ISBN 978-954-535-626-1


Значения на златото - лекция 16

 

 

I.4. Значения на златото. Значенията на златото са добре известни и те са универсални за монотеистичните и политеистичните общества и традиции. Златото е символ на чистота, неизцапаност, морална и физическа чистота, обединени със спасение, слава и вечност, вж.  [Aверинцев, 1974, с. 51]. Иван Маразов, анализирайки Тракийските „златни хора”, формулира значението на златото точно:

„Всичко показва, че преди да намери място в царската идеология, този метал имал чисто митологичен смисъл – той е бил знак, с който се отбелязвало отвъдното. За архаичния човек „другият свят” има по-голяма ценност, отколкото неговият актуален свят, затова е склонен да позлатява всяко нещо, което се намира зад границата на „тук и сега”.” [Маразов, 1994, 8-9] „Архаичното съзнание е ориентирано към ценностна система, установена от митичните герои в предвремието, т.е. в онази сакрална пространствено-времева точка, когато се е формирал космосът. Затова носителят на това съзнание винаги се старае да преживее отново този суперблагоприятен момент и си осигурява тази възможност чрез актуализирането й в обреда.” [Маразов, 1994, 9-10] „Чудно ли е тогава, че винаги е било за предпочитане атрибутите на обреда да бъдат изработени от скъпоценен материал? По този начин се повишавал значително техният семиотичен статус. Те се превръщали в онези златни "пропуски" към отвъдното [...]” [Маразов, 1994, с. 12]

Ако цветът има тези значения, а от формата идват ’спасение’ и ’донасяне на божествен живот’, вж. [Гуденъф, 1964, 79-83], то излиза, че фолклорният символ на златната ябълка е комплексен символ, а ябълката и златото дублират едни и същи значения. Така този символ притежава животодаряващите значения, типични за фолклора. Друго типично е, че цветът и самият предмет са синоними по своите животодаряващи значения.