Нов български университет

ДЕПАРТАМЕНТ „ПРАВО”

МЕДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ 


  право и етика



<<Върнете се назад

РЕШЕНИЕ № 8 СОФИЯ, 05. 12 2006 г. по жалбата на Веселина Савова, председател на Организационния комитет на Панаира на занаятите - Варна срещу публикация на вестник "Морски Труд" от 22.08. 2006 г.

РЕШЕНИЕ № 8

СОФИЯ, 05. 12 2006 г.
по жалбата
на Веселина Савова, председател на Организационния комитет на Панаира на занаятите - Варна
срещу публикация на вестник "Морски Труд" от 22.08. 2006 г. - " Деси Добрева стана прабългарка"

Комисията за етика в печатните медиив състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Димитрана Александрова

ЧЛЕНОВЕ :Петя Миронова
Светослав Терзиев
Велизар Соколов
Алексения Димитрова
Светлана Джамджиева
Радомир Чолаков
Димитър Кадийски
Димитър Друмев

Докладчик:Милко Петров

Изслуша доклада на Милко Петров по жалба вх. № 18 В/ 11.09.06 год. и се запозна със становищата на страните.

ПРОЦЕДУРА:

1. Жалбата, подадена от г-жа Веселина Ангелова Савова, председател на организационния комитет на Панаира на занаятите - град Варнае изпратена до изпълнителния директор на Националния съвет за журналистическа етика в съответствие с чл. 12 ал. 1 от Правилника за дейността на Комисията за етика в печата и Комисията за етика в електронните медии. Жалбата е подадена срещу вестник "Морски Труд" по повод публикацията "Деси Добрева стана прабългарка" от 22 август 2006 година.
2. Жалбата на г-жа В. Савова е допустима по смисъла на Правилника за дейността на Комисията за етика в печата.
3. Копие от жалбата и искане за становище са изпратени до главния редактор на вестник "Труд" г-н Тошо Тошев в писмо от 18.09.2 006г-жа Димитрана Александрова.
4. По повод на жалбата на г-жа Веселина А. Савова е постъпило писмено становище от г-н Никола Кицевски, първи заместник-главен редактор на вестник "Труд", което е предоставено на вниманието на членовете на комисията.

ЖАЛБА:

В жалбата се твърди, че в публикацията на вестник "Морски Труд" "Деси Добрева стана прабългарка" от 22 август 2006 г. никъде не е посочено, че ревюто на дизайнера Цено Вутов е част от програмата на провеждания по това време във Варна Панаир на занаятите.

НОРМИ ОТ ЕТИЧНИЯ КОДЕКС НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ, ЧИЕТО НАРУШАВАНЕ СЕ ТВЪРДИ:
1.1. Точност.
1.1.1. Ще предоставяме на обществото точна и проверена информация и няма преднамерено да скриваме или изопачаваме факти.

СТАНОВИЩА НА СТРАНИТЕ:

Жалбоподателката смята представената информация за некоректна, тъй като "неточно отразява" спектакъла и колекцията, които са били "изработени специално за Десетото юбилейно издание на Панаира на занаятите".се счита за лично засегната. В отговора на вестник "Труд" се изтъква неоснователността на жалбата, че вестникът не е посочил , че организатор на проявата е Панаира на занаятите.

МОТИВИ:

В Етичния кодекс на българските медии изрично е защитено изискването за точна и проверена информация, но не е посочена степента на изчерпателност на предлаганата информация. Безспорно право на редакцията е да определя рамките и степента на изчерпателност, както и трактовка на предлаганата информационна картина. В характеристиката на страницата "Светска суматоха" акцентът се поставя върху зрелищността, динамизма и атрактивността на избраните теми. Графиката, текстовете, тематичната насоченост, илюстрациите, особено "Фотоакт", категорично говорят за избранияточно, с изразителни и запомнящи се словесни щрихи, придружено с респектираща снимка на певицата Д. Добрева в костюм на прабългарка.


Искането на жалбоподателката за изрично упоменаване на организаторите не отговаря както на характера на страницата, така и на публикацията, където акцентът е поставен върху самото зрелищно събитие, а не върху неговата социална и професионална значимост, която се дискутира по принцип на информационните и коментарните страници на изданията. Медиите не могат да бъдат лишени от правото си на избор, подбор и степенуване на информацията. Не е нормално институции, фирми и др. да очакват от тях да преповтарят във всяка своя информация връчения им списък на организатори, спонсори и медийни партньори. Недопустимо е да се злоупотребява с естествената доброжелателност на медиите и техния вкус към зрелищни събития и да се изискват от тях безплатни пи-ар услуги.
Комисията би искала да изтъкне също така, че задачата на всяка медия е да информира, просветлява и развлича обществото по избрания от нея начин и съобразно избраната издателска формула, да бъде слуга на общественото благо и защитник на интересите на малцинството. Което обаче не значи, че медиите трябва да се превърнат в "момче за всичко", обслужващи частните пи-ар интереси на всяка заинтересована и по- гласовита фирма, институция, личност.

Комисията за етика в печатните медии

РЕШИ:
Намира жалбата за неоснователна по същество. Не е налице нарушение на чл. 1.1.1. от Етичния кодекс на българските медии.

Съгласно чл. 18 , ал. 4 от Правилника за дейността на Комисията за етика в печатните медии и електронните медии, решението заедно с мотивите към него следва да се изпратят на заинтересованите страни.
Съгласно Правилника за дейността на Комисията за етика в печатните медии решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Димитрана Александрова
ЧЛЕНОВЕ:Петя Миронова
Алексения Димитрова
Светослав Терзиев
Велизар Соколов
Милко Петров
Димитър Кадийски
Димитър Друмев

* Решението е взето без участиетоРадомир Чолаков, които си направиха отвод на основание чл. 13, ал. 1 от Правилника.

обратно нагоре