Nevereno vliz

";} ?>
Медиен портрет на въоръженaта групировка „Фронт Ал Нусра“ в Сирия

Даниела Петрова

 

 

Резюме:

В последните години Сирия преминава през драматични събития на политически и социални промени, които водят до появата на нови организации. Процесът им на изграждане и действие представлява явление, заслужаващо да бъде изследвано, защото поставят под въпрос не само представата за едно демократично общество, но и сигурността и мира на земята.

Акцентът на настоящата разработка е върху един от ключовите играчи в сирийската криза – терористичната организация Фронт Ал Нусра. С цел да се откроят особеностите й на трансформация, довели до засилването и укрепването на гражданската война в Сирия, основните аспекти на анализ прилагат оригинална методика за изясняване на съдържанието на статиите, публикувани електронно в българската преса. Интерпретацията на резултатите позволява да се очертае медийния портрет на групировката. В заключение е посочена ролята на медиите, чието призвание е да информира обществеността за случващите се събития по света, защото те са тази институция, предоставяща толкова необходимата за всички нас информация.

 

  Изминаха повече от три години след началото на гражданската война в Сирия, която ескалира до въоръжени сблъсъци, кръвопролития и ролята на ислямистите в конфликта нараства. Световната общественост продължава и до днес да търси нови начини за справяне с международния тероризъм. Видно за всички – терористичните организации в Близкия Изток еволюират, имат нови програми, различни религиозни виждания за демокрацията по света и изправят човечеството пред нови предизвикателства. Предизвикателства, свързани със сигурността и мирното съжителство.

  Повлиян до голяма степен от джихада в Ирак – Джабхат ал Нусра или Фронт Ал Нусра е ислямистка организация и клон на Ал Кайда в Сирия. Сформирана на 23 януари 2012 г. се счита за най-агресивното успешно крило на сирийските бунтовници. През декември 2012 г. е обявена от САЩ за терористична групировка, а самата тя се обявява през 2013 г. за клон на Ал Кайда. От гледна точка на развитието й като част от терористичната мрежа добива известност със самоубиствените атентати, но постепенно еволюира в боеприпасна въоръжена организация, бореща се за създаването на ислямска държава в Сирия.

Българските медии не остават безучастни в проследяването на развитието й. Позовавайки се на чуждестранни източници, специалисти и експерти, те предоставят информация на обществото ни – с цел не само да въздействат на читателя и опишат истинската същност на Джабхат ал Нусра, но и да посочат реалните заплахи към международната общност. Заплахи, продиктувани от терористични действия.

Въз основа на посочените по-долу медийни източници ще се опитам да анализирам и интерпретирам 1) ролята на медиите и 2) представата за терористичната организация Фронт ал Нусра, позовавайки се на част от публикуваните материали.

 

Метод

Медийното изследване, извършено през периода 01.10.2013 – 31.01.2014, обхваща публикациите на следните електронни издания от българската преса: “24 часа”, “Дневник”, “Капитал”, “Стандарт”, “Сега”, “Труд”. Въпреки че, периодът на изследване не е дълъг (4 месеца), става видно, че има голям интерес към терористичната групировка - публикувани са общо 27 статии, разграничаващи се по своя характер на 3 типа: рефлективни, предписващи и дескриптивни. Приложена е методика, разработена от българо-американски екип [1], която се използва и у нас [2]

 

Графика 1. Медийно отразяване на дейността на Фронт Ал-Нусра

Резултати и интерпретация

Преобладаващият тип статии за българската преса е рефлективният – 18 на брой от общо 27, 5 са предписващи и 4 дескриптивни. Силният интерес към терористичната групировка е ясно изразен през месеците октомври и ноември – по 7 статии месечно, но от гледна точка на честотата на публикуваните материали пикът е през месец декември – 12, изключителен спад на отразяване през месец януари – само 1 публикация, което може да се обясни с предстоящата конференция Женева 2. Броят на статиите в 6-те вестника също е различен (Виж таблица 1). Публикациите във вестник “Стандарт” са най много – 11 на брой, следват “Дневник” – 6, “24 часа” – 4, “Труд” – 3, “Капитал” – 2 и “Сега” – 1.

