Нов български университет

ДЕПАРТАМЕНТ „ПРАВО”

МЕДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ 


  право и етика



<<Върнете се назад

Р Е Ш Е Н И Е № 8 София, 28.03.2007 г. по жалбата на „Софийска вода” АД срещу „ТВ 7” ЕАД

Р Е Ш Е Н И Е № 8

София, 28.03.2007 г.

по жалбата на
„Софийска вода” АД срещу „ТВ 7” ЕАД

Комисията по етика в електронните медии на свое заседание на 28.03.2007 г. в състав:
Нина Венова
Ася Кавръкова
-Лили Маринкова
-Васил Самарски
-Иво Инджев
-Емилия Иванова
-Иво Драганов
-Пролет Велкова
-Кирил Вълчев
-Светла Петрова

и докладчикВасил Самарски,

изслуша доклада на Васил Самарски по Жалба вх. № 6/26.02.2007 г. и констатира следното:


ПРОЦЕДУРА
1.Жалбата на „Софийска вода” АД, със седалище и адрес на управление: град София, ж. к. „Младост” № 4, ул. „Бизнеспарк” № 1, сграда № 2 „А”, регистрирано по Ф. Д 16172/1999 г. на Софийски градски съд, представлявано от Грегъри Ендемано – прокурист, подадена на 26.02.2007 г. е допустима по смисъла на Правилника за дейността на Комисията за етика в печата и на Комисията за етика в електронните медии.

2.Жалбата, подадена от „Софийска вода” АД, е изпратена до членовете на Комисията по етика в електронните медии от изпълнителния директор на фондация „Национален съвет по журналистическа етика” в съответствие с чл. 12 от Правилника за дейността на Комисията за етика в печата и на Комисията за етика в електронните медии. Жалбата е подадена срещу „ТВ 7” ЕАД, срещу репортаж за неуредици във водоснабдяването в София, излъчен на 11.02.2007 г. от 19.30 ч., с автор Катрин Бимбашиева.

3.Копие от жалбата и искане за предоставяне на становище от страна на медията са изпратени до „ТВ 7” ЕАД на 05.03.2007 г.

4.С Писмо вх. № 8/16.03.2007 г., „ТВ СЕДЕМ” ЕАД, регистрация по ф. д № 10880/2005 г. на СГС, със седалище и адрес на управление – град София, район „Лозенец”, бул. „Джеймс Баучер” № 100, представлявано от Диляна Николова Грозданова, застъпва становището, че излъченият материал не нарушава принципите, заложени в Етичния кодекс на българските медии и намира за ненужно провеждането на процедура по медиация по чл. 11, ал. 1 от Правилника за дейността на Комисията за етика в печата и на Комисията за етика в електронните медии.


ЖАЛБА

В жалбата си до Комисията за етика в електронните медии г-н Грегъри Ендемано – прокурист на „Софийска вода” АД твърди, че излъчения репортаж по „ТВ 7” на 11.02.2007 г. на Катрин Бимбашиева е грубо нарушение на принципите, заложени в Етичния кодекс на българските медии, като той е „Инспириран от частен клиентски случай – нарушено водоснабдяване, от който медията прави генерални изводи, без да излъчи предоставената й позиция на „Софийска вода” АД”.
Твърди така също, че на 09.02.2007 г. служител на дружеството, инж. Лазар Ранджев, на длъжност мениджър „Експлоатация и поддръжка на водопроводната мрежа”, е дал подробно интервю на Катрин Бимбашиева във връзка със спорния материал.
Жалбоподателят посочва, че при излъчването на репортажа не е включена и „дума” от взетото интервю и счита, че излъченият материал е тенденциозно подбран, с цел да бъде уронен престижа на дружеството и неговите акционери, като по този начин „българските граждани и в частност софиянци, са лишени от правото да бъдат безпристрастно и коректно информирани за водоснабдяването си”.
Счита така също, че чрез излъчения репортаж, чрез мнението на Димитър Динев е „поднесена на обществеността подвеждаща информация без да се даде възможност на „Софийска вода” АД за право на отговор и настоява Комисията за етика в електронните медии да наложи на „ТВ 7” „Съответната санкция за излъчения в разрез с журналистическата етика спорен материал”.

СТАНОВИЩА НА СТРАНИТЕ

Диляна Грозданова – представител на „ТВ 7” ЕАД, с писмо от 16.03.2007 г. поддържа становището, че излъчения по „ТВ 7” на 11.02.2007 г. в 19.30 ч. репортаж с автор Катрин Бимбашиева, „… не нарушава Етичния кодекс на българските медии” и твърди, че „излъченото не само не нарушава Кодекса, но е и доказателство за реалното приложение на тези принципи”, като цитира основните принципи на българската журналистика, заложени в Етичния кодекс, а именно „свобода на изразяване”, „възможност за гражданите да играят активна роля в условията на гражданска демокрация”, „право на медиите да работят без всякаква цензура”.
В своето становище „ТВ 7” е категорична, че „материалът представя мнението на граждани по отношение работата на „Софийска вода” АД” и, че „подборът на мнения, кадри и коментарии, е именно израз на творческото виждане на журналиста”. Позовава се на чл. 18 от ЗРТ, че жалбоподателят е можел да упражни своето право на отговор, в седемдневен срок от излъчване на предаването, но „жалбоподателят по своя воля не е упражнил това свое право”. Декларира също „в случай, че жалбоподателят все още желае да упражни правото си на отговор”, готовността на телевизията да осигури включването му „в някое от следващите издания на предаването”. Категорично се твърди, че излъченият материал не е в разрез с журналистическата етика и „ТВ 7” счита искането на жалбоподателя за налагане на санкция като неоснователно и отказва процедура по медиация по чл. 11, ал. 1 от Правилника за дейността на Комисията за етика в печата и на Комисията за етика в електронните медии.
Становище на жалбоподателя – виж по-горе ЖАЛБА

