Нови майнър програми – втора специалност – Безопасност на храните
ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА MINOR-ПРОГРАМА-ВТОРА СПЕЦИАЛНОСТ
1) Име на програмата: “Безопасност на храните“
2) Кратко представяне на minor-програмата-втора специалност:
Програмата може да се записва от студенти трета година на обучение в бакалавърска програма на НБУ. Тя предоставя допълнителни компетенции на студентите в областта на качеството и безопасността на храните.
Програмата обхваща четири семестъра и е структурирана по следния начин (всеки студент покрива 9 кредита аудиторни курсове и 21 кредита извънаудиторни курсове). Програмата има практическа насоченост. Аудиторните курсове представляват основни курсове за състава на храните, последствия от нездравословното хранене, биологично-активни вещества в храните, токсични вещества в суровините за храни, добавки в храните, микробиология на храните, биохрани, законодателство за качество и безопасност на храни и контрол на храните. В извънаудиторните занятия се провеждат практически занимания към основните лекционни курсове. В тях студените се запознават с най-новите съвременни методи за анализ състава на храните.
Извънаудиторните занятия се обобщават в отделен практически курс, означен като проект, който е с приложен характер. При разработването на проектите се прилагат теоретичните знания, придобити по време на изучаването на аудиторните курсове и практическите занятия към извънаудиторните курсове. Проектите са: "Роля на храните при възникване на метаболитните заболявания“, „Приложение на инструменталните аналитични методи при анализа на храни от растителен и животински произход“, „Определяне на биологично-активни вещества в различни видове храни от растителен и животински произход“ и Проект „Контрол на храни в предприятие от месопреработвателната индустрия”.
Студентите, завършили програмата, придобиват втора специалност лаборант по „Анализ на храни“, която се отразява в дипломата за придобита бакалавърска степен от основната програма.
3) Специалност и професионално направление на minor-програмата-втора специалност:
Специалност: ‚Безопасност на храни“
Квалификация: Биолог
Професионално направление: 4.3 Биологически науки
4) Международна мобилност на minor-програмата-втора специалност:
Програмата осигурява възможност за международна студентска мобилност с Националния център по Приложни науки - Тулуза, Франция и Националния център по Биоресурси – Лисабон, Португалия.
5) Компетенции на завършилите на minor-програмата-втора специалност
Студените завършили тази втора специалност са изучават химичния състав на храните и биохимичните процеси, на които те се подлагат в човешкия организъм. Те ще бъдат запознати и с последствията от нездравословното хранене. По време на обучението студентите слушат курсове по както по токсични вещества в храните, така и за добавки в храните и инструменталните аналитични методи за техния анализ – спектроскоскопски, хроматографски и биохимични методи. През последния семестър студентите се запознават с действащото в България законодателство за храни, както и с държавния контрол на храните и административните структури, които упражняват тази дейност – Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).
Завършилите студенти ще имат знания относно състава на отделните групи храни и методите за техния количествен и качествен анализ. Те ще владеят основните нормативни актове и алгоритмите за контрол на храните на отделните етапи на тяхното производство и съхранение.
Студентите ще могат да упражняват контролни действия, отнасящи се до храните.
6) Дипломиране
Завършването на обучението в minor-програма-втора специалност става с успешна защита на четирите дванадесеткредитни проекта, след покриване на изисквания брой кредити на програмата.
7) Професия и възможни заемани длъжности:
Завършилите minor-програма-втора специалност „Безопасност на храни“ могат да работят като специалисти в държавни и частни структури, които се занимават с търговия на храни и добавки в храните. Те могат да осъществяват специфични анализи на отделните компоненти на храните в различни лаборатории и в структурите на Държавната агенция по храни.
8) Департамент, който предлага програмата:
Медикобиологични науки
9) Прием
Студентите могат да записват minor-програма-втора специалност във втора част на основната бакалавърска програма (от V до VIII семестър ). Ако студентите имат успех не по-нисък от мн. добър 4.50 от първите две години (с изключение на ООК за умения), могат да запишат безплатно minor-програма-втора специалност.
10) Програмна схема
Minor-програмата-втора специалност носи 120 кредита – по 30 кредита на семестър.
Семестриалната учебна заетост включва: 9 кредита от аудиторни курсове; 21 кредита от извънаудиторни учебни форми – 9 кредита от самостоятелна работа, практика или семинар и 12 кредита от проект, завършващи с финално оценяване. (Курсовете се избират в зависимост от техните компетенции от курсовете на бакалавърска програма. Изключение прави дванадесеткредитният проект. Той е специфичен за minor-програмата, завършва с писмен текст или творба и представя придобитите компетенции през семестъра).
