Нов български университет

Югоизточноевропейски център за семиотични изследвания

ПУШЕНЕТО – МОДА, НАВИК, ПРИСТРАСТЯВАНЕ ИЛИ ЗАГУБА НА ВРЕМЕ?


Людмил Георгиев

Когато извинението дойде – щастието настъпва …“ Английска поговорка

Пушенето не е от вчера.

Тази статия не се занимава с историята му, а се опитва да подтикне към разсъждението дали решението да се пуши е резултат от свободната воля на индивида, следващ определена мода, или е резултат от пристрастяване, наложено от производители и търговци, закачени във веригата на един печеливш бизнес.

Повод ми дава първенството ни по тютюнопушене в страните членки на ЕС, което според Евростат за 2014 г. определя 34.8%от населението ни като пушещо, което прави един на всеки трима жители. След нас са страни като Гърция – с 32.6% и Турция – с 32.5%. Жените ни също оглавяват челните позиции – второ място с 26.8%, преди Гърция – с 26.4% и след Австрия – 27.2%.

Списъкът на 10-те страни с най-много пушачи, според класация на „Уолстрийт Джърнъл“ включва само държави с население над 5 милиона души и изглежда така:

10. Словакия.Тя е една от източноевропейските държави с много висок процент пушачи – 40,8% от мъжете в страната пушат. Процентът при жените е 23. Общо една трета от пълнолетните в Словакия са пушачи. Средно, една кутия цигари там струва 3,66 долара. Около 26 на сто от момчетата между 13 и 15 години пушат. Делът е малко по-малък сред момичетата на тази възраст – 23,4%. Междувременно едва 6% от смъртта сред жените към 2004 г. се е дължала на тютюнопушене.

9. Турция.47,9% от пълнолетните мъже в страната са пушачи. Сред жените, както може да се предположи, делът е в пъти по-малък – около 15%. Кутия цигари там струва средно 4,38 долара. Повече от 89% от децата в страната са изложени на вредите от тютюнопушенето на родителите си у дома. Турция е един от най-големите потребители на тютюн и един от най-големите му производители в света.

8. Румъния.40,3% от мъжете в Румъния са пушачи, както и 25,1% от жените. Над една трета от пълнолетните румънци пушат. Кутия цигари струва 3,79 долара. Страната води по отношение на вредите за тийнейджърите от пушенето у дома. 90,2% от румънските деца между 13 и 15 години са пасивни пушачи. Това е най-високото ниво в света.

7. Чехия.Тя е една от седемте нации в света, където хората консумират над 2000 цигари годишно (в тази статистика се включва и България.). 42% от мъжете в Чехия пушат. При жените този дял е 30%. 32,7% от младите чехкини между 13 и 15 години са пушачи. Кутия цигари там струва 4,33 долара. Общо, около 36 на сто от пълнолетното население пуши. Тютюневият гигант Phillip Morris International Inc. одобрява противоречиво изследване, което сочи, че Чехия печелила финансово от преждевременната смърт сред пушачите. По-късно компанията се извини.

6. Унгария.42% от унгарците и 31% от унгарките пушат. Общият дял на пушачите от населението е 36,5%. Цената на кутия цигари в страната е 3,56 долара. Унгарското правителство одобри закон, който установява монополни права на държавата върху производството на тютюн. Целта е да се ограничи броя на търговците на тютюневи изделия.

5. България. Класацията сочи, че 38,8% от пълнолетните българи пушат – 50,3% от мъжете и 28,2% от жените. Консумацията на цигари на глава от населението е средно 2822 изпушени цигари годишно, което е второто най-високо ниво в света. Средната цена за кутия е посочена като 3,29 долара. „31,6% от младите момичета между 13 и 15 години в България пушат, което е четвъртото най-високо равнище в света”, сочи „Уолстрийт Джърнъл”. „Българските граждани не само са сред най-вероятните пушачи, но и пушат най-много”, сочат авторите. И подчертават, че от 1 юни 2012 г. е влязла национална забрана за тютюнопушенето в закрити публични пространства като ресторанти и барове, въпреки че е срещнала голям протест сред ресторантьорския бизнес

4. Руската федерация.60,2% от мъжете в нея са пушачи. Делът сред жените е 21,7%. Цена за кутия цигари: 1,74 долара. През 2004 г. 28 на сто от смъртните случаи сред мъжете в Русия са били свързани с тютюнопушенето. Страната произвежда над 400 милиарда цигари годишно – повече от навсякъде по света, освен от Китай. В резултат, цената на цигарите към 2010 г. там е била петата най-ниска в света.

