Нов български университет

ДЕПАРТАМЕНТ „ПРАВО”

МЕДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ 


  право и етика



<<Върнете се назад

Р Е Ш Е Н И Е № 25 С О Ф И Я, 30.11.2012 по жалбата на г-жа Силва Зурлева от името на „Нова броудкастинг груп” АД срещу в. „Шоу”

Р Е Ш Е Н И Е

№25

С О Ф И Я, 30.11.2012

по жалбата на г-жа Силва Зурлева от името на „Нова броудкастинг груп” АД срещу в. „Шоу”

Комисията за етика в печата на 30.11.2012 г.

Алексей Лазаров

Весела Вацева

Генка Маркова

Георги Ганев

Радомир Чолаков

Петя Миронова

Теодора Пеева

Разгледа жалбата от името на компанията-собственик на „Нова телевизия” срещу публикацията на в. „Шоу” от 26 октомври 2012 г. под заглавие „Гала се самоуби”. Жалбата е допустима съгласно правилника за дейността на Комисията за етика в печатните медии. Гала е водеща на предавания в „Нова телевизия”.

Според подателя на жалбата са нарушени изискванията на чл. 1 от Етичния кодекс на българските медии „Предоставяне на достоверна информация на обществото”, т. 2.3.3. „Няма да засилваме мъката на хората, попаднали в беда и пострадали от престъпление, и ще съобщаваме такава информация със съчувствие и сдържаност”, както и т. 4.1. „Ние вярваме, че взаимоотношенията между медиите, както и между медийните професионалисти, работещи в тях, трябва да се характеризират с взаимно уважение и честна конкуренция, с цел запазване авторитета на професията”. От „Нова броудкастинг груп” настояват комисията да препоръча на в. „Шоу” да се извини на компанията и на Гала.

КОМИСИЯТА ПРИЕМА, ЧЕ ТВЪРДЕНИЯТА ЗА НАРУШЕНИЕ НА ПОСОЧЕНИТЕ В ЖАЛБАТА ТЕКСТОВЕ от чл. 1 и т. 4.1. от ЕТИЧНИЯ КОДЕКС СА ОСНОВАТЕЛНИ

Макар че вероятно заглавието е метафорично, то въвежда в заблуждение читателите и разпространява невярна информация. Безспорно е също, че подобни публикации нямат нищо общо с взаимното уважение между медиите и журналистите и рушат авторитета на професията.

Комисията не приема, че в случая е нужно позоваване на т.2.3.3.

КОМИСИЯТА ЗА ЕТИКА В ПЕЧАТА РЕШИ:

Налице е нарушение на Етичния кодекс на българските медии.

Тъй като в. „Шоу” не е подписал Етичния кодекс на българските медии, комисията не може да му наложи някое от наказанията, предвидени в Правилника за работа. Комисията обаче използва случая да препоръча на медиите да се въздържат от сензационни заглавия, които не отговарят на съдържанието на текстовете и чиято единствена цел е да провокират интереса на читателите.

обратно нагоре