Nevereno vliz

";} ?>
Стойко Петков, „Творческият триъгълник (продуцент, сценарист, режисьор)”

 

Издателство “Нов български университет”

 

Книгата представлява изследване на творческите взаимоотношения между основните участници при създаването на аудиовизуални произведения - продуцент, сценарист и режисьор. Учебното помагало се състои от 144 страници, предговор, три части и заключение, в които е направен анализ на основните принципи и практики на съвместна работа в аудиовизуалното творчество. Теоретично е обоснована ефективността при работата в екип, а практически са разгледани формите и конкретните примери за тази ефективност.

Творческите взаимоотношения между продуцент, режисьор и сценарист при създаването на аудиовизуални произведения са колкото производствен, толкова и художествен проблем, както и предизвикателство пред подготовката на кадри за тези три специалности. А когато това се съотнесе към университетското им обучение, по-голяма важност придобива възпитаването на младите продуценти, сценаристи и режисьори още от студентските аудитории на съвместен труд, на разбирането на творческия процес като нещо цяло, единно, което само по този начин може да постигне журналистически или художествен успех.

 „…Филмопроизводството е процес, който протича в специфична среда. Творческите, техническите и финансовите изисквания са високи, сложни и взаимосвързани. Освен това аудиовизуалното произведение трябва да се създаде за определено време, съчетавайки таланта и труда на много участници и специалисти от различни сфери. В контекста на глобализацията и цифровизацията на технологиите за производство и разпространение на филмовите творби индустрията за забавление започна активно да прилага проекта като една от многото форми за организация на човешката дейност. Именно структурата на гъвкав екип от продуцент, сценарист и режисьор, създаден за реализацията на конкретен проект и коректните взаимоотношения на творците в него са предпоставка за успешен аудиовизуален продукт...“

Книгата “Творческият триъгълник (продуцент, сценарист, режисьор)” на автора д-р Стойко Петковможе да бъде полезна не само за студентите в НБУ, а и за по-широк кръг читатели – медийни експерти, преподаватели, студенти от различни програми и образователни степени в много български висши училища.

 

 

 

 

 

 

 

 

обратно нагоре