3. Чили. 4 от 10 чилийци пушат – 44% от мъжете и 37% от жените. Цената на кутия цигари в страната е 3,80 долара. Близо 40 на сто от момичетата между 13 и 15 са пушачи – най-високото ниво в света. Чилийският сенат се готви да приеме забрана за тютюнопушенето в закрити публични места.

2. Папуа Нова Гвинея. 44% от гвинейците пушат – 60 на сто от мъжете и 27% от жените. Кутията цигари там струва 4,86 долара. В края на 2011 г. правителството забранява пушенето на публични места и производството на кутии с по 5 цигари, с които производителите таргетират младежите, тийнейджърите и хората с ниски доходи.

1. Австрия.47 на сто от австрийците пушат – всеки почти петима от десетима мъже и 47% от жените. Цената за кутия е 6,20 долара. Тютюнопушенето сред жените е най-високо в света. Подобно на развитието у нас, през 2009 г. администрацията задължава заведенията с площ над 80 кв. м. да разделят пространството си на две – за пушачи и непушачи. Две години по-късно изцяло се забранява пушенето в баровете и ресторантите. Появява се силен протест. Някои клубове отказват да спазват правилото. Други се пререгистрират като търговци на цигари, само за да избегнат забраната.“ [интернет публикация: http://www.manager.bg/%D1%81%D0%B2%D1%8F%D1%82/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B2-%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%82%D0%BE%D0%BF-10-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D0%BF%D1%83%D1%88%D0%B0%D1%87%D0%B8, отворен на 08.05.2017 г. в 20:40 ч.]

 

Независимо, че класациите на Евростат и на Уострийт Джърнъл се разминават с малко, което се дължи на разликата от две години в изследването, заслужава си да се отбележат и фактите:

·    Най-голямата производителка на цигари – Турция, е след нас по консумирането на цигари на човек от населението, което се дължи на много по-ниския дял при жените (едва 15% срещу 26,8% у нас) и на високата цена на кутия цигари – 4,38$. Оказва се, че и религията, и ценовата политика са оказали силно влияние за намаляване на броя на пушещите;

·    Най-високият процент пушачи сред мъжете е отбелязан в Руската федерация – 60,2%, следвана от мъжкото население на Папуа Нова Гвинея – 60% и Турция – 47,9%. В същото време цените на една кутия цигари показват, че са фактор за увеличеното пушене, тъй като в Русия те са много по-ниски (1,74$в сравнение с тези в Океанската държава – 4,86$, и в Турция – 4,38$). Ниската цена на цигарите в Русия предполага и по-голям брой изпушени цигари на ден.

·    Изненадващо при жените, най-голям процент пушещи са в Австрия (47%), следвана от Чили (37%) и Унгария (31%).

Тъй като мненията „за“ и „против“ са почти изравнени, от особена важност е да се отговори на въпроса дали фирмите принуждават потребителите си да пушат, използвайки всички възможни рекламни и технологични похвати, или страстта към един от малкото назовани и повтарящи се и така масово следвани пороци е провокирана от суетата и от привлекателността на ритуала.

Всъщност първите тютюнджии едва ли са си давали сметка какво точно правят, но едно от предположенията е доста по-възможно. Това че първото дръпване, водещо до леко замайване, веднага е било обяснено с намесата на божествени сили. В повечето индиански легенди се говориза тютюна като за дар от боговете. В някои от тях (като например в легендите на индианците чероки) димът от тютюна можел дори да върне мъртвите към живот. Тогавашният човек (в широк диапазон от историческо време) е свързвал всяко излизане от естеството състояние на ловна концентрация с такава божествена намеса. Това е и причината именно в родината на тютюна – Централна и Южна Америка, да предизвикват изкуствено замайване, чрез различни техники на въртене и поклащане на главата и тялото, смятайки, че така навлизат в света на божественото.

През 1561 г. френскиятдипломат  Жан Нико (Jean Nicot) се завръща от мисия в Лисабон и популяризира тютюна в Париж. Това става причина родовото наименование на растението да се свърже с неговото име – Nicotiana.

Без да отричаме успоредността на различните причини за употребата на тютюна за пушене, задължително трябва да споменем и човешки задължителното правене на нещо докато се почива. Всъщност мнението за пушенето не би било пълно, ако се акцентира единствено върху вредата от него. Защитниците му твърдят, че цигарата им помага да се концентрират, да се отпуснат и да осъществят по-пълноценно креативно мислене.

Харвардските учени, в публикация направена през март 2007 г. в сп. Neurology, установяват, че с увеличаването на броя на изпушените цигари и на годините, прекарани с цигара в устата, опасността от болестта на Паркинсон намалява. Не е установено точно защо, но добавя още един аргумент към извинението...