Вестник

 

Брой статии

24 часа

4

Капитал

2

Дневник

6

Стандарт

11

Сега

1

Труд

3

Общо

27

Таблица 1. Брой на статии, публикувани в различните вестници за изследвания период

  Месечното разпределение на публикуваните материали в българската преса е представено на Графика 2.

Графика 2. Месечни публикации в шестте вестника за изследвания период

Преобладаващият тип статии за българската преса е рефлективният – 18 на брой от общо 27, 5 са предписващи и 4 дескриптивни. Силният интерес към терористичната групировка е ясно изразен през месеците октомври и ноември – по 7 статии месечно, но от гледна точка на честотата на публикуваните материали пикът е през месец декември – 12, изключителен спад на отразяване през месец януари – само 1 публикация, което може да се обясни с предстоящата конференция Женева 2. Броят на статиите в 6-те вестника също е различен: Публикациите във вестник “Стандарт” са най много – 11 на брой, следват “Дневник” – 6, “24 часа” – 4, “Труд” – 3, “Капитал” – 2 и “Сега” – 1.

Според разпределението на типовете статии от отделните вестници, честотата им на излизане и тематичния анализ резултатът е следният:

I. Вестник “24 часа”

1.     Честота на излизане на материалите

Във вестник “24 часа” са публикувани общо 4 статии, даващи информация за групировката “Фронт ал Нусра”. Видно от приложената таблица зачестяване на публикациите се наблюдава през месец декември – 3 на брой.

2.     Типологизация по съдържание

По своя характер се разграничават 3 типа статии– рефлективни: 2 бр., предписващи: 1 бр., дескриптивни: 1 бр.

3.     Прилагателни, описващи групировката

“Фронт ал Нусра” е определeн като терористична организация, чиито действия са безмилостни. Използвани прилагателни, описващи групировката – въоръжени бойци, най-силната терористична организация в Сирия.

4.     Тематичен анализ

В публикуваните материали се акцентира върху терористичните действия и стратегически цели на организацията, първото интервю на лидера им Абу Мохамед ал Джулани пред Ал Джазира и противоречивите виждания за групировката от страна на Турция и САЩ. Част от нейните цели са назовани в статията от 3/12/2013 “Сблъсъкът на бунтовниците и бойците на фронта Нусра, свързан с Ал Кайда, със силите на Асад в Маалуа е част от борбата за контрол на пътя между стратегическите точки Дамаск и Хомс”, а начините за постигането им е красноречив в самите заглавия 12 монахини отвлечени от сирийски бунтовници?, Бунтовници изклаха цял град в Сирия (12.12.2013) или Лидерът на "Ал Нусра" (19.12.2013): Войната в Сирия скоро ще приключи. Конфликтът в Сирия е към своя край. Това каза лидерът на фронта "Ал Нусра", Абу Мохамед ал Джулани, пред Ал Джазира. В своето първо публично интервю той изключи възможността за преговори с президента Асад и предупреди арабските държави да се отнасят с повишено внимание към подобрението в ирано-американските отношения. „Войната почти приключи, контролираме над 70% от територията. Победата е близо - въпрос на дни", коментира ал Джулани от неизвестно местоположение. Той допълни, че "Ал Нусра" няма да приеме решенията на предстоящата конференция Женева - 2. Според българският експерт А. Алексиев (24.11.2013) “Турция намира джихадистите за най-ефективният метод за борба срещу силите на сирийския президент Башар Асад. Всеизвестно е, че Турция е главният канал за влизане на джихадистите в Сирия, и Анкара въобще не оспорва това. Напротив, правителството на Ердоган от самото начало ги защищаваше, защото били най-ефективните сили срещу Асад и открито протестира решението на САЩ например да обявят Джабхат ал Нусра (Jabhat al Nusra) за терористична организация".

