Нов български университет

ДЕПАРТАМЕНТ „ПРАВО”

МЕДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ 


  право и етика



<<Върнете се назад

Р Е Ш Е Н И Е № 7 София, 05.12.2006 по жалбата на Веселина Савова, председател на Организационния комитет на Панаира на занаятите срещу публикация на вестник "Морски Труд" от 16.08.2006 г.

Р Е Ш Е Н И Е
№ 7
София, 05.12.2006


по жалбата на
Веселина Савова, председател на Организационния комитет на Панаира на занаятите
срещу
публикация на вестник "Морски Труд" от 16.08.2006 г.Димитър Друмев
Милко Петров
изслуша доклада на Милко Петров по жалба вх. № 18А/ 11.09.06 год. и се запозна със становищата на страните.


ПРОЦЕДУРА:

1. Жалбата, подадена от г-жа Веселина Ангелова Савова, председател на организационния комитет на Панаира на занаятите - град Варна, е изпратена до изпълнителния директор на Националния съвет за журналистическа етика в съответствие с чл. 12 ал. 1 от Правилника за дейността на Комисията за етика в печата и Комисията за етика в електронните медии. Жалбата е подадена срещу вестник "Морски Труд" по повод публикацията "Два сувенира си разделиха първото място"от 16 август 2006 година.
2. Жалбата на г- жа В. Савова е допустима по смисъла на Правилника за дейността на Комисията за етика в печата.
3. Копие от жалбата и искане за становище са изпратени до главния редактор на вестник "Труд" г-н Тошо Тошев в писмо от 18.09.2006 на председателя на Комисията за етика в печатните медии г-жа Димитрана Александрова.
4. По повод на жалбата на г-жа Веселина А. Савова е постъпило писмено становище от г-н Никола Кицевски, първи заместник-главен редактор на вестник "Труд", което е предоставено на вниманието на членовете на комисията.


ЖАЛБА


В жалбата се твърди, че е предоставена неточна информация за проведения конкурс на уникати в рамките на Панаира на занаятите като неправилно са посочени експонатите като "сувенири -уникати" и е грешно посочен броя на предоставените експонати - вместо 19 те са сведени до 12. Това е допуснато, според авторката на жалбата, неслучайно, въпреки че "след конкурса" е била изпратена информация "до всички медии" за "участниците и победителите".


МОТИВИ:


Комисията смята, че не може да се твърди, че е налице проява на умисъл и злонамереност от страна на автора на информацията, както се допуска в жалбата, тъй като за широката публика различието между уникати и сувенири е твърде специфично и е предмет на строго професионално тълкувание - всеки сувенир може да бъде и уникат като творба, но и обикновеният сувенир може да предизвика у отделния реципиент уникално възприеманеподарен от определен човек, или на определено място, или в определен и емоционално силно детерминиран момент.
Широката публика, в която се включват и журналистите като информационни посредници между обществото и тесните специалисти, не влага често негативни оттенъци при желанието си да "обогати" с повече значения строго професионалните понятия, както е станало в случая, където журналистът от "Морски Труд" е определил уникатите и като "сувенири-уникати".допуснатото непрецизирано използване на понятието и фактологичната неточност комисията не констатира нарушение на чл. 1.1 и член 1.1.1.от Етичния Кодекс на българските медии, но приветства готовността на вестника по подходящ начин да бъде публикувано уточнение, изразено в писмо на първия заместник-главен редактор на в. "Труд" г-н Никола Кицевски.


Въз основа на гореизложеното Комисията


РЕШИ:


Намира жалбата за неоснователна, но с оглед изразената в писмено становище до Комисията готовност на вестника да публикува уточнение:
Препоръчва на в. "Труд" да публикува уточнение в срок от седем дни от датата на получаване на настоящото решение и да уведоми комисията за публикуваното уточнение.


Съгласно чл. 18 , ал. 4 от Правилника за дейността на Комисията за етика в печатните медии и електронните медии, заедно с мотивите към него следва да се изпратят на заинтересованите страни. Съгласно Правилника за дейността на Комисията за етика в печатните медии е окончателно и не подлежи на обжалване.


ПРЕДСЕДАТЕЛ: Димитър КадийскиДимитър Друмев


* Решението е взето без участието на членовете на комисията Светлана Джамджиева и Радомир Чолаков, които си направиха отвод на основание на чл. 13, ал. 1 от Правилника за дейността на Комисията по етика в печатните медии.


обратно нагоре