Изследването, проведено в университета в Аделаида в Австралия, и публикувано в броя от месец юли в списание „Артрит и ревматизъм“ ни запознава с друга полза от пушенето – намаляването на опасността от затлъстяване.Пушачите средно тежат около 7 килограма по-малко от непушачите. С този аргумент през 20-те години на ХХ век тютюневите компании примамват жените към тютюнопушенето. Изтъкваната причина е, че никотинът намалява апетита. Но и чаша кафе преди ядене върши същата работа…

В тази връзка производителите на цигари откриха начин за постигането на двоен ефект. Нещо като двойна осигуровка. От една страна, употребата на цигари – твърдят те, ви прави по-слаби, а от друга – спирането на пушенето води до увеличаване на теглото.

Всъщност извън потискащия ефект на никотина върху апетита, пушенето води до промяна на поведението и запълва по-голямата част от времето, в което човек би могъл да поглъща някаква храна. И двата случая – ако се спре пушенето и ако се спазва свирепа хранителна диета, се констатира, че се освобождава много време, което и пушещите и хранещите се преди самоналожените ограничения, имат проблем да запълнят.

Една от допълнителните и много вероятни причини за поддържането на по-ниско тегло при пушещите е, че никотинът прави храната по-малко вкусна – доказано въздействие на никотина върху частта от мозъка наречена хипоталамус, както е показано в изследване на учени от Yale, публикувано на 10 юни 2011 г. в списание Science.

Една от теориите, подкрепяща тютюнопушенето е, че пушачите се справят по-добре с оздравителния процес след прекарването на сърдечен удар [1]. Обаче тези, които твърдят това, пропускат един съществен факт – че пушачите преживяват първия си сърдечен удар доста по-рано (средно 10 години) от непушещите, поради което по-бързото оздравяване е улеснено от по-ниската възраст. [2]

Борбата „за“ и „против“ тютюнопушенето е толкова ожесточена, че се атакува всеки аргумент на подкрепата или обвинението. Изследване, публикувано в брой на австралийския вестник Heart Journal от август 2005 г., застъпва становището, че възрастта сама по себе си не е достатъчна, за да обясни напълно разликите в оцеляването.

Друго изследване – на учени от Харвард, проведено през 2009 г., на което се позовават и основават корейски изследователи в публикацията си от м. октомври 2010 г. в списание „Тромбозни изследвания“, твърди, че изпушването на поне 10 цигари на ден активира протеините наречени цитохроми, които повишават ефективността на сърдечносъдовия препарат клопидогрел. Все пак трябва да се има предвид, че корейците –заедно с българите и виетнамците – са постоянните световни първенци в тютюнопушенето.

Натрупаните доказани негативи от тютюнопушенето са толкова много, че когато трябва да се каже нещо положително за въздействието на никотина и журналисти, и учени са крайно предпазливи в изразяването си. Например: „Може да се окаже, че никотинът в тютюна помага за предотвратяване на разрушаването на хрущялите и ставите“.

Всъщност привлекателността на пушенето е в това, че създава едновременно ефекта и на психологическо удоволствие, и на физиологично удовлетворение. Бих твърдял, че хора, които са имали напълно безгрижно детство са по-склонни в по-късна възраст да пушат по-интензивно. Обяснението, което бих могъл да дам за това твърдение е, че в основата си детството е безотговорно и подчинено на непрекъснатото редуване на моментно избрани удоволствия. По-късно, с порастването, животът ни принуждава да правим все повече и повече усилия и да намаляваме това време за спонтанни сладости. Тъй като инерцията на спомена за безгрижността е изключително голяма, именно в периода на налагащата се вече усилена работа, прекъсването ѝза цигара време представлява връщане към спомена и чувството за безгрижността на детството, което си е голямо удоволствие.

Тъй като безгрижието е празничност, изпушването на цигара въвежда елемента на празничност в живота на пушещите. Бих го определил като въвеждане на препинателните знаци в ежедневието ни. Първата цигара след закуска е отлагане на злия момент на усилието, което ни очаква със започването на работното време. Това е своеобразна награда преди старта. Независимо колко цигари са изпушили през деня, пушачите се възнаграждават за приключването му с последната цигара преди сън. Нещо като завъртане на табелката на вратата на магазин откъм страната „затворено“.

