Нов български университет

ДЕПАРТАМЕНТ „ПРАВО”

МЕДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ 


  право и етика



<<Върнете се назад

РЕШЕНИЕ № 7 София, 28.03.2007 година по жалбата на Иван Стефанов Гарелов срещу НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ

РЕШЕНИЕ № 7

София, 28.03.2007 година

по жалбата на
Иван Стефанов Гарелов срещу НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ

Комисията за етика в електронните медии, в свое заседание на 28 март 2007 година, в състав:

Председател – Нина Венова
Ася Кавръкова
Лили Маринкова
Васил Самарски
Иво Драганов
Кирил Вълчев
Емилия Иванова
Светла Петрова
Иво Инджев
Нина Венова
Пролет Велкова

Докладчик – Лили Маринкова


изслуша доклада на Лили Маринкова по жалба вх.№-Ел.м.-3/14.02.2007 г. и констатира следното:

ПРОЦЕДУРА

1. Жалбата на г-н Иван Гарелов, подадена на 14.02.2007 год., е допустима по смисъла на Правилника за дейността на Комисията за етика в печата и Комисията за етика в електронните медии.
2. Жалбата, подадена от г-н Иван Гарелов, е изпратена до членовете на Комисията по етика в електронните медии от изпълнителния директор на Фондация “Национален съвет по журналистическа етика” в съответствие с чл.12 от Правилника за дейността на Комисията за етика в печата и Комисията за етика в електронните медии. Жалбата е подадена срещу Нова телевизия, срещу предаването „Господари на ефира”, излъчено на 08.01.2007 год.
3. Копие от жалбата и искане за предоставяне на становище от страна на медията е изпратено до НТВ на 14.02.2007 год.
4. С писмо Вх.N 4/ 23.02.2007 НТВ застъпва становището, че не е допуснато нарушение на принципите, заложени в Етичния кодекс, но въпреки това изразява готовност за провеждане на процедура по медиация.
5. Комисията чрез изпълнителния директор на Фондация „Национален съвет за журналистическа етика” е запознала г-н Гарелов със становището на Нова телевизия и изразената готовност за провеждане на процедура по доброволно уреждане на спора. Такава не е проведена поради отказ от страна на жалбоподателя.


ЖАЛБА

В жалбата си г-н Гарелов твърди, че са нарушени следните текстове от Етичния кодекс на българските медии:
2.7.1Ще се придържаме към добър тон и благоприличие в нашите публикации;
4.1Ние вярваме, че взаимоотношенията между медиите, както и между медийните професионалисти, работещи в тях, трябва да се характеризират с взаимно уважение и честна конкуренция, с цел запазване на авторитета на професията.


СТАНОВИЩА НА СТРАНИТЕ

В писмо 4/ 23.02.2007 Нова телевизия твърди, че жалбата на г-н Гарелов е неоснователна, а Комисията следва да разгледа „кумулацията на две основни обстоятелства: 1) жанра на предаването и 2) публичността на личността на г-н Иван Гарелов.” В становището на НТВ се казва следното: „Предаването „Господари на ефира” е хумористично-критично предаване, сатира… Идеята на предаването е както да забавлява зрителите си, така и да направи критически анализ на предаванията и програмите, които се излъчват в българския телевизионен ефир. Една от основните рубрики в предаването е връчването на „Златен скункс”, който се връчва на публични личности. Формата и жанра на предаването допуска шарж на публични личности, ирония критичност, дори провокативност…” … „От друга страна г-н Иван Гарелов е публична личност”. … „Европейското законодателство, така и българското … дават възможност на радиотелевизионните оператори да засягат т.нар. „лична сфера” на публичните личности, и да ги поставят много повече в обективите на камерите…”
Относно твърдяното нарушение на чл.4.1. от Етичния кодекс на българските медии, Нова телевизия „не счита, че е нарушила този текст от кодекса, тъй като по никакъв начин не е нарушила или уронила професионалния журналистически авторитет на г-н Иван Гарелов.

Становище на жалбоподателя – виж по-горе - ЖАЛБА

РЕШЕНИЕ

След като се запозна с писмените становища на страните, изгледа предаването „Господари на ефира”, излъчено на 08.01.2007 год. и изслуша страните, Комисията по етика в електронните медии реши:

Намира, че е налице нарушение на Етичния кодекс на българските медии и по-конкретно на чл. 4, т.1

МОТИВИ

Етичната комисия приема аргумента, изложен в писмения отговор на Нова телевизия, че публичните личности са длъжни в по-голяма степен „да приемат критика и сатира” от страна на медиите, които ги поставят по-често в обективите си , или засягат личната им сфера и да бъдат „по-толерантни към различните изяви на тяхното отразяване в това число и в хумористична и критична форма.”
основание за връчване на „скункс”..
връзка с гореизложеното Комисията за етика в електронните медии препоръчва на ръководството на Нова телевизия, както и на екипа на предаването, да изясни на зрителите критериите за връчване на „Златен скункс”.
В случая с г-н Гарелов неясният критерии натрапва чувството, че с присъждането наизвестният журналист е публично унижен, но истинската причина се скрива от медията.

и Комисията за етика в електронните медии решението, заедно с мотивите към него следва да се изпрати на заинтересованите страни.

печата и Комисията по етика в електронните медии настоящото решение не подлежи на обжалване.

Председател:Нина Венова


Изпълнителен директор
на фондацията: Доротея Гаргова

обратно нагоре