитна адвокатка, представляваща Българския хелзинкски комитет, в дискусия по темата за събарянето на жилища в ромския квартал „Баталова воденица” в район „Възраждане” в София. Другият участник бил кметът на район „Люлин” в София. Г-жа Маргарита Серафимова Илиева се оплаква, че водещата не и дала възможност да участва ефективно в разговора, позволила другият гост да изземе цялото ефирно време, прекъсвала я, апострофирала я, поставила я в положение на подчинена участничка в разговора и това я принудило да напусне предаването. В жалбата си г-жа Маргарита Серафимова Илиева твърди, че след като излязла от студиото, по пътя й към изхода, била агресирана вербално от служителки на БНТ, които наизлезли в коридора и й препречили пътя, като я ругаели с недопустимо груб тон и й търсели сметка за това, че е напуснала. Според жалбопоздателката са нарушени следните норми на Етичния кодекс на българските медии (Етичния кодекс):

1.1.4. Ясно ще разграничаваме фактите от коментарите и предположенията.

1.1.5. В коментарите и анализите ще се стремим да представяме разнообразни мнения и гледни точки.

1.1.6. При отразяване на спорове ще се стремим да дадем възможност на засегнатите страни да изразят своята позиция.

2.2. Няма да използваме заплахи, принуда и тормоз за събиране на информация.

2.7.1. Ще се придържаме към добрия тон и благоприличие в нашите публикации.

С жалбата г-жа Маргарита Серафимова Илиева иска от Комисията да:

1. Установи нарушенията на Етичния кодекс от страна на водещата на предаването и на служителките на БНТ;

2. Задължи или препоръча БНТ да поправи нарушенията, като й даде адекватна възможност в ефир да изкаже гледната си точка за принудителното изваждане на хора от ромски произход от домовете им от страна на общинските власти;

3. Задължи или препоръча БНТ да укаже на водещата и служителките си да й поднесат лично извинение за осъществените от тях спряно нея етични нарушения.

Становище на БНТ

В писменото становище на БНТ генералният директор г-жа Уляна Пръмова заявява, че смята жалбата и исканията за недопустими. Според становището г-жа Илиева е участвала лично в предаването и няма как един жив дебат да бъде манипулиран, а нивото на самия дебат в крайна сметка е такова, каквото е нивото на подготвеност на участниците в него.

Същата теза се отстоява и в устен вид от представителите на БНТ, поканени на заседанието на Комисията.

Решение

След като изгледа частта от предаването “Денят започва” от 27.06.2006 год. на БНТ, в която се е състояла дискусията с участието на г-жа Маргарита Серафимова Илиева, и проведе обсъждане по същество, Комисията за етика в електронните медии единодушно

РЕШИ

Намира жалбата на г-жа Маргарита Серафимова Илиева срещу БНТ за нарушения на Етичния кодекс на българските медии в излъченото на 27.06.2006 г. предаване “Денят започва” за неоснователна.

Намира жалбата на г-жа Маргарита Серафимова Илиева срещу БНТ за нарушения на Етичния кодекс на българските медии за събития след напускането на студиото на предаването „Денят започва” на 27.06.2006 г. за недопустима.

Мотиви

1.Комисията счита, че не е компетентна да се произнесе по следните искания на жалбоподателката:

Установяване нарушенията на Етичния кодекс от страна на водещата на предаването и на служителките на БНТ.

Съгласно чл. 17 от Етичния кодекс, Комисията има право да се произнася с решения, в които отправя препоръка (ал. 1), предупреждение (ал. 2) или порицание (ал. 3) към медията. Комисията няма правомощия да установява отделно нарушение, без да го свърже с препоръка, предупреждение или порицание. Комисията няма право да констатира и нарушения на "водещата на предаването и на служителките на БНТ”, а само нарушения на самата БНТ. В този смисъл искането за установяване на нарушения Комисията счита, че следва да бъде разгледано само във връзка с искането за отправяне на препоръка към БНТ да поправи нарушенията, твърдяни от жалбоподателката, като й даде адекватна възможност в ефир да изкаже гледната си точка за принудителното изваждане на хора от ромски произход от домовете им от страна на общинските власти.

Задължаване или препоръка към БНТ да укаже на водещата и служителките си да й поднесат лично извинение за осъществените от тях спряно нея етични нарушения.

Комисията счита, че няма правомощия да задължава медиите да указват на своите водещи и служители да поднасят лични извинения. Медиите – работодатели не са собственици на своите водещи и служители, нито на техните съвести. Решението за поднасяне на „лични извинения” може да бъде взето само лично от съответните физически лица. Комисията може да препоръча на съответна медиа да поднесе извинения от името на самата медиа, но в случая жалбоподателката изобщо не е направила такова искане.

Произнасяне за нарушения на Етичния кодекс след напускане на студиото от жалбоподателката.

Комисията счита, че не е компетентна да се произнася за нарушения, извършени извън предавания на електронните медии, тъй като членовете й не разполагат със способи, по които да установяват истинността на твърдения за събития, които не могат да бъдат видяни или чути в съответно предаване. Комисията не може да установи дали отговарят на истината или не твърденията в жалбата, че г-жа Маргарита Серафимова Илиева, след като излязла от студиото, по пътя й към изхода, била агресирана вербално от служителки на БНТ, които наизлязли в коридора и й препречили пътя, като я ругаели с недопустимо груб тон и й търсели сметка за това, че е напуснала. Тези твърдения се отричат от представителите на БНТ, няма доказателства, че – дори подобни действия да е имало – те са били извършени именно от служители на БНТ, а не от трети лица, които според представителите на БНТ е възможно да са били в коридора. Комисията счита, че г-жа Илиева разполага с възможността да потърси обезщетения за евентуално претърпени от нея вреди по общия съдебен ред, както и да сезира компетентните органи за евентуално извършени срещу нея престъпления. Комисията не е разследващ орган, който да установи наличието на престъпления като обида, както и виновните лица. Комисията е компетентна единствено да се произнесе за нарушения на Етичния кодекс, свързани с програмите на радиостанциите и телевизиите. В този смисъл, Комисията счита за недопустимо да се произнесе по твърдяните нарушения на т. 2.2. от Етичния кодекс („Няма да използваме заплахи, принуда и тормоз за събиране на информация”, както и на т. 2.7.1. от Етичния кодекс („Ще се придържаме към добрия тон и благоприличие в нашите публикации”), тъй като не може да установи съпричастността на БНТ и нейни служители към събития в коридора на медиата.