В следващия по-долу спор за естествеността или пристрастяването към тютюнопушенето един факт ме кара да вярвам, че пристрастяването е по-скоро в аспекта на тютюневото съдържание. Що се отнася обаче до психо-физиологическия аспект на оралността, пушенето е повече проблем на отвикването, отколкото на пристрастяването. Доколкото чувството за орална удовлетвореност се създава още в първите моменти след раждането чрез процеса на кърмене, неговото запазване като удоволствие и чувство за задоволство се трансформира през различните възрастови периоди в гризане на молива или химикалката, в облизването на предмети, в дъвченето на дъвка и т.н. Цигарата е съществена част от тази оралност. Познавам непушач, който по време на пътуване в градския транспорт веднага свива билетчето си като цигара и започва да го поставя в устата като пушещ. Обяснението му е, че харесва маниера, с който пушачът държи цигарата. Дори след напускането на превозното средство този билет-цигара продължава да обслужва потребността му от орални действия и често са му правени забележки да изхвърли „цигарата“ при влизане в магазини или на други обществени места, в които пушенето е забранено.

Цигарата е вид измерител на времето. Гърците използват цигарата като единица за измерване на разстоянието и времето. Изпушването на една цигара се свързва с изминаването на разстояние около 500 метра или около 7 минути време. Не трябва да се учудвате, ако чуете ирландец да казва: „Намира се на две цигари разстояние“.

Самото запалване на цигарата от пламъка на запалката има стартов ефект и същевременно, загасяването и създава чувството за финал. Затова чакащият казва: “Чакам, докато цигарата изгори“.

Към увреждането на здравето загубите от пушенето добавят и загубата на време. Представете си жена, която сварява сутрешно кафе. Отделила е за изпиването му петнайсетина минути от фонда лично свободно време. Още на първата минута влиза в сила аксиомата – кафе без цигара не е кафе. Запалва една. Усеща благоразположението. Сеща се, че не е лошо да се обади на съседката и да сподели някои неща от живота. И така 1-2 часа от денонощието са уплътнени… или загубени за нещо по-полезно.

Съществува и друг проблем. Отсъствието на цигари е в състояние да промени или да отложи провеждането на важна среща или разговор, докато цигарите не се появят, тъй като пушенето е основен знак за споделянето на интереса и премахването на социалните бариери. Започва се с:

– Имаш ли цигари?

– Не.

– Ами сега? Продават ли наблизо?

– Може би…

– Ти или аз да отида?

И така, след като най-накрая цигарите са в наличност, разговорът може да започне.

Даването на огънче на някого служи като приятелски жест, а може да има и еротично значение. Огънчето и цигарата са поводи за контакт. Обърнете внимание колко наглед несъвместими хора се събират да пушат и разговарят заедно – нещо, което никога не биха направили извън този повод. Повърхностният анализ на този факт би обяснил, че това е така, защото хората се събират заедно за времето от една цигара, поради това, че мястото за пушене е строго определено и за да разменят думи на най-общи интересуващи ги теми за работата, живота или поведението на шефовете. Но ако мястото за пушене не е едно и може да се пуши на различни места? Всъщност събирането е вид споделяне на общ интерес, на общата тайна и чувството за вина при запалването на първата цигара на малка възраст, когато това не е позволено, или (когато родителите позволяват)–от това, че не е здравно препоръчително. Събраните на едно място за по цигара изразяват стремежа за взаимно окуражаване от това, че не са сами в провала на собственото си здраве и че колективно могат да се защитят от укоримостта на непушещите, от опасността от общо наказание… Нека не забравяме, че през седемнадесети век някои държавни и религиозни водачи са осъждали строго употребата на тютюн. Пушачите са били отлъчвани от Църквата, а някои от тях са били осъждани на смърт и екзекутирани.

Общността на събраните става много по-сплотена, ако пушат една и съща марка цигари. Това е върхът на взаимността, тъй като изразява общ вкус, предпочитание и нещо много по-важно – обща идентификация с ценностите на точно този бранд.

Цигареният дим има медитативни концентриращи функции. Наблюдаването му успокоява пушещия, който приема дима като част от себе си. Като една екстензия на собственото си аз, с което твори. Създава димни форми, чието сътворение и изчезване следи с внимание и съсредоточеност, качества, така необходими за започването на определена работа.

От друга страна димната завеса около пушача му дава прекрасна възможност да се самоизолира от разсейващите го външни фактори и по този начин да се концентрира върху работата си още по-добре. В такова състояние ръцете извършват повтарящи се действия, което също подпомага съсредоточаването. Аргументът е по-валиден за хората със силна зрителна памет и висока впечатлителност, тъй като димът замъглява гледката, но не премахва въздействието на звуковите фактори.

Нищонеправенето е силен фактор за релаксация по време или след тежък ден. Да се отпуснем, без да мислим за нещо конкретно, с премрежен поглед и загледани в облачетата изпуснат дим е състояние, което няма как да не създаде чувство за покой и отмора. Цигарата помага за постигането на това състояние. Същото се случва и когато се вторачим в огъня на камината или в дима от комините на съседните къщи, или в стичащите се по стъклото на прозореца дъждовни капки. Тоест пушенето представлява вид успокояваща монотонност.

