Милчо Левиев, Големият изпълнител и композитор на джаз и класическа музикаДобре дошли в сайта на големия наш изпълнител , композитор на джаз и класическа музика Милчо Левиев. Милчо Левиев е носител на множество награди композитор, аранжор, изпълнител (пианист, кийбордист и диригент) и преподавател по класическа и джаз музика. “Доктор Хонорис Кауза”, Нов български унивеситет, 1998. Носител на орден “Стара планина” (1997), най-високото държавно отличие; връчва се от Президента на Република България. Носител на La Medaile d’ l’Academie Internationale des Arts, Париж, Франция, и “Доктор Хонорис Кауза” на Академия за музикално и танцово изкуство, Пловдив, България, 1995. В сайта ще може да намерите подробна биография на Милчо Левиев. Ще се запознаете с пълната дискография на професор Левиев, обложки на албуми, снимков материал и пр. и пр.

Милчо Левиев е носител на орден “Стара планина” (1997), най-високото държавно отличие; връчва се от Президента на Република България.

Носител на награда „Кирили Методий“ – I степен (2008)

Големият джаз  изпълнител и композитор е носител на La Medaile d’ l’Academie Internationale des Arts, Париж, Франция, и “Доктор Хонорис Кауза” на Академия за музикално и танцово изкуство, Пловдив, България, 1995.

Маестро Милчо Левиев – Преподавателска дейност

Преподавател във факултета по джаз музика в University of Southern California, Лос Анджелис от 1988 –  1998.

Преподавател в музикално училище GROVE, Los Angeles, от 1974 до 1992.

Музикален директор на джаз клуб “Come back Inn” във Венис, Калифорния от 1981 до 1990.

Професор Милчо Левиев – Награди

Носител на награда “Dramalogue” USA през 1987 за най-добър музикален директор.

Автор на аранжимента на “Blue Rondo a la Turk” (композиция на Дейв Брубек), присъстващ в отличения с награда “Грамми” през 1982 албум на Ал Джароу “Breakin’ Away”.

Номинация за награда “Грамми” за най-добър вокален аранжимент на композицията на Чарли Паркър, записана от Манхатън Трансфър за албума “Mecca For Moderns” от 1981.

Един от лидерите на джаз/класическия квартет Фрий Флайт, носител на наградата на Los Angeles Times за най-добро комбо на 1982.

Автор на композиции и аранжименти, и участвал като изпълнител в Американската джаз филхармония (American Jazz Philharmony), Симфоничния оркестър на Беверли Хилс (Beverly Hills Symphony), Софийската филхармонияСимфочничния оркестър на българското радио и други. Аранжор в Hessicher Rundfunk в периода от 1970 до 1971.

Музикален ръководител на Биг бенда на Българското национално радио и телевизия между 1962 и 1966.

Композирал музика за множество български игрални, анимационни и документални филми от 1963 до 1968.

Четете още:

Биография

www.sma.nbu.bg/bg/milcho-leviev