Nevereno vliz

";} ?>
Ралица Филипова

Ралица Филипова е трето поколение журналист в семейството. Още в училище решава, че ще продължи традицията и започва да сътрудничи на „Детска редакция” на Българското национално радио. Харесва света на децата повече от този на възрастните. Затова и до ден-днешен предпочита да създава програми за тийнейджъри и млади хора. За радиопиесите си: „Милето и коминочистачът” и „Сънищата на Алек” получава  награди на национални конкурси. Документалният й филм в три части „Дрога” получава Голямата награда на първия балкански фестивал за игрално и документално кино за деца и юноши „Ролан Биков” и награди от международния фестивал „Златната амфора”. Повече от десет години е автор и водеща на телевизионното предаване „Дневникът”. Нейните книги „Тийнейджърски дневник 1, 2, 3” (изд. „Еднорог”) са търсено четиво от младите хора и техните родители.

Завършва „Радио и телевизионна журналистика” в СУ „Св. Климент Охридски” и защитава докторска степен на тема „Електронна журналистика: история, специфика, развитие” в НБУ, департамент „Масови комуникации”. Преподавател е по „Телевизионно майсторство”, „Медийна грамотност” и „Практика в СМК” към Департамент „Масови комуникации” на Нов български университет. От януари 2012 г. е изпълнителен продуцент на „Детски и младежки програми”в БНТ. По нейни проекти се реализират телевизионните предавания за тийнейджъри „ХАХ!” и „Бърколино” (съвместно с МОМН).

Въпреки сериозните и отговорни професионални ангажименти намира време за съпруга и двамата си сина, кучето Бъкстър и котката Кика (без да се броят рибкитеJ).

Обича да изработва фигури от глина и мечтае един ден да й остане време за уроци по грънчарство, за да може и да точи съдове на грънчарското си колело. От една година събира кукли – клоуни, които най-често търси на Битака. Колекцията й вече наброява стотина. Арт-пространство „Къщата на куклите” (ул. „Самуил” 34) бе открито с представянето на най-интересните палячовци.

   На тези, които не могат да намерят повод да се усмихнат, тя представя снимките на своите любимци (фотограф Димитър Момчев – Джеймс). Сигурна е, че след като се „срещнете” с тях, ще видите нещата от живота откъм слънчевата им страна.

 

Галерия

 

 

обратно нагоре