Много често скритите, неявни последици от тютюнопушенето могат да предизвикат повече поражения върху психиката на пушачите и общото им здраве, отколкото преките здравни последици от този акт. Например чувството за вина у пушещите за това, че чрез пасивното пушене тровят близките си, особено децата, замърсяват въздуха в помещението и най-вече заради това, че не могат да се откажат, може да причини много по-тежки и дълготрайни психически травми, отколкото никотина в цигарите.

Американецът и главен хирург в американското здравеопазване – Евъред Куп, започва войната си против тютюнопушенето в началото на 80-те години на ХХ в. През 1988 г. издава доклад, в който доказва, че тютюнопушенето води до пристрастяване. Това свързва един законно продаван продукт като цигарите с търговията с напълно незаконната продажба на наркотици и поставя началото на една дълга и нестихваща война на цигарената индустрия с нейните противници, незавършила и до момента.

През същата година един служител в Brown & Williamson, дъщерна фирма на American Tobacco – Мерил Уилямс, започва изнасянето на секретни документи от фирмата, доказващи, че производителите на цигари са запознати предварително с ефекта на пристрастяването и водят потребителите си съзнателно към продължително и трайно увреждане на тяхното здраве. За период от четири години той успява да изнесе огромен брой секретни документи, които в последствие са използвани в съдебни процеси срещу тютюневата мафия. Юристът Дон Барет от американския щат Мисисипи създава група от местни юристи, привърженици на идеята за доказването на вредата от тютюнопушенето. Те започват с участие в серия от процеси срещу производителите на цигари. Това слага началото на най-голямата война срещу непобедимия до тогава в продължение на десетки години огромен бизнес. Доказва се, че още през 50-те години на XX век производителите на цигари са знаели, че тютюнопушенето води до рак, а през 60-те години – до пристрастяване, и че са описали това в изследвания на собствените си лаборатории. Знанието им за това и напълно противоречивото им публично твърдение, че пушачите решават да пушат по своя собствена воля, влизат в открит и оповестен от медиите конфликт. Група от крупни производители на цигарения бизнес се заклева публично в съда, че цигарите не водят до пристрастяване 21 дни преди откраднатите документи, доказващи противното, да се появят публично в пресата, а по-късно и в интернет. Всъщност основната съставка на цигареният дим – никотинът, не е канцерогенна. Въпреки това, тя е силно пристрастяваща. Пушачите смятат, че е много трудно да изоставят пушенето, защото са привързани към никотина. Той действа изключително бързо. Достига до мозъка в рамките на 15 секунди след вдишване. Ако цигарите и другите тютюневи изделия нямат никотин, броят на хората, които пушат всеки ден, ще падне драстично. Без никотина тютюневата промишленост ще се срине.

Скандалът се разраства лавинообразно, когато главният съдия на щата Мисисипи отваря дело срещу тютюнопроизводителите с цел заболелите от тютюнопушенето пациенти да получат компенсации от компаниите производителки на цигари. Можем да си представим до какви финансови загуби би довело това в една такава крупна промишленост.

По-голямата заплаха за едрия бизнес обаче идва от това, че се разширява разпространението на тезата за пасивното пушене и вредата от него. Тоест за опасността, която пушещите предизвикват за здравето на непушещите, но намиращи се в близост до тях. Това довежда до преразпределението на местата за пушачи и непушачи в заведенията и до претенцията за загуби на представителите от ресторантския, сладкарския, кафе и развлекателния бизнес, които са принудени да вложат значителни допълнителни средства, отчетени от собствениците като загуба, за да осигурят това разделение и да запазят броя на посетителите си. Това имаше и своя положителен ефект, поне за България, тъй като непрекъснато противопоставящите се интереси за чистота на въздуха в заведението между пушачите и непушачите намери, макар и частично, по-добро решение. Позитивният изход от това противопоставяне, като спечелването на по-благоприятното място в заведението откъм изглед или уют, зависи изцяло от отношението на собственика към пушенето и главно – дали той пуши или не… Тоест ако приемем, че по-голямата част от населението не пуши и това съвпадне с предпочитанието на собствениците на съответното заведение, това е благоприятното съчетание за интереса на по-голямата част от клиентите. Такъв благоприятен резултат би се получил и ако имаме съвпадение в обратното – и двете страни пушат. Ако преобладаващата част от клиентите не пушат, но собственикът пуши, тогава клиентите „губят“ и консумират в ъгъла.