5.     Позовавания в исторически план

Статиите се позовават на български, чуждестранни източници, както и на български експерт от Центъра за Балкански и Черноморски изследвания.

II.    Вестник “Дневник

1.     Честота на излизане на материалите

Един от вестниците, който проследява събитията, свързани с терористичната организация, три поредни месеца с общ брой публикувани статии – 6 и  с най-голяма честота на излизане на материали през месец ноември – 3 броя.

2.     Типологизация по съдържание

По своя характер се разграничават 3 типа статии– рефлективни: 2 бр., предписващи: 2 бр., дескриптивни: 2 бр.

3.     Прилагателни, описващи групировката

Използвани прилагателни, описващи групировката – ислямистка, джихадистка.

4.     Тематичен анализ

В публикуваните материали се акцентира върху терористичните действия на групировката и международният отзвук за справяне с кризата в Сирия и борбата срещу тероризма. Според Надим Шахади (08.11.2013) “Режимът в Сирия също действа класически. Той създава собствена опозиция. Първо се пускат всички ислямисти от затвора, както се случи през 2011-2012 г. Резултатът е групировката Ислямска държава в Ирак и Леванта (ISIS), която е създадена от Дамаск и е смятана за една от най-могъщите радикални структури. Асад не бомбардира техните щабквартири, както и на Ан Нусра. Режимът също така ги финансира, като купува петрол от тях. В очите на света обаче Асад излиза като борец срещу тероризма, въпреки че в действителност сам го създава. В Дамаск той сглобява и вътрешна светска опозиция. По този начин ако има среща в Женева режимът ще седне и от двете страни на масата и ще преговаря сам със себе си”.

5.     Позовавания в исторически план

Статиите се позовават на български, чуждестранни източници и на експерт в програмата за Близкия Изток и Северна Африка, който анализира от историческа и религиозна гледна точка терористичните организации, включително “Фронт Ал Нусра”

III.  Вестник “Капитал”

 1.   Честота на излизане на материалите

Във вестник “Капитал” са публикувани 2 статии, които са с най-голям обем от всички материали в българската преса, свързани с групировката Ал Нусра – 1 през месец октомври и 1 през декември.

 2.   Типологизация по съдържание

По своя характер се разграничават 2 типа статии– рефлективна и предписваща.

3. Прилагателни, описващи групировката

В тези 2 статии липсват прилагателни, описващи “Фронт ал Нусра”, тъй като се анализират като цяло групировките в Сирия.

4. Тематичен анализ [3]

В двете статии - темите са свързани с подкрепата на Турция към “Джабхат ан Нусра” и терористичните групировки в Сирия, водещи различен джихад – глобален, конспириран от “Ал Кайда”, или локален срещу Асад.

   5. Позовавания в исторически план

Статиите се позовават на чуждестранен източник и на анализ от страна на Директора на българския клон на Европейския съвет за външна политика. Анализът е с позовавания в исторически план – от историята на терористичните групировки, в световен мащаб и средства за налагане на религиозна власт.

IV.  Вестник “Стандарт”

1.     Честота на излизане на материалите

Вестник “Стандарт” е с най-много публикации, свързани с терористичната групировка Ал Нусра – 11 на брой,  единственият вестник с публикувани материали  през октомври, ноември, декември и януари, както и с излезли 2 статии за един ден (25.11.2013), а по месечна честота през месец декември – 4 на брой.

2.     Типологизация по съдържание

По своя характер се разграничават 2 типа статии– рефлективни: 10 бр., дескриптивни: 1 бр.

3.     Прилагателни, описващи групировката

Използвани прилагателни, описващи групировката – ислямистки бунтовници.

