Nevereno vliz

";} ?>
Представяне на междудепартаментен изследователски проект: „Медиен портрет на въоръжените групировки в Сирия“

Проф. Толя Стоицова, доктор на психологическите науки,
Доц. д-р Мира Майер

Изследователският проект, който представяме, е осъществен от преподаватели и студенти от два департамента на Нов български университет: „Масови комуникации“ и „Политически науки“. Негови ръководители са проф. Толя Стоицова, д.н. и доц. д-р Мира Майер. Проектът е подкрепен финансово от Централния фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на Нов български университет и е отчетен на публичен форум пред председателя на Комисията за управление на проекти за стратегическо развитие, доц. д-р Васил Гарнизов.

Според Стратегическия план на НБУ до 2015 г, нашият проект е свързан с две приоритетни области на университета. Това e област II: Развитие на учебните форми и средства, по-конкретно във връзка с разгръщането на практическото обучение на студентите и създаването на нови възможности за извънаудиторни учебни форми. В този случай се включва и умението за извършване на емпирични изследвания, които дават резултати и в практиката. Втората приоритетна област е VII: Развитие на изследователската дейност.

В съдържателно отношение проектът е особено актуален във връзка със съвременната действителност, в която се извършват терористични актове на различни територии по света, вече и на наша, и които се отразяват в медийната реалност. Информирането на гражданите, както и влиянието на подобна информация, са изключително важен елемент в развитието на гражданското общество.

Проектът си постави няколко основни цели:

1. Да се приложи научен подход в изучаването на дейността на съвременните потенциални терористични заплахи, произтичащи от военния конфликт в Сирия, на територията на която съществуват доста различни религиозни въоръжени групировки.

2. Като междудепартаментен, проектът е насочен към съчетаването на познанията на изследователите като търси пресечни точки между няколко сфери – политологична, медийна и социално психологична, както и от областта на международните отношения.

3. Да даде възможност на студенти от двата департамента да участват в изследователската дейност като провеждат сами емпирични изследвания на медиите, както и самостоятелно да обработват и интерпретират под ръководството на преподавателите от проекта получените данни. Образователният характер на проекта по отношение на участието на студенти включва още и тяхната изява на публични форуми, каквато е една научна конференция.

По отношение на резултатите и създаването на продукция от осъществяването на проекта, бихме изтъкнали следните:

1. Резултатите от изследванията са включени в научни публикации от името на НБУ – в Годишник на департамент „Масови комуникации“, в електронен научен архив на НБУ, в книжни научни списания и сборници, както и са докладвани на специално организирана научна конференция.

2. Основна заслуга на доц. Майер е организирането на конференция с международно участие в НБУ на 26.05.2014 г, на която ключов доклад изнесе д-р Мохамед Халаф на тема „Възходът на ислямизма в Близкия изток“. Освен членовете на екипа, разработил проекта, участние взеха техни превъзходителства Мустафа Халтоут, консул в Посолството на Мароко и Сузан Хасон, Първи секретар и Ръководител на мисия в Посолството на Израел, както и преподаватели и студенти от НБУ, СУ, УНСС и журналисти.

Смятаме, че не по-маловажни са дългосрочните ефекти от реализацията на проекта. Един от тях безспорно е, че участвалите студенти от специализирани извънаудиторни курсове освен получаването на реална представа как се извършват емпирични изследвания, придобиха и по-общи знания и умения за изследователска научна дейност, за работа в екип. Те получиха заслужено и кредити по специализираните курсове. Един от участниците – Елена Велева от департамент „Масови комуникации“ разработва и дипломна работа, свързана с проблематиката на проекта, под ръководството на проф. Стоицова.

Можем да обобщим, че трайните ефекти като следствие от проекта се заключават в четири основни направления:

· Научноизследователска дейност

· Публикационна дейност

· Образователна дейност

· Популяризаторска дейност

Като ръководители на проекта, решихме да предложим различни форми, с които участвалите студенти представят резултатите от своята работа. Затова включваме в Годишник 2014 на Департамент „Масови комуникации“ една статия и три презентации на студенти от екипа на проекта, изнесени на заключителната научна конференция. Една от тях е на английски език, две са на български. Или една от „скритите“ цели беше студентите да преодолеят бариерите за представяне на резултати на международна конференция. На нашата беше осигурен симултанен превод от доц. д-р Борис Наймушин. Такава възможност даде заключителната конференция с международно участие.

Статията е на Даниела Петрова, студентка "Германистика" с майнър "Политология" на тема „Медиен портрет на въоръженaта групировка „Фронт Ал Нусра“ в Сирия“.

Презентациите са на:

· Елена Велева, департамент „Масови комуникации“, дипломант, с тема „Сирийска национална коалиция“

· Петя Генова-Цветанова, "Англицистика" с майнър "Политология", с тема „Ислямски фронт“

· Нони Дюлгерова, департамент „Политически науки“, с тема „Свободна сирийска армия“

Ръководителите на проекта са разработили по няколко публикации, насочени към различни издания. Цитираме само по една от основните им студии:

· „Хизбула“ в огледалото на българската преса на фона на конфликта в Сирия: Една година по-късно“, студия от проф. Стоицова, д.н. за Годишник 2014 на департамент „Масови комуникации“

· „Стратегия и идеология на ислямистките групировки в Сирия“, студия от доц. д-р Мира Майер в електронен архив на НБУ, 9.07, 2014, http://eprints.nbu.bg/2276/.

В заключение, като ръководители на проекта, смятаме, че постигнахме целите си: от една страна, да разработим проекта според научните стандарти за изследователски емпиричен проект. От друга страна, въпреки трудностите на студентите, успяхме да ги мотивираме за научноизследователска дейност. Представянето на студентите на конференцията беше аплодирано от участниците в нея. Допълнително, екипът от студенти по проекта положи усилия за представяне на резултатите от техните изследвания за Годишника на Департамент „Масови комуникации“. На основата на натрупания опит по този проект вярваме, че в бъдеще все повече студенти ще се включват в научноизследователската дейност на департаментите съвместно с преподавателите.

 

 

обратно нагоре