Именно опасността от пасивното пушене е ахилесовата пета на защитниците на тютюневия дим. Тъй като ако е лесно да се повярва, че пушещият има право на свободна воля да се наслаждава или да се самоубива пушейки, то е трудно да се повярва, че това му дава правото да уврежда здравето и да застрашава живота на околните. Химическите елементи, които се отделят при изпушването на една цигара, са подложени на изключително строг контрол, когато излизат от фабричните комини, но не и от димящите цигари на пушачите. Това са особено опасните за здравето: кадмий, арсеник, никотин, амоняк.

Опасността за пасивните пушачи е известна отдавна, но не е декларирана до момента, в който американската стюардеса Норма Броин не завежда дело срещу производителите на цигари, когато ѝотриват рак на белите дробове след 13 години дишане на дим в самолетните салони, и то при положение, че самата тя никога не е пушила. Под този натиск големият бизнес отпуска 300 милиона долара за основаването на фондация за медицински изследвания, свързани с тютюнопушенето. Това не пречи в същото време да бъде създаден генномодифициран сорт тютюн под кодовото название Уай-1, който съдържа двойно по-голяма доза никотин и към който привикването би било още по-бързо и по-силно. Тези експерименти и изследвания се провеждат при много голяма тайна и само човек, намиращ се много навътре в цигарения бизнес, би могъл да го знае. Точно тогава ръководителят на изследователската и развойната дейност на фирмата Браун енд Уилямсън – Джеф Уигънд, решава да проговори и да разкрие факти около предварителната осведоменост на фирмите производителки на цигари за вредата от пасивното пушене и за привикването към никотина.

Натискът на борещите се срещу тютюнопушенето става толкова голям, че цигареният бизнес подписва споразумение с Министерството на правосъдието на САЩ, според което в период до 2026 г. ще изплати 206 млд. долара обезщетения на пострадалите от цигарения дим. Това по същество е официално признаване на вредата от никотина от самите производители на цигари. Бизнесът е принуден да демонтира всички рекламни пана и постери, свързани с продажбата на цигари. Една бивша кънтри певица – Патриша Хенли, съди компанията Филип Морис за това че 35 години е пушила цигарите им и се е разболяла от рак на белия дроб. Сумата, която получава, е 51 милиона долара.

Освен производителите на цигари обаче на прицел са поставени и самите пушачи. Първият съд за млади пушачи е основан във Форд Лодърдейл. Основание за организирането му е, че в закон е казано, че лица под 18 г. нямат право да притежават тютюневи изделия. Обвинението за притежанието на такива е равностойно на обвинението за употреба на марихуана. Наказанията са глоба, обществено полезен труд или отнемане на шофьорската книжка. Тези строги мерки принуждават 30% от младите хора да откажат цигарите, а останалите да имат в ума си възможността, че подобни санкции могат да се случат и на тях.

Град Дейвис в Северна Калифорния става известен с ревностната си борба срещу пушачите. Освен че пушенето е забранено в обществените сгради, магазините и кафенетата към ресторантите, забранено е и в радиус от 6 м. около тях, което си е доста строга мярка.

Противниците на тютюнопушенето насочват удара си и към една от най-чувствителните сфери на човешкото съществуване – секса, твърдейки, че пушенето води до импотентност. Това донякъде възпира използването на цигарите, но не води да съществено намаляване, което още веднъж свидетелства за това, че пушачите са изпаднали в зависимост и нищо не може да ги спре да задоволяват никотиновия си глад. Всеки ден в Англия умират по 300 души от болести, дължащи се на пушенето. Годишно повече от 21 милиона души намират смъртта си поради това, че са пушили. Това се равнява на по една виетнамска война всеки ден в продължение на 27 години…

По странното е, че освен пушещите млади момчета, се увеличава и броят на младите момичета, които правят това. Всяко едно от 3 млади момичета на 15 г. във Великобритания пуши.

Няколко са причините, поради които младите хора започват да пушат: да изглеждат по-възрастни, да приличат на свои връстници, които са техни кумири с поведението си, и да експериментират с нещо, което е забранено. Понякога доминира една от причините, но не рядко е комбинация и от трите.

Обикновено родителите не позволяват на децата си да пушат, което създава ефекта на „забранения плод“ – желанието да се консумира. Още повече, че укриването на това деяние дава допълнителна тръпка. Особено в ранна възраст…

И все пак дали да се пуши или не е свободен избор, който предупреденият вече по много начини кандидат-пушач трябва да направи, основавайки се на собствения си възглед за добро и зло, за полезно и вредно и най-вече – за така различната ни представа за удоволствие.