11) Програма
Трета година
Пети семестър
Аудиторни лекционни курсове
CELB 215 Химичен състав и биологична стойност на храните
доц. д-р инж. Данчо Даналев, доц. д-р Стефан Манев
30 ч, 3 кр.
CELB 216 Последствия от нездравословното хранене
проф. д-р Михаил Боянов, гл.ас. д-р Маргарита Станкова, гл.ас. д-р Мария Николова
30 ч., 3 кр.
CELB 217 Биотехнологии на храни
проф. Жан Мари Франсоа (Университет на Тулуза), гл. ас. д-р Полина Михова
30 ч., 3кр.
Извънаудиторни учебни форми (кредитни)
CELB 218 Практика „Анализ на белтъци в храните“
доц. д-р Галина Сачанска
30 ч., 3кр.
CELB 219 Практика „Анализ на въглехидрати в храните“
доц. д-р Галина Сачанска
30 ч, 3 кр.
CELB 220 Практика „Анализ на липиди в храните“
доц. д-р Галина Сачанска
30 ч, 3 кр.
CELB 221 Проект "Роля на храните при възникване на метаболитните заболявания»
гл. ас д-р Маргарита Станкова
120 ч, 12 кр.
Шести семестър
Аудиторни лекционни курсове
CELB 222 Токсични вещества в суровините за храни
Доц. д-р Галина Сачанска + още 1 преподавател (уточнява се)
30 ч, 3 кр.
CELB 223 Инструментални аналитични методи за анализ на токсични вещества в храните
доц. д-р инж. Данчо Даналев
30 ч, 3 кр.
CELB 224 Добавки в храните
проф. Фани Рибарова, доц. д-р инж. Данчо Даналев
30 ч, 3 кр.
Извънаудиторни учебни форми (кредитни)
CELB 225 Практика „ Високоефективна течна хроматография”
гл. ас. д-р Полина Михова
30 ч, 3 кр.
CELB 226 Практика „Мас-спектрометрия “
доц. д-р Галина Сачанска
30 ч, 3 кр.
CELB 227 Практика „Атомно-абсорбционна спектроскопия“
гл. ас. д-р Илия Пенджуров
30 ч, 3 кр.
CELB 228 Проект „Приложение на инструменталните аналитични методи при анализа на храни от растителен и животински произход“
доц. д-р Галина Сачанска
120 ч., 12 кр.
Четвърта година
Седми семестър
Аудиторни лекционни курсове
CELB 229 Микробиология на храните
доц. д-р Галина Сачанска
30 ч, 3 кр.
CELB 230 Биологично-активни вещества в храните
доц. д-р инж. Данчо Даналев, проф. д-р Фани Рибарова
30 ч, 3 кр.
CELB 231 Законодателство за качество и безопасност на храните
доц. д-р Николай Ризов, Ивелин Буров, Изпълнителен директор на Българския институт по стандартизация
30 ч, 3 кр.
Извънаудиторни учебни форми (кредитни)
CELB 232 Практика „Микробно съдържание на храни“
доц. д-р Галина Сачанска
30 ч. 3 кр.
CELB 233 Практика „Анализ на аминокиселини в храни“
доц. д-р Галина Сачанска
60 ч., 6 кр.
CELB 234 Практика „Определяне на витамини в храни“
доц. д-р Галина Сачанска
CELB 235 Проект „Определяне на биологично-активни вещества в различни видове храни”
гл. ас. д-р Полина Михова
120 ч, 12 кр.
Осми семестър
Аудиторни лекционни курсове
CELB 236 Контрол на храните
д-р Тенчо Тенев, Зам. – изп. директор на Българска Агенция по безопасност на храните
30 ч, 3 кр.
CELB 237 Етикетиране на храните
доц. д-р Николай Ризов
30 ч., 3 кр.
CELB 238 Състав и анализ на хигиенните средства с практика
доц. д-р Стефан Манев
30 ч., 3 кр.
Извънаудиторни учебни форми (кредитни)
CELB 239 Практика „Анализ на остатъчни лекарства в храните“
гл. ас. д-р Полина Михова
30 ч, 3 кр.
CELB 240 Практика “Посещение на Агенцията по храни“
гл. ас. д-р Илия Пенджуров
30 ч, 3 кр.
CELB 241 Семинар „Съдебни дела за храни“
гл. ас. д-р Илия Пенджуров
30 ч, 3 кр.
CELB 242 Проект „Контрол на храни в предприятие от месопреработвателната индустрия”
гл. ас. д-р Илия Пенджуров, гл. ас. д-р Полина Михова