ISBN 978-954-535-626-1


IV. ОСНОВНИ ИЗВОДИ - лекция 14

                    Някои от значенията за нецвят на цветовете са универсални.

                    Познанието за този тип значения е скрито в подсъзнанието, но това не означава, че те не са знание на човешкитe индивиди от различни етноси, имаща различна религия и различна степен на развитие на обществото и техниката. Универсалните значения на цветовете се различават ясно в нормата за словесни асоциации у българи, в балканския фолклорен цветови език и в значенията, наблюдавани в рекламите.

                    Бяха разкрити и универсалии от граматиката и структурата на езика на цветовете: контекстно/ситуационно зависимата синтактична цялост ‘бял-червен’, в която всеки цвят означава противоположни същини и качествата им; цветови изречения и текст - четирицветието на традиционното сватбено съобщение: четирицветия, трицветия и двуцветия в художествената литература; особеният статус на категорията ‘време’ във фолклорния език на цветовете; вътрецветова антонимия; междуцветова антонимия, наблюдавана не само между черен и бял цвят, а и между хроматични цветове; междуцветова синонимия.

                   Разкриването на нормативните и универсалните значения на цветовете и на термините за цвят позволява да говорим за ред положения, изпълняващи изискванията на прагматиката за наличие на език: общ код, намиращ се основно в подсъзнанието на индивидите; възможност за комуникация на този общ код.

                   Днес в рекламите се реализира не само общият цветови код, но се правят опити за отправяне на едни и същи съобщения в различни региони на света, т.е. налице са ясно различими елементи на глобален език - едни и същи реклами в Япония, Израел, България, Европейския съюз, САЩ и пр. Базата на този глобален език са универсалните значения на цветовете, както и закони на пазарната икономика.

                 Обяснението на универсалиите във вербализирания и невербализирания език на цветовете се крие в прототипите за цвят по Е. Рош.

                  Съхраняването на някои значения от невербализирания във вербализирания език на цветовете сочи особено голяма устойчивост на този език във всичките му знакови, комуникативни и психологически аспекти.