 

 


NORDQVIST, Christian. „Защо пушенето е лошо за вас?“. Медицински новини Днес . MediLexicon, Intl., 22 октомври 2015 г. Уеб. 17 юни 2017 г. http://www.medicalnewstoday.com/articles/10566.php

PROCTOR, Robert N. The history of the discovery of the cigarette-lung cancer link: evidentiary traditions, corporate denial, global toll, Tobacco Control, Tobacco Control 2012;21:87e91. doi:10.1136/tobaccocontrol-2011-050338

GILMAN, Saner L. and Zhou XUN, „Introduction“ in Smoke; p. 26

Tobacco Facts – Why is Tobacco So Addictive?. // Tobaccofacts.org. Посетен на 14.07.2017 в18:04 ч.

Philip Morris Information Sheet. // Stanford.edu. Архивна оригинала от 2008-04-05. Посетен на 14.07.2017 в 18:10 ч.

NORDQVIST, Christian. What Chemicals Are In Cigarette Smoke? Medical News Today. Отворен на 14.07.2017 в 18:55 ч.

КОРКОРАН, Ян. Използвана е информация от филма на Коркоран „Тютюневи войни“, 1999 г. https://www.youtube.com/watch?v=iplzsMazQz4, https://www.youtube.com/watch?v=moyJSnwEcIs, https://www.youtube.com/watch?v=M0Uk3WQjlbs, отворени на 15.07.2017 г.

 


ПРИЛОЖЕНИЕ:

Съдържание на тютюневия дим:[3]

§  Ацеталдехид– това химично вещество се използва в смоли и лепила.Смята се, че е канцероген. Експерти твърдят, че е вероятно да улесни абсорбирането на други опасни химикали в бронхите.

§  Ацетон– това химично вещество се използва в разтворители.Дразни очите, носа и гърлото. Дългосрочната експозиция може да увреди черния дроб и бъбреците.

§  Акролеин– често използван в хербициди и полиестерни смоли.Използва се и в химическата война. Акролеинът е съставка в сълзотворен газ. То е много отровно и дразни очите и горните дихателни пътища.

§  Акрилонитрил– известен също като изнил цианид.Експертите смятат, че това е човешки канцероген. Използва се в синтетични смоли, каучук и пластмаси.

§  1-аминонафтален– като съставка в плевелите.Това е известен канцероген.

§  2-аминонафтален– това вещество причинява рак на пикочния мехур.Забранено е за промишлени цели.

§  Амонякът– известно е, че причинява астмаи повишава кръвното налягане. Амонякът се използва в почистващите препарати.

§  Бензенът– използван в бензина, причинява няколко ракови заболявания, включително левкемия

§  Бензо [а] пирен– това химично вещество се намира в смола от каменовъглен катран и креозот.Това е известен канцероген, особено при белодробни и кожни раковизаболявания. То също може да наруши човешката плодовитост.

§  1,3-бутадиен– се използва в латекс, гума и неопренови продукти.Експертите смятат, че е най-вероятно канцероген.

§  Бутиралдехид– това химично вещество засяга лигавицата на белите дробове и носа.Използва се в разтворители и смоли. Това е мощен инхалационен дразнител.

§  Кадмий– известен канцероген.Това уврежда мозъка, бъбреците и черния дроб. Кадмият се използва в некорозионни метални покрития, акумулатори, пигменти и лагери.

§  Catechol– повишава кръвното налягане и дразни горните дихателни пътища.Тя също може да причини дерматит. Катехол се използва като антиоксидантв масла, мастила и багрила.

§  Хром– известен като причиняващ рак на белите дробове. Използва се при обработка на дърво, консерванти за дърво, метални покрития и сплави. Тези, които участват в заваряването, имат най-голям риск от излагане.

§  Cresol– острата инхалация може да предизвика гърло, възпаление на носа и горните дихателни пътища.Използва се в дезинфектанти, консерванти и разтворители на дървесина.

§  Кротонен алдехидпредупредителен агент в горивните газове.Експертите казват, че това обърква човешката имунна система. Тя също може да причини хромозомни промени.

§  Формалдехид– част от смолата, използвана в изолация от пяна, шперплат, дървесни частици и плочи от дървесни частици.Той може да причини рак на носа, както и да повреди храносмилателната система, кожата и белите дробове.

§  Цианид на водорода – някои държави използват този химикал в своите газови камери за екзекуции.Той отслабва белите дробове и причиняваумора, главоболияи гадене. Използва се в производството на акрилни пластмаси и смоли и може да бъде и опушващо средство.

§  Хидрохинонът– има пагубен ефект върху централната нервна система. Също така причинява наранявания на очите и дразнене на кожата. Използва се в лакове, моторни горива и бои.

§  Изопрен– подобен на 1,3-бутадиен.Причинява дразнене на кожата, очите и лигавиците. Използва се в гумата.