2.Комисията счита, че следва да разгледа и да се произнесе по същество за основателността на жалбата в частта й, в която жалбоподателката твърди, че в предаването „Денят започва”, в което е участвала, са нарушени т. 1.1.4., т. 1.1.5. и т. 1.1.6. от Етичния кодекс и във връзка с това жалбоподателката иска Комисията да задължи или препоръча БНТ да поправи нарушенията, като й даде адекватна възможност в ефир да изкаже гледната си точка за принудителното изваждане на хора от ромски произход от домовете им от страна на общинските власти.

По твърденията за нарушение на т. 1.1.4. от Етичния кодекс („Ясно ще разграничаваме фактите от коментарите и предположенията”).

Комисията счита, че БНТ не нарушила изискването за ясно разграничаване на фактите от коментарите и предположенията. Дискусията, в която е участвала г-жа Илиева, е в рамките на коментарно предаване, а не на новинарска емисия. Фактите, които са обект на коментари, са ясно отделени в рамките на предаването в отделен репортаж. Водещата поставя въпроси на събеседниците, а не прави предположения и коментари.

По твърденията за нарушение на т. 1.1.5. от Етичния кодекс („В коментарите и анализите ще се стремим да представяме разнообразни мнения и гледни точки”).

БНТ е положила всички усилия да осигури представянето на разнообразни мнения и гледни точки по обсъжданата тема. Самото участие на жалбоподателката в предаването е потвърждение за това.

По твърденията за нарушение на т. 1.1.6. от Етичния кодекс („При отразяване на спорове ще се стремим да дадем възможност на засегнатите страни да изразят своята позиция”).

БНТ се е стремила да даде възможност на засегнатите страни да изразят своята позиция. Комисията измери времето, предоставено на двамата участници в дискусията и установи, че то е приблизително равно. Комисията счита, че медиите не могат да бъдат принуждавани да измерват времето за дебати, за да избегнат обвинения за нарушаване на Етичния кодекс. В още по-голяма степен подобно изискване е нецелесъобразно по отношение на обществените медии, чието ограничаване с измерване на времето за дебати по време на предизборни кампании многократно и аргументирано е било критикувано от цялата медийна общност. Жалбоподателката има достатъчно време, за да изрази позициите си. Не отговаря на истината твърдението й, че е стояла пасивно – напротив, тя многократно апострофира другия събеседник, включително и с лични забележки (за костюма му и предразсъдъците му, например). Комисията счита, че подобно провеждане на една дискусия с размяна на реплики между участниците в нея е напълно приемлива, като изцяло от способностите на събеседниците зависи как ще изразят позициите си. Недопустимо е да се счита, че медиите трябва да бъдат отговорни за личните способности на участниците в техните предавания и тяхната неспособност да защитават убедително тезите си в дебат.

Искането на жалбоподателката БНТ да й даде адекватна възможност в ефир да изкаже гледната си точка за принудителното изваждане на хора от ромски произход от домовете им от страна на общинските власти е безпредметно, след като г-жа Илиева е разполагала с такава възможност. Нещо повече, членове на Комисията отбелязаха, а представителите на БНТ потвърдиха, че г-жа Илиева и след този случай е имала възможност да гостува в предавания на БНТ, където да защитава позициите си, свързани с ромите в България.

Независимо от решението си, Комисията отбелязва, че намира представянето на водещата на предаването като цяло за неубедително. Личният стил и личните способностости на журналистите не могат да подлежат на контрол от страна на Комисията, тъй като Комисията може да констатира единствено нарушения на Етичния кодекс, но не и да дава препоръки, свързани с личните умения на водещите на предавания в електронните медии. Но Комисията счита, че БНТ, като обществена медиа, следва да задава по-високи стандарти за професионална практика, които надхвърлят формалното спазване на правилата в Етичния кодекс. Действително, резултатът от слабото представяне на водещите в една електронна медиа може да бъде единствено загуба на доверието на нейните зрители и слушатели, но в случая с БНТ, която се издържа от парите от всички български граждани, следва да бъдат въведени по-високи критерии при подбора на водещите на коментарните предавания. Комисията отбелязва, а представителите на БНТ потвърдиха, че самата БНТ е отчела това обстоятелство, след като водещата на конкретното предаване вече не е на екрана на телевизията.

Съгласно чл. 18, ал. 4 от Правилника за дейността на Комисията за етика в печата и Комисията за етика в електронните медии решението, заедно с мотивите към него, следва да се изпрати на заинтересованите страни.

Съгласно Правилника за дейността на Комисията за етика в печата и Комисията за етика в електронните медии настоящото решение не подлежи на обжалване.


Председател: Ася Кавръкова

Членове: Весела Табакова
Иво Инджев
Кирил Вълчев
Лили Маринкова
Нина Венова
Пролет Велкова
Светла Петрова

обратно нагоре