На проведеното на 28.03.2007 г. заседание на Комисията за етика в електронните медии бяха изслушани заинтересованите страни и им бяха зададени въпроси.
От страна на жалбоподателя присъстваха Мария Дойчинова – директор „Комуникации” на „Софийска вода” АД и Зорница Генова – началник „Правен отдел” на „Софийска вода” АД, които потвърдиха искането в жалбата, категорично отказаха да се възползват от правото на отговор, предложено в становището на „ТВ 7” и отговориха на зададените от членовете на Комисията въпроси, като на 04.04.2007 г. изпратиха по електронна поща до Комисията за етика в електронните медии „Справка за броя на отстранените аварии по ул. „Шести септември” за последните три месеца”, от която става ясно, че през месеците януари, февруари и март 2007 г. е имало по една авария. Въпросната улица е обект на спорния репортаж.
От страна на „ТВ 7” присъства авторката на репортажа, Катрин Бимбашиева, която заяви, че счита, че не е нарушен Етичният кодекс на българските медии, че репортажът е направен в резултат на множество жалби от граждани и фирми, живеещи и работещи в централната част на София, че наистина е взела интервю от инж. Лазар Ранджев от „Софийска вода” АД, но не го е включила в репортажа си. От отговорите на въпросите, отправени към г-жа Бимбашиева, стана ясно, че тя не знае цената на водата в София, не знае кога се очаква увеличение на цената, не е запозната с концесионния договор на „Софийска вода” АД и поетите в него ангажименти за инвестиции.


РЕШЕНИЕ

След като се запозна с жалбата на „Софийска вода” АД, със становището на „ТВ 7” ЕАД, с пълния текст на репортажа за „Неуредици във водоснабдяването в София”, след като изгледа репортажа, излъчен от „ТВ 7” на 11.02.2007 г. от 19.30 ч., след като изслуша страните Комисията по етика в електронните медии:

РЕШИ:
Намира жалбата на „Софийска вода” АД ЗА ОСНОВАТЕЛНА и намира, че е налице НАРУШЕНИЕ на Етичния кодекс на българските медии и по-конкретно на чл. 1, т. 1.1.1. и т. 1.1.6.
Комисията по етика в електронните медии препоръчва на „ТВ СЕДЕМ” ЕАД, чрез своята медия „ТВ 7”, да поднесе извинение по подходящ начин на „Софийска вода” АД в същото предаване, за това, че не са излъчили точна и проверена информация, и че не са включили в репортажа позицията на „Софийска вода” АД.
Срок за изпълнение на препоръката – предвид периодичността на предаването четиринадесет дни от получаване на решението.


МОТИВИ

Комисия за етика в електронните медии счита, че разглеждания репортаж нарушава чл. 1.1.1 от Етичния кодекс на българските медии - Ще предоставяме на обществото точна и проверена информация и няма преднамерено да скриваме или изопачаваме факти и член 1.1.6 - При отразяване на спорове ще се стремим да дадем възможност на засегнатите страни да изразят своята позиция, поради:
-едностранчивост в представянето на проблема;
От излъчения репортаж зрителят вижда и чува позицията само на живеещите в нецитирания в репортажа район на София; позицията на Димитър Динев – председател на АППИ, като не става ясно каква точно институция представлява той и не става ясно какви са ангажиментите на „Софийска вода” АД по концесионния договор. Позицията на „Софийска вода” АД зрителят не чува и не вижда
-неточност в представената фактология, която води до погрешни внушения;
Зрителят чува в репортажа, че цената на водата в София е „два лева на кубик” и, че „тези дни ще му вдигнат пак цената на водата”. Чува също, че „тази авария е по няколко пъти на ден. Поне два-три пъти седмично”.
От проведения разговор със страните на 28.03.2007 г. се изясни, че цената на водата в София е 0.85 лв. на куб./м, че е започната процедура за повишаване цената на водата, но не е ясно кога тя ще бъде приключена
-професионална неподготвеност на водещия журналист.

От проведения разговор с авторката на репортажа – Катрин Бимбашиева стана ясно, че журналистката не е запозната с ангажиментите на „Софийска вода” АД по концесионния договор и че интервюто с представителя на „Софийска вода” АД не е включено в репортажа по нейна субективна преценка.

Тъй като проблемите с водоснабдяването и водопроводната мрежа на столицата, както и необходимите инвестиции за нейното разширяване и поддръжка, а така също и цената на водата са въпроси от значим обществен интерес, по които гражданите имат право да бъдат информирани точно и проверено, Комисията за етика в електронните медии препоръчва на медията по-сериозна редакторска работа при разработването на теми от обществен интерес, за да не се подронва доверието на аудиторията в медията и в журналистическата гилдия изобщо.


Съгласно чл. 18, ал. 4 от Правилника за дейността на Комисията за етика в печата и на Комисията за етика в електронните медии решението, заедно с мотивите към него да се изпратят на заинтересованите страни за сведение и изпълнение.

Настоящото решение не подлежи на обжалване.


ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИНА ВЕНОВА


ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР
НА ФОНДАЦИЯТА:ДОРОТЕЯ ГАРГОВА

обратно нагоре