Yersinia като хранителен патоген – значение и микробиологичен контрол


Христо Найденски


Два от трите патогенни за човека видове от род Yersinia са ентеропатогенните Yersinia pseudotuberculosis и Yersinia enterocolitica, които предизвикват все още третата докладвана по честота зооноза в Европейския съюз. Те са обичайно разпространени в околната среда – вода, почва, зеленчуци и др. и при поглъщане от хора и животни причиняват инфекции, които варират по своята тежест и характер на протичане. За основен резервоар на инфекцията се считат свинете и добитото от тях месо и продукти. Освен при малки деца, често се описват и случаи при разнообразни домашни и диви бозайници – крави, кози, овце, елени и др. Впоследствие, тези животни (включително и полученото от тях мляко) също могат да бъдат източник на инфекция и потенциален риск за на консуматора.

Разработваните понастоящем класически молекулярни методи за доказване и количествено определяне на тези патогени в различни храни, в т.ч. QPCR са все още недостатъчно бързи и включват редица критични стъпки от методично естество. Ще бъде докладван оптимизиран QPCR с използване на TaqMan сонда за бърза детекция и количествено определяне на Y. enterocolitica в изкуствено и естествено контаминирано сурово прясно краве мляко. Праймерите и сондата включват последователности от  хромозомно кодирания ген на вирулентността ail. Методът е приложен успешно и за характеристика на растежния потенциал на различни био/серотипове йерсинии в проби от сурово мляко, съхранявано при най-често използваните температури. Методът е чувствителен и специфичен, директен (без набогатяване) и може да бъде използван за определяне степента на риска за здравето на потребителите, след консумация на мляко.

обратно към Състав на храните


Важна информация

Без такса правоучастие

Първо известие: 1 март;

Второ известие – 7 март

Срок за изпращане на абстрактите – 18 март

Прикачване на абстрактите

Как да стигна?

Лого

Abstract book

Постер