'; for ($i=1;$i<=count($x);$i++) $content.=' '.$i.'  '; $content.='
'; ?> Лица от карнавала (Ксанти, Гърция, февруари 2010 г.)
СЪДЪРЖАНИЕ >
АВТОРИ >


Съставител и редактор
доц. д-р Ирена Бокова
ISBN 978-619-233-130-6
Годишник на департамент "Антропология", том 4, 2010

Лица от карнавала (Ксанти, Гърция, февруари 2010 г.)
Людмил Христов (НБУ)

 
Лица от карнавала, лица на карнавала
Ксанти (Гърция), 14 февруари 2010 г.

На 14 февруари 2010 г. в България отбелязахме Сирни Заговезни (началото на Великите пости), св. Трифон Зарезан, покровител на лозята, и възприетия от няколко десетилетия св. Валентин, известен като празник на влюбените.

Сирни Заговезни е време за карнавал, време за игри с маски - традиция, която съществува на Балканите. Ксанти, в подножието на Родопите, привлича с карнавал по Сирница. От няколко години туристически агенции в България предлагат туристически пакет с посещение на карнавала.

Екипът ни Т. Марева, РИМ гр. Смолян, Ангел Янков, РЕМ гр. Пловдив, Людмил Христов, НБУ, и Ирена Бокова, НБУ, успяхме да се включим в празника. Защото карнавалът е празник за града и за всички, които го посещават. Далеч преди отбивката за Ксанти от магистралата виждаме коли, "окичени" за карнавала, виждахме пътници със знаци на карнавалното - ярки перуки, гримирани лица, свирки и панделки и най-вече усмивки, широки и весели усмивки…

Градът в стария си център се е превърнал в място за забава, за веселие - пъстроцветен, ярък, шумен, изпълнен с аромати на сладкиши и мирис на скара…Множеството изпълва пространството по протежение на търговската улица, увлича те в движение, обгражда те с усмивки, с настроение.

Споделяме настроения от карнавала в Ксанти благодарение на обектива на проф. Людмил Христов, НБУ.


2010 y Нов български университет. Информацията е защитена от Закона за авторското право и сродните му права. Разпространяването й под каквато и да е форма, с каквато и да е цел и в каквато и да е медия, носител или компютърна среда може да стане само със съгласието на Нов български университет.