§  Оловото– уврежда нервите в мозъка, както и бъбреците и човешката репродуктивна система.Приемът на олово може също да причини проблеми със стомаха и анемия. Това е познат канцероген и е особено токсичен за децата. Оловото се използва в бои и метални сплави.

§  Метил етил кетон (МЕК)– потиска човешката нервна система, дразни очите, носа и гърлото.МЕК се използва в някои разтворители.

§  Никелът– познат канцероген, който също причинява бронхиална астма и дразнене на горните дихателни пътища.

§  Азотен оксид– това е основен фактор за смог и киселинни дъждове.Той се изгаря от бензина. Учените казват, че това е свързано с по-висок риск от развитие на болестта наАлцхаймер, болестта наПаркинсон, болестта на Хънтингтъни астмата.

§  NNN, NNK и NAT– NNN и NNK са известни канцерогени и NAT също може да бъде такъв.Трите съединения са уникални за тютюна. NNN може да предизвика репродуктивни проблеми. NNK е тясно свързана с риска от рак на белите дробове.

§  Фенол– това силно токсично вещество е вредно за ЦНС (централната нервна система), сърдечно-съдовата система, дихателната система, бъбреците и черния дроб.Използва се в смоли за шперплат и строителни материали.

§  Пропионалдехид– дразни дихателната система, кожата и очите.Използва се като дезинфектант.

§  Пиридин– дразни очите и горните дихателни пътища.Той също причинява нервност, главоболия и гадене. Експерти твърдят, че това може да причини увреждане на черния дроб. Това вещество се използва в различни разтворители.

§  Хинолин– използва се за спиране на корозията и също като разтворител за смоли.Той е тежко дразнещ очите, вреден е за черния дроб и причинява генетични мутации. Експертите смятат, че холинът може да бъде канцерогенен.

§  Резорцинол– дразни очите и кожата.Използва се в смоли, лепила и ламинати.

§  Стирен– дразни очите, може да забави рефлексите и да причини главоболие.Той е свързан с по-висок риск от левкемия. Това вещество се използва в стъклопласт, тръби, пластмаси и изолационни материали.

§  Толуен– причинява объркване, загуба на паметта, гадене, слабост, анорексия и пияни движения.Също така се свързва с трайно увреждане на мозъка. Химикалът се използва в смоли, масла и разтворители.

§  Никотинне е канцерогенен.Въпреки това, е силно пристрастяващ. Пушачите смятат, че е много трудно да изоставят този си навик, защото са пристрастени към него. Никотинът е изключително бързо действащо вещество. Той достига до мозъка в рамките на 15 секунди след вдишване. Ако цигарите и другите тютюневи изделия нямат никотин, броят на хората, които пушат всеки ден, ще падне драстично. Без никотин тютюневата промишленост ще се срине. Никотинът се използва като високо контролиран инсектицид. Излагането на определено количество може да доведе до повръщане, гърчове, депресияна ЦНС ( централнатанервна система) и забавяне на растежа. То може също да възпрепятства правилното развитие на плода.

§  Въглероден окис – това е отровен газ.Няма мирис или вкус. Тялото трудно отличава въглеродния оксид от кислорода и го абсорбира в кръвта. Повредените котли изпускат опасен въглероден оксид, колкото изгорелите газове. Ако има около вас въглероден монооксид и го вдишвате, можете да отидете в комаи да умрете. Въглеродният оксид намалява мускулната и сърдечната функция, причинява умора, слабост и замайване. Той е особено токсичен за бебета, които все още са в утробата, децата и индивид със сърдечно или белодробно заболяване.

§  Катран– състои се от няколко химикала, причиняващи рак.Когато пушач вдишва цигарен дим, 70% от катрана остава в белите дробове. Изпробвайте теста на кърпичката – напълнете устата си с дим, не вдишвайте и издухайте дима през носната кърпичка. На нея ще има лепкави, кафяви петна. Направете това отново, но този път вдишвайте и изпуснете дима през кърпата – ще има само много леко светлокафяво петно.


[1]Според Cancer Research UK един човек умира на всеки 15 минути във Великобритания от рак на белите дробове. Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията (САЩ) 92 милиарда долара се губят всяка година от загубата на продуктивност в резултат на смъртта, свързана с тютюнопушенето. От повече от 2.4 милиона смъртни случая в САЩ годишно над 480 000 са причинени от тютюнопушенето.

[2]В статия, публикувана онлайн в Medical News Today на 30 май 2013 г., са представени данни, доказващи, че средно пушачите умират десет години по-рано от непушачите.

[3]Преведено и цитирано по: http://www.medicalnewstoday.com/articles/215420.php, отворен на 23.07.2017 г. /23:35 ч.



Copyright © 2017. All Rights Reserved.
NBU nbu