4.     Тематичен анализ

В публикуваните материали се акцентира върху терористичните актове на групировката, нейните стратегически цели, международни действия и отзвук. Самите заглавия на статиите ясно посочват целите на терористичната организация и начините им на постигане - Сирийски бунтовници са екзекутирали близо 190 цивилни (11.10.2013), Кола-бомба уби 20 души в Сирия (25.10.2013) или Държат монахини като жив щит в Маалюля (05.12.2013).

5.     Позовавания в исторически план

Статиите се позовават на български и чуждестранни източници.

V.    Вестник “Сега”

1.     Честота на излизане на материалите

Във вестник “Сега” има 1 публикувана статия, свързана с групировката “Ал Нусра”.

2.     Типологизация по съдържание

По типология на съдържание е рефлективна.

3.     Прилагателни, описващи групировката

Групировката не е описана чрез прилагателни имена.

4.     Тематичен анализ

Темата е свързана с терористичен акт на групировката по непотвърдени данни.

5.     Позовавания в исторически план

Статията се позовава на чуждестранен източник по непотвърдени данни.

VI.  Вестник “Труд”

1.     Честота на излизане на материалите

Общият брой публикувани статии във вестник “Труд” са 3, като с най-голяма честота са през месец декември – 2 бр.

2.     Типологизация по съдържание

По своя характер се разграничават 2 типа статии–  2 бр.рефлективни  и  1бр.предписваща

3.     Прилагателни, описващи групировката

Групировката не е описана чрез прилагателни имена.

4.     Тематичен анализ

В публикуваните материали се акцентира върху терористичните действия и стратегически цели на организацията, първото интервю на лидера им Абу Мохамед ал Джулани пред Ал Джазира и възможното разрешаване на конфликтите в Сирия от международните политически актьори.

5.     Позовавания в исторически план

Статиите се позовават на чуждестранни източници

Заключение

  Може да се отбележи съществената роля на медиите и тяхната необходимост за обществото, тъй като те са тази институция, която осигурява точна или интерпретираща, но важна за всички нас информация. Посочените по-горе медийни електронни източници дават представа на българското общество за случващите се събития в Сирия и за една от въоръжените групировки – Фронт ал Нусра. Терористична организация, чийто облик се свързва с действия и идеи, непонятни за всяко демократично общество. Независимо дали те са насочени към или извън страната представляват заплаха за международната общност, имайки предвид, че организацията е клон на Ал Кайда и агресията може да премина на съвсем друго ниво.

В този контекст бих завършила с няколко пожелания към българските медии, чието призвание е да информира и “образова” обществото, а именно да отразява по-често и почти всекидневно събитията, свързани с непрекъснато променящият се облик на терористичните мрежи и да насърчава гражданите към максимална бдителност на обществени места и дори в домовете им, защото голяма част от българската нация е на мнение, че на територията на България трудно ще бъдат извършени терористични актове. Мнение, обосноваващо се на моментната ситуация, но не бива да забравяме, че живеем в един глобализиран свят и превантивните мерки са от съществено значение.

 

 Бележки:

1.http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2519045  (прочетен на 9.01.2014)

2.http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2602706 (прочетен на 8.01.2014)

3.http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2660988 (прочетен на 10.01.2014)

4.http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2475687 (прочетен на 8.01.2014)

5.http://www.dnevnik.bg/sviat/2013/11/07/2177068  (прочетен на 9.01.2014)

 

Цитирана литература:

[1] Pollio, Howard R., Stoitsova, Tolya and Snellen, Anne. “Life and Death in a Time of Terror”. New Bulgarian Uniwersity Publishing House, 2011, 323 p.

[2] Майер, Мира и Стоицова, Толя. Неясният силует на Хизбула: Един щрих към медийния портрет на организацията” (студия). Годишник на Департамент „Масови комуникации“ 2013. Издателство на НБУ, 2014, ISSN 1310-8670. 

[3] http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2013/10/11/2159011_djihadisti_ot_vsichki_strani/ и

 

 